Temassız göz lazer tedavisi: No Touch Lazer

Temassız göz lazer tedavisi: No Touch Lazer

Temassız göz lazer tedavisi: No Touch Lazer

Bizi Takip Et


Veni Vidi Göz Sağlığı Merkezi’nden Op. Dr. Hüseyin Tutar No Touch Lazer teknolojisini Sağlığım İçin Herşey’e anlattı.

No Touch lazer; yani göze dokunmadan uygulanan lazer tedavisi nedir? Diğer bildiğimiz klasik lazer yöntemlerine göre nasıl bir farkı vardır?
İlk önce PRK denilen yöntem vardı. Bu sistemde korneanın lazer öncesi temizlenmesi gerekiyordu. Bunun için de alkol ile muamele gerekiyordu. Daha sonra lasik yöntemi geldi. Bu sistemde de göze dokunup kornea tabakasının üzerinden bir tabaka kaldırıldı. İşte No Touch’ın güzelliği ve kolaylığı burada. Artık hastanın gözüne ne alkol değiyor ne bir tabaka kaldırılıyor. Yapılması gereken her işlemin hepsini baştan sona lazer yapıyor. Hastanın gözüne gerçekten dokunulmuyor. En uygun hasta grubu, diğer yöntemlerin yapılamadığı hastalardır; ama diğer yöntemlerin uygulanabildiği hastalara da zaten rahatlıkla uygulanabilir.

NO TOUCH LAZERİN AVANTAJLARI 

Bu yöntemin avantajları nelerdir?
En başta göze temas yok. Bazı hastalar gözüne bir şeyin dokunmasını istemeyebiliyor. İşlem süresi oldukça kısa. No touch lazer işlemi yaklaşık 30-35 saniye kadar sürüyor. Alkol ya da gözden bir kat tabaka kaldırma gibi işlemler olmuyor. Yani hastaya herhangi bir şey dokunmuyor. Temastan tedirgin olan kişiler de çok daha rahat no touch lazer olabiliyorlar. Diğer yöntemlerde hastanın korneasını belli bir kalınlığın üzerinde olması gerekiyor. Ama No Touch lazer yönteminde bu kalınlık önümüzde bir engel değil.

Operasyona hastanın girmesinden hastanın çıkmasına ne kadar sürüyor? İki gözü aynı anda ameliyat yapılıyor herhalde. Anestezi nasıl oluyor? Hastanede yatılması gerekiyor mu?
İki göze arka arkaya aynı gün işlem yapılabiliyor. Hastalara herhangi anestezi verilmiyor. Hastane de yatış da söz konusu olmuyor. Hastaların gözüne dokunulmuyor, bir iğne yapılmıyor. Sadece damla damlatılıyor. Hastanın iki gözüne yapılacak bir işlem, giriş-çıkış dahil 10 dakika kadar sürüyor. Ama hastanın gözüne uygulanan lazerin süresi 30-35 saniye kadardır. 30-35 saniye sonra gözlüklerden kurtulup, gözlüksüz bir hayata merhaba diyorlar. Yüksek astigmat hastaları da çok rahat lazer olabilir.

KİŞİYE ÖZEL GÖZ LAZER TEDAVİSİ

Lazer tedavisi kişiye özel olarak mı uygulanıyor? Ne tür muayene ve tetkikler yapılıyor?
Öncelikle hasta yaşının 18 ve üzeri olması gerekiyor. Hastanın gözlük numarasının ilerlemesinin durmuş olması da gerekir. Hastanın bu tedaviyi istemesi ve gözünün de bu tedaviye uygun olması gerekir. Bu işlem kornea yani gözün ön tarafındaki saat camına benzeyen tabakaya yapılan bir işlemdir. Bu tabakanın kalınlığı, şekli, eğriliği, yüksekliği birçok gelişmiş parametre ile incelenir. Kişiye özel denilmesinin de sebebi budur. Cihaz hızlı bir şekilde her şeyi kişiye özel olarak hesaplar. Hastanın gözünü, başını oynatması gibi hızlı hareketleri bile dikkate alır. Tüm bu veriler kişiye özel olarak yapılan ön tetkiklerle cihaza yüklenir. Ve daha sonra kişiye özel lazer yapılır. Her numara için standart bir lazer yoktur. Bu ön tetkikler sayesinde kişiselleştirilmiş lazer işlemi yapılır. Bu ön tetkikler maksimum 10-15 dakika kadar sürer.

