Tekrarlayan Gebelik Kayıpları
Tekrarlayan Gebelik Kayıpları
Bizi Takip Et
Medicana International Ankara Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Ayla Eser, tekrarlayan gebelik kayıplarının (TGK) Türkiye’de ve dünyada giderek artış gösterdiğine dikkat çekerek çiftlerin çocuk sahibi olma konusunda umutsuzluğa kapılmamalarını beş düşükten sonra bile canlı doğum ihtimalinin yüzde 60 olduğunu ifade etti
Tekrarlayan gebelik kayıplarının (TGK), çiftlerin yüzde 1-5’ini etkilediğini söyleyen Doç. Dr. Ayla Eser, şu bilgileri verdi: “Son yıllarda Türkiye’de ve dünyada giderek artış gösteren TGK, çiftlerin yüzde 1-5’ini etkiler. Bedensel etkilerin ötesinde çiftler için ciddi bir psikolojik ve sosyal travma nedenidir. Bu nedenle hastaların üçte birinde depresyon görülür. 40 yaş üzerinde risk belirgin artar ve üç kez düşük sonrası risk yüzde 30 – 45’e kadar yükselir. Daha önce canlı doğum varlığı, riski azaltır.”
ÇİFTLER NE YAPMALI?
Tekrarlayan gebelik kayıplarında psikolojik desteğin ve pozitif tutumun çok önemli olduğunu ifade eden Doç. Dr. Ayla Eser, “Çiftlerde diğer tedaviler yanında psikolojik destek oldukça önemlidir. Her şeye rağmen tekrarlayan beş düşükten sonra bile canlı doğum yapabilme olasılıklarının yüzde 60’lara ulaşabileceği anlatılmalı, pozitif tutum ve pozitif motivasyon sağlanmalıdır” dedi. Ayrıca çiftlere şu tavsiyelerde bulundu:
- Gebelik öncesi danışmalık-bakım önemli, değiştirilebilir ve düzeltilebilir bütün faktörler mümkünse gebelikten önce gözden geçirilmeli ve gerekli tedaviler gebelikten önce planlanmalı.
- Yaşam stili değişiklikleri; kilo verme, egzersiz, sigara, alkol, kafein, çevresel toksinlerden uzaklaşma
- Rahim ve tüplerde oluşmuş yapısal problemlerin ameliyatla düzeltilmesi
- Anne adayının mevcut hastalıklarının ve hormonal bozukluklarının tedavisi
- Özellikle doğuştan ve sonradan oluşan pıhtılaşma bozukluğu olan hastalarda kan sulandırıcı tedaviler
- Daha sık kontrol
İLERİ ANNE YAŞI DA OBEZİTE DE ETKİLER
Doç. Dr. Ayla Eser, tekrarlayan gebelik kayıplarının pek çok nedenle görülebileceğini belirterek olası sebepleri şöyle sıraladı:
- Annede, babada ya da oluşan bebekte kromozom ya da genlerdeki bozukluklar
- İleri anne yaşı
- Rahimde doğuştan ya da sonradan oluşan yapısal bozukluklar
- Doğuştan veya sonradan oluşan kan pıhtılaşma problemleri
- Annede var olan hastalıklar ve/veya hormonal bozukluklar
- Özellikle üreme organlarını etkileyen iltihabi hastalıklar
- Kötü sperm kalitesi
- Sigara, alkol, fazla miktarda kafein kullanımı
- Obezite
İçeriği Paylaşın