Sosyal Bir Kâbus; İdrar Kaçırma

Sosyal Bir Kâbus; İdrar Kaçırma

Sosyal Bir Kâbus; İdrar Kaçırma

Bizi Takip Et


Yaşam kalitesini direkt olarak etkileyen idrar kaçırma, kadınlarda her yaşta ortaya çıkabilir. Kişi evden çıkmamayı tercih eder, sosyal ortamlara girmekten kaçar, her yerde tuvalet bulma, tuvalete yetişebilme kaygısı taşır. Altına kaçıracağı endişesiyle yeterli sıvı almayabilir, bu kez de buna bağlı olarak sorunlar görülebilir. Neredeyse tüm yaşantı bu soruna göre belirlenir. Sosyal bir kabus olabilen idrar kaçırmanın bazen sadece yaşam tarzında yapılan küçük değişikliklerle tedavi edilebildiğini söyleyen Liv Hospital Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Muammer Kendirci kadınlarda idrar kaçırmanın tedavi yöntemlerini anlattı.

YAŞAM KALİTESİ BOZULUR

Kadınlarda idrar kaçırma yaygın görülen bir durumdur. Her 100 kadından 35’i yaşam kalitesini etkileyecek düzeyde idrar kaçırma sorunuyla karşılaşır. Bazılarında kaçırma dönemsel olabilirken, bazılarında kalıcı bozukluk şeklinde kendini gösterir. Bu bozukluk, yüksek tansiyon, kalp hastalığı, depresyon, şeker hastalığı, astım-bronşit gibi kronik hastalıklardan bile daha sık görülmesine rağmen, sorunun çözülmesi konusunda kadınlar bir üroloji uzmanına başvurmaktan genellikle kaçınır.

İdrar kaçırmanın sebepleri nelerdir?

. İdrar kaçırma sıkışmakla, aksırıp-öksürme-gülmeyle olabilir. Sıkışmayla olan kaçırma genellikle daha ileri yaşlarda, diğeri daha genç yaşlarda ortaya çıkar. . . .   . Bazen her iki tip kaçırma da bir arada bulunabilir.

. Yaş almak idrar kontrolü için zorlaştırıcı bir faktördür.

. Gebelik, doğum yapma, zor veya müdahaleli doğum yapma altta yatan önemli faktörlerdendir. Gebelik sayısı arttıkça idrar tutma mekanizmaları daha çok bozulacağı için idrar kaçırma yakınmaları artar. İdrar kaçırma sezaryenle doğumda normal doğuma göre daha az görülür.

. Geçirilmiş bazı ameliyatlar, kanser nedeniyle ışın tedavisi alınması, sık idrar yolu enfeksiyonu, tedavi edilmeyen sistit, başka amaçla kullanılan bazı ilaçlar idrar kaçırmanın nedenleri arasındadır.

. Menopoza girmenin kendisi de idrar kaçırmaya yol açabilir. Menopoz, idrarı tutmayı sağlayan mekanizmaları bozar.

Yaşam biçimi ve beslenmenin etkisi nedir?

Fazla kilolu ya da obez olmak, kronik kabızlığa yol açan beslenme biçimi, az su içmek, fazla tuz kullanmak, düzenli egzersiz yapmamak, kronik sigara kullanmak idrar kaçırma bozukluğuna yol açabilir veya şiddetini artırabilir.  Bu faktörlerin düzeltilmesi idrar kontrolüne katkıda bulunur. İdrar kaçırma bozukluklarında doğru yaşam alışkanlıkları sorunun çözülmesinde ya da en azında hafifletilmesinde yardımcı olabilir. Kilolu hastalarda kilo vermenin teşvik edilmesi, düzenli fiziksel aktivite ya da egzersiz, sigarayı bırakma, idrar kaçırmaya yol açan bazı ilaçların değiştirilmesi, sıvı alımının miktarı, sıvı türü ve zamanlamasının düzenlenmesi, kahve-çay-kola tüketiminin sınırlandırılması, kabızlığın giderilmesi, lifli beslenme, idrar tutmaya yardımcı olabilecek bazı pozisyonların öğrenilmesi, işeme eğitimi gibi uygulamalar bazı hastalarda sorunu tamamen ortadan kaldırabilir ya da hafifletebilir.

İdrar kaçırma tedavi edilebilir!

Kadınlarda idrar kaçırma bozuklukları bir ürolog tarafından değerlendirildiğinde, basit bazı tedbirlerle, hayat biçimi değişiklikleriyle sınırlanabilir ya da düzeltilebilir. Bazı tip idrar kaçırma bozuklukları ilaçlarla kontrol altına alınabilir. Mesaneye botoks uygulamasıyla ilaçlara yanıt vermeyen kaçırma bozuklukları giderilebilir. Özellikle öksürme-aksırma-gülme gibi durumlarla ortaya çıkan idrar kaçırma bozukluklarında, günübirlik yatışla yapılan cerrahi yöntemlerle sorun tamamen ortadan kaldırılabilir.


İçeriği Paylaşın