Soğuklar Saçlarınızı Yıpratmasın
Soğuklar Saçlarınızı Yıpratmasın
Bizi Takip Et
Soğuyan havayla tıpkı cildimiz gibi saçlarımız da yıpranıyor, bakıma ve korunmaya ihtiyaç duyuyor. Soğuk, rüzgar, saçı sımsıkı tutan şapkalar ve bunun gibi pek çok etken saçlarda kurumaya, yıpranmaya ve dökülmeye sebep oluyor. Liv Hospital Dermatoloji Uzmanı Dr. Ahmet Günay saç dökülmeleri, tedavisi ve saçlara yapılması gereken kış bakımı ile ilgili bilgi verdi.
Saçlarımız neden dökülüyor?
Saç dökülmelerinde aslında en önemli rolü hormonlarımız oynuyor. Kadınlarda östrojen hormonunun az, erkeklerde androjenin fazla salgılandığı durumlarda saçlı deride yağlanma ortaya çıkıyor. Yağ, ölü hücreler, kirler ve tozlar karışarak “sebum” adını verdiğimiz bir sıvağ oluşturur. Normalde günde 50-100 tel saç dökülmesi olağan kabul edilebilir. Ancak folikül adını verdiğimiz saç kökleri sağlam kaldığı için, bu dökülenlerin yerine yeni saçlar çıkabilir. İşte bu sirkülasyon devam ederken yağ karışımı dökülen saç kökünün ağzını tıkar. Bu tıkacın üzeri zamanla tamamen örtülür ve beslenemeyen saç kökü ölür; bu saç kaybının başlangıcıdır.
Evde tedavi mümkün mü?
Dökülmenin boyutuna göre değişir. Erken yaşlarda başlayan saç dökülmeleri dermatologlar tarafından belirlenen bir medikal şampuan, evde uygulanacak özel bakım kürleri ile kontrol altına alınabilir. Dökülmenin mevsimsel olağan bir dökülme olmadığı ortaya çıkarsa o zaman doktorların yazacağı reçete, hazırlatacağı özel karışımlar ve kürler ile hasta kendi tedavisini kendisi rahatlıkla evinde devam ettirebilir. Bir tansiyon ilacı çalışmaları sırasında, hayvan deneylerinde, kobaylardaki tüy artışından esinlenerek bir çalışma yapılmış ve tümüyle saç dökülmesine dönüştürülmüştür. Saç dökülmesinin derecesine göre değişik konsantrasyonlarda hazırlanan solüsyon doktorun uygun göreceği sürede kullanılarak hem saç dökülmesini durdurur hem de ölmemiş saç köklerinden saç çıkmasını sağlar. Ancak ilaç bırakıldığında başka tedavilerle kombine edilmezse, ilacın etkisi ile çıkan saçlar dökülebilir. Mutlaka tiroid testleri ve demir çinko tayinlerini yaptırmanız önerilir. Eğer ki demir çinko eksikliği söz konusuysa bunları içeren gıdalara ağırlık verilmeli, bunları içeren haplar kullanılmalıdır.
ÖNERİLERE UYUN, SAÇLARINIZDAN OLMAYIN
- Saçları sık yıkamak, saç derisinin yağ dengesini bozar ve saçlar daha fazla yağlanır. Saçınızı her gün yıkamayın. 2-3 günde bir ph 5.5 değerinde bir şampuanla yıkamak yeterlidir.
- Jöle kullanmayın. Kullanırsanız da aynı gün saçınızı yıkayın.
- Stresten uzak durun. Yüksek stres saç kaybına neden olur. Kendinize zaman ayırmaya çalışın.
- Çok sıkı bere kullanmayın.
- Saçlarınızı nazikçe tarayın ve fırçalayın. Saçlara sert davranmak saç kaybını artıracaktır.
- Saçlarınızı sabunla yıkamaktan kaçının, nem kaybına neden olur.
- Saçlarınızı daima az şampuan kullanarak yıkayın, daha çok şampuan kullanıldığında saçlarınız daha temiz daha bakımlı olmaz.
- Bol su, sebze, meyve, süt ürünleri ve yeterince protein tüketin.
- Saçınızı yıkadıktan sonrasında bakım yapın.
- Saçların hava ile temasını kesmeyin.
- Sigara ve stres saç dökülmesini tetikleyen başlıca faktörlerden biridir. Saç dökülmesinde ailevi yatkınlık da göz önüne alınması gereken bir faktördür.
- Saç köklerinin güçlenmesi için sağlıklı ve dengeli beslenmeye dikkat edin.
- Saçlarınızı yıkadıktan sonra pamuklu havlular ile kurulayın, saç kurutma makinesi kullanmayın.
İçeriği Paylaşın