Smile Lazer ve Üç Odaklı Merceklerle Göz Tedavileri

Smile Lazer ve Üç Odaklı Merceklerle Göz Tedavileri

Smile Lazer ve Üç Odaklı Merceklerle Göz Tedavileri

Bizi Takip Et


Miyop, hipermetrop ve astigmat tedavisinde lazer hangi hastalara uygulanabilir? Lazer ameliyatı nasıl yapılır? Lazer ameliyatında anestezi şekli ve ameliyat süresi nedir? Smile lazer nasıl bir yöntemdir? Diğer yöntemlerden farkı ve avantajları nelerdir? Göz içi mercek ameliyatları nasıl yapılır? Hangi hastalara önerilir? Trifokal göz içi merceklerinin avantajları ve dezavantajları nelerdir?

Dünya Göz Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Bozkurt Şener, lazerle göz ameliyatlarına dair merak edilenleri Türkiye’ye Sağlık Yolu programında anlattı. 

. Miyop, hipermetrop ve astigmat tedavisinde lazer hangi hastalara uygulanabilir?
“Miyop, hipermetrop ve astigmat tedavileri lazerle yapılan tedavi türleridir. Miyop ve astigmatı yeni teknoloji Smile ile yapabiliyoruz diğer üçünü birden yine eski teknoloji lasik yöntemi ile yapabiliyoruz. Miyoplar yaklaşık 9-10 dereceye kadar, astigmatlar yaklaşık 4 dereceye kadar hipermetroplar 4-5 dereceye kadar lazerle tedavi edilebilir kusurlardır.”

LAZER AMELİYATI NASIL YAPILIR? 

. Lazer ameliyatı nasıl yapılır? Lazer ameliyatında anestezi şekli ve ameliyat süresi nedir?
“Lazer ameliyatları damla anestezisiyle yapılan ameliyatlardır. Değişik lazer türleri vardır. Bir önceki flap lasik tekniğinde hipermetrop, astigmat ve miyopu düzeltebiliyorduk. Bu yöntemde önce gözün yüzeyinden, kornea tabakasından ince bir flap hazırlanır, o flap kaldırılır lazerla onun altındaki tabakaya atışlar yapılarak yeni bir şekil verilir ve flap tekrar yerine kapatılır. Bu şekilde gözlük düzeltme yöntemi oluşturulmuş olur. Smile tekniği sayesinde bu biraz daha gelişti. Smile’da o flap’i kaldırmaya yani kesi yapmaya gerek yoktur; bütün işlem 2 mm’lik yerden yapılır. Onun için de iyileşme hızı ve daha yüksek numaraları tedavi etme şansı biraz daha yüksektir.”

SMILE LAZER TEKNİĞİNİN ÖNEMİ

. Smile lazer nasıl bir yöntemdir? Diğer yöntemlerden farkı ve avantajları nelerdir?
“Smile lazer tekniğinin en büyük avantajı 2 mm’lik küçük bir kesi yerinden yapılması ve kornea tabakasında bir kesi oluşturulmamasıdır. Kesi yapıldığı zaman kornea tabakasında belli sinir lifleri kesildiği için (kornea tabakasını yaklaşık 1 milyon sinir ucu girer) kuru göz oluşturma riski vardır. Smile tekniğinde flap kesilmediği için hem kuru göz olma riski hemen hemen hiç yoktur hem de daha yüksek numaraları tedavi etme şansı vardır. En önemlisi, özellikle sporcular için, lazer tedavisi sonrasında gözü kollamaya ihtiyaç olmaz. 24 saat sonra kişi işine gidebilir, seyahat edebilir, her türlü sporu yapabilir.”

