Tasarım Bebekler, HIV İçin Umut Işığı Olacak Mı?

Tasarım Bebekler, HIV İçin Umut Işığı Olacak Mı?

Tasarım Bebekler, HIV İçin Umut Işığı Olacak Mı?

Bizi Takip Et


Çin’de bir bilim insanının genetiği değiştirilmiş ilk ikiz bebeklerin doğduğunu iddia etmesi ile uzun zamandır gündemde olan tasarım bebek konusu bu iddia ile tekrar gündeme geldi. Elde edilen embriyoların HIV hastalığına direnç kazandırdığının ifade edildiği çalışmayı, Üsküdar Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Korkut Ulucan değerlendirdi.

Çin’de bir bilim insanı tarafından ortaya atılan genetiği değiştirilmiş ilk ikiz bebeklerin doğduğu iddiası, tasarım bebekleri yeniden gündeme getirdi.

Doç. Dr. Korkut Ulucan, elde edilen embriyoların HIV hastalığına direnç kazandırıldığı ve herhangi klinik bir sorunun çözümüne yönelik olmadığının bildirildiği çalışma hakkında önemli değerlendirmelerde bulundu.

“BU UYGULAMANIN DİĞER GENLERE DE YAPILABİLMESİ, SEVİNDİRİCİ”

Konu ile ilgili Doç. Dr. Korkut Ulucan, “Bu konu zaten zaman zaman gündeme geliyordu ve gelmeye de devam edecek. Yapılan açıklamada HIV’I hücrelere sokan proteinin genleri oynanarak virüsün hücre içine girmesi engellenmiş. Bekleyip göreceğiz, yani bu doğduğu iddia edilen ikizler bakalım nelerle karşılaşacaklar ve tabii inşallah hastalığa hiç yakalanmazlar. Ancak bu uygulamanın başarılı olup olmadığı, yani hayatın devamında nasıl bir etkide bulunacağı tartışma konusu. Bu uygulama bu gen ile yapıldı ise diğer klinik açıdan sorun oluşturma ihtimali olan  genlere de yapılabilir, bu sevindirici” şeklinde konuştu.

“BİZLERİ EN HEYECANLANDIRAN, UYGULAMANIN DİGGER GENETİC GÖLGELER İLE İLİŞKİSİ”

Uygulamanın, herhangi bir klinik dışı uygulamaya yatkınlık sağlamasının asıl etik sorun olduğunu belirten Ulucan, bu durumun tartışılır olduğunu belirterek, “Kaldı ki bu bireyler, hayatları boyunca virus ile karşılaşmazlarsa zaten hasta olmayacaklar, yani yapılan bu uygulamanın başarılı olup olmadığı tartışılır. Burada bizleri en heyecanlandıran gelişme uygulanan bilimsel yaklaşımın digger genetic gölgelere de uygulanıp uygulanmayacağı” dedi.


İçeriği Paylaşın