Skolyoz Her 10 Genç Kızdan Birinin Sorunu
Türkiye'de en az 150 bin çocukta skolyoz olduğu tahmin ediliyor. Peki skolyoz kaç yaşında ortaya çıkar?, Skolyoz tedavisi mümkün mü? İşte skolyoz hakkında merak edilenler...
Bizi Takip Et
Toplumda yüzde 2 ila 4 oranında görülen skolyozdan Türkiye'de en az 150 bin çocuk muzdarip. Skolyozun çocuklarda nedeni bilinmeyen (idiopatik), kas veya sinir hastalıklarına bağlı (nöromusküler), doğuştan (konjenital ) gibi çeşitleri bulunuyor. En sık görüleni ise idiopatik skolyoz olarak biliniyor. Liv Hospital Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Muhsin Doran skolyoz hastalığının önlenmesi ve ilerlememesi için neler yapılması gerektiğini anlattı.
KİŞİYE ÖZEL TEDAVİ REÇETESİ
Okul çocuklarında %1.5 oranında görülürken, Türkiye'de en az 150 bin çocukta skolyoz olduğu tahmin ediliyor. 12 yaştan küçük, kızlarda menstrüel siklüsün henüz başlamadığı dönemde, 20 dereceden büyük olan omurga eğriliklerinde çift ve torasik (sırt) eğriliklerde ilerleme riski yüksektir. Bu nedenle büyüme gelişme çağındaki çocuklarda gözlem ve konservatif tedaviler önemlidir. Ancak skolyoz yalnızca omurga değil omuz, pelvis ve alt ekstremitelerin de dahil olduğu postüral problemlere neden olur. Her bireyin oluşan deformiteye bağlı gelişen kas-iskelet sistemi bozukluğu farklı olduğu için kişiye özel bir tedavi reçetesi oluşturulmalıdır.
GÖZLEM
Klinik postür ve nörolojik muayene ile skolyometrik ve radyografik ölçümleri içerir.
- İskelet olgunlaşması tamamlanmamış ve omurga eğriliğinin derecesi 10 derecenin altındaki eğriliklerde, postür düzeltici ve kas dayanıklılığını artırıcı egzersizler önerilir. 6 ayda bir skolyometre ölçümleri, klinik postür ve nörolojik muayenelerle takip edilir.
- İskelet olgunlaşması tamamlanmamış ve omurga eğriliğinin derecesi 10 derecenin üzerindeki eğriliklerde hastalar 6 ayda bir skolyoz grafisi klinik postür ve nörolojik muayenelerle gözlenir.
- İskelet olgunlaşması tamamlanmış eğrilik derecelerinde gözlem süresi 9-12 aya uzar. Hastalar skolyoz grafisi, klinik postür ve nörolojik muayenelerle izlenir.
EGZERSİZ
Spinal kontrolü sağlamak için postür egzersizleri, spinal esnekliği artırıcı egzersizler, fizyoterapötik skolyoza spesifik egzersizler (Schroth egzersizleri) ve solunum egzersizleri uygulanır.
KORSELEME
Korseleme tedavisinde amaç, iskelet olgunlaşması tamamlanıncaya kadar veya adolesan dönemdeki hızlı büyüme sürecinde eğriliğin kontrolüdür.
İçeriği Paylaşın