Doç. Dr. Bozkurt Şener

3 GÜNLÜK TEDAVİYLE SAĞLIKLI GÖZLER

. Türkiye’ye lazer tedavisi için gelecek olan hastalar kaç gün ayırmalıdır? Ameliyat öncesi nasıl bir hazırlık yapmalıdır?
“Lazer tedavisi hazırlığı uzun, kendisi kısa bir tedavi yöntemi olduğu için yurt dışından gelecek olan hastalar 1 gün önce burada olmalıdır. Böylece gözün bütün parametreleri, ölçümleri, detayları tarafımızdan bilinmiş olur ve bu doğru karar vermek açısından çok önemlidir. 1 gün sonra, artık göz bebeğinin küçüldüğü, bütün testlerin yapıldığı ve hastanın hazırlandığı günde yaklaşık 7-8 dakika içinde bütün lazer tedavisi bitmiş olur. Bu 7-8 dakika içinde hastanın herhangi bir sıkıntısı olmaz. Ama lazer bittikten sonra 3-4 saat çok hafif batma, sulanma olur. 3-4 saatin sonunda da artık hasta tamamen rahatlamış olur. Tercihen 1 gün sonra da yani 24 saat sonra son kontrolü yapılıp hasta geri gönderilir. Dolayısıyla 3 güne ihtiyaç vardır ama eğer biraz sıkıştırılmış bir programla gidiliyorsa 2 gün de yeterli olur.”

GÖZLÜKSÜZ GÖRMENİN YÖNTEMLERİ

. Göz içi mercek ameliyatları nasıl yapılır? Hangi hastalara önerilir?
“Göz içi mercek ameliyatları daha çok katarakt ameliyatı olarak başlamış ameliyatlardır. Ama bugünkü yeni teknolojilerde artık hastanın katarakt olmasına bile gerek olmadan gözlüklerini atmak için yani hem uzak hem yakın gözlüklerini ömür boyu atmak için kullandığımız yöntemlerdir. Göz içi mercek yöntemleri 45 yaş sonrasında artık lazerin yerine geçmiş ve gözlük atma teknolojisinin içine girmiş bir tür refraktif cerrahisi haline gelmiş yöntemlerdir.

TRİFOKAL GÖZ İÇİ MERCEKLER

. Trifokal göz içi merceklerinin avantajları ve dezavantajları nelerdir?
“Göz içi mercekler sadece bir tek noktayı iyi gösteren mercekler yani mono mercekler olmaktan çıktı. Artık çok odaklı mercekler haline geldi. Son 8-10 yıldır hem uzağı hem yakını hem de kısa mesafeyi gösteren 3 odaklı merceklere geçildi. Bunun içine bir de astigmatı düzelten özellik konulduğunda hastanın gözündeki bütün bozukluklar ömür boyu bir daha geri gelmeyecek şekilde düzeltiliyor. Bu hastaları artık bir katarakt hastası olarak değil gözlüklerini atmak isteyen insanlar olarak görüyoruz. 45 yaştan sonra gözlüğünü atmak isteyen bir kişide trifokal mercek planlanıyorsa bunun en önemli bölümü ön hazırlık dönemidir. Gözün bütün detayları, kornea tabakasının özellikleri, hastanın görme özellikleri bir tür simülasyonla incelenir ve hastaya ameliyat sonrası ne kadar görebileceği özellikle belirtilir. Her gözün ameliyatı yaklaşık 6-7 dakika kadar sürer. Bu sürenin sonunda gözü kapatmaya gerek yoktur; hasta o şekilde çıkıp gidebilir. Ertesi gün son kontrolüne geldiğinde uzaktan, yakından ve ara mesafeden her şeyi tam gören hasta durumunda olur. 48 saat sonra normal duş banyolarını alabilir, seyahate gidebilir, uçağa binebilir. 1 hafta sonra havuza, denize girebilir. 3-4 haftalık çok basit bir damla tedavisi vardır; gözlerini korumak için yapmak durumundadır. 1. ayın sonunda artık her şeyi gören hiçbir problemi olmayan noktaya gelir.”


İçeriği Paylaşın