Teknoloji Bağımlılığı Çocukların Bedensel Gelişimini Etkiliyor
Teknoloji Bağımlılığı Çocukların Bedensel Gelişimini Etkiliyor
Bizi Takip Et
Teknolojinin hızla gelişmesi ile birlikte teknolojik cihazlara olan bağımlılık da arttı. Bu durumun yetişkinleri etkilediği gibi çocukları da etkilediği bir gerçek. Çocukların eğlenmesi ve oyalanması için aileler tarafından başvurulan bu cihazlar, çocukların bedensel ve zihinsel gelişimi olumsuz etkiliyor. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Çağatay Öztürk yanlış oturma pozisyonu ile sabit kalarak uzun süre video ve çizgi film izleyen çocukların omurgalarında bozuklukların oluşmasının olası olduğunun altını çiziyor.
Vücudumuzun temel taşı olan omurga, çocukluk döneminde gelişiyor ve asıl pozisyonuna oturuyor. Bu nedenle özellikle gelişim dönemlerinde çocuklara doğru oturuş pozisyonlarının gösterilmesi çok önemli. Çünkü çocukların yanlış oturma pozisyonları, önlem alınmazsa ileride bel, sırt ve omurga gibi vücudun önemli bölümlerinde bozulmalara sebep olabilir.
İDEAL OTURMA POZİSYONU
Özellikle çocukluk döneminde omurga için doğru oturuş pozisyonunun çok önemli olduğunu vurgulayan Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Çağatay Öztürk, çocukların uzun süre aynı pozisyonda kalmamasını söyleyerek son yıllarda gelişen akıllı cihazlara olan bağımlılığın omurga üzerine olan etkilerini değerlendiriyor; “Çocukların teknolojiyi ve iletişim araçlarını erişkinlerden daha farklı kullandığı bir gerçek. Çocukların uzun saatler boyu bir ekrana kilitli kalmasına yol açan bu durum, onların zihinsel gelişimini etkilediği gibi aynı zamanda fiziksel gelişimini de etkiliyor. Son yıllarda 1 yaşındaki çocukların bile dokunmatik ekranları kullanmayı bildiği düşünüldüğünde 5-6 yaşındaki çocukların bu tehlikeyle daha yakın olduğunu görebiliyoruz. Akıllı cihazları belirli bir sürenin üzerinde kullanan çocukların yanlış oturma pozisyonunda uzun süre kalması, bel, boyun, omuz ve kolları dahil olmak üzere omurgayı da olumsuz etkiliyor. Buradaki en önemli görev ise ailelere düşüyor.”
Ailelerin bu konuya çok dikkat etmesi gerektiğinin altını çizen Öztürk, son zamanlarda çocuklarda bağımlılığın artığını da ifade ederek: “Bu aletleri hayatımızdan tamamen çıkaramayız ancak onlarla yaşamayı çocuklarımıza öğretmeliyiz. Çocuklara belirli saatler koymalıyız ve en önemlisi uygun bir ortam hazırlamalıyız. Çocuklar oyun oynarken ya da video izlerken yerde ya da koltuk tepesinde değil masa üzerinde vakit geçirmeliler. İdeal oturma pozisyonu ile çocuklarda da baş dik, bel ve kalçaların arka kısmı destekli ve köprücük kemikleri yere paralel olmalı ”
İçeriği Paylaşın