AKILLI LENSLER İLE TEDAVİ

Akıllı lens, akıllı mercek ne demektir? Daha önce kullanılan, halada kullanılmakta olan diğer bildiğimiz merceklere göre ne gibi farkları vardır ki akıllı lens denilmektedir?
Diğer mercekler yaklaşık olarak 55-60 yıldır kullanılan lenslerdir. Bunlar aslında hala başarılı lensler. Ancak bu lensler görevi sadece uzağı, 6 metreden sonrayı bize net göstermek. Ama birçok kişi artık eğer teknoloji bu imkanı sağlıyorsa ameliyat olduktan sonra uzağı da, orta mesafeyi de, yakın mesafeyi de gözlüksüz olarak görmek istiyor. Yaklaşık 10-15 senedir gelişen teknoloji ile akıllı lensler her geçen gün daha da başarıyla uygulanıyor ve bu imkanı sağlıyor. Akıllı lenslerle hasta ameliyattan sonra uzak ya da orta mesafeyi görebilecek hale geliyor. Lazer tedavisi ile bu işlemin farkı, lazerin kornea yüzeyine uygulanmasıdır. Akıllı lens dediğimiz ameliyatlar katarakt ameliyatlarının benzer süreçleri gibidir; yani göz içine uygulanan bir cerrahidir. Bunun için de iki göze uygulama yapılacaksa işlemler arasında birkaç gün olması tavsiye edilir. Bir göz için işlem 7-8 dakika kadar sürüyor.

Kişinin hangi yönteme uygun olduğuna nasıl karar veriliyor?
Tabi kişinin tercihi de önemli bir kriterdir. Hastanın sağlık durumunun buna uygun olup olmaması da önemlidir. Bu tedaviden hastanın beklentileri de önemlidir. Ancak genellikle 18 ile 40-45 yaş arası bir kişi lazerle istediği sonuçları alır. Uzağı ve yakını gayet iyi görür. Ama 40-45’ten sonra artık lazer değil de daha çok akıllı lense yönelmek gerekir. Hastanın gözü uygun ise cerrahi ile daha başarılı sonuçlar alırlar.

Akıllı lensler takıldığında kişiye birtakım dezavantajlarda getiriyor mu? Örneğin özellikle gece araba kullanıyorsa ışık yansımaları olur mu?
İşlem sonrası etkiler olabilir; ama bunlar bir süre sonra yavaş yavaş beynin ve vücudun alıştığı şeylerdir. Örneğin kişi şoförse, iki üç ay izin alarak akıllı lens tedavisi yaptırması tavsiye edilir. Bu işlemi yaptırıp daha sonra profesyonel meslek hayatına dönen birçok şoför hasta da mevcut. Hastanın bunu önceden bilip, kendi hazırlığını yaptığı zaman bu aslında hiç sorun değildir.

ZEPTO TEKNOLOJİSİ NEDİR?

Göz sağlığı alanında da özellikle lazerli ameliyatlarda zepto teknolojisi nedir?
Zepto teknolojisi, akıllı lens ve katarakt ameliyatlarında hekimin işlemini kolaylaştıran, hastaya da avantajlar sağlayan bir teknolojidir. Katarakt ameliyatlarında ya da akıllı lens merceği yerleştirirken hastanın kendi lensinin ön tarafını dairesel şekilde açılır. Bunu bir kavanozun kapağı gibi düşünün. Ve bu işlem manuel olarak yapılır. Ama zepto teknolojisi bu akıllı lenslerin kendi mercek hacmine göre 5.2 milimetre çapında, çok yuvarlak ve keskin bir halka çıkarılmasını sağlar. Bu işlem ameliyatın süresini kısalttığı gibi hastanın ameliyat sonrası ömür boyunca görme kalitesinin de devamını sağlıyor.

Lazer ameliyatı olan bir hasta lazer sonrasında normal sağlıklı bir şekilde görür mü yoksa belli bir süre geçmesi gerekir mi? Bu akıllı lens ameliyatlarında durum nedir?
Lazerde de, akıllı lens ameliyatlarında da hastanın ameliyattan sonra hemen çok iyi görmesini beklemiyoruz. 1-3 gün kadar sonra hastanın görmesi eskisinden daha iyi oluyor. Maksimum 5- 7 gün sonra hasta eskisinden çok çok daha iyi görerek hayatına devam edebiliyor.

Her vakada yüzde yüz gözlük ve lenslerden kurtulma sağlanıyor mu?
Her vaka için bunu söylemek çok zor. Hastanın ön tetkiklerinin yapılmasıyla bilgiler cihazlara yüklendiğinde 13-14 miyop olan hastalara sizde 1, 1 buçuk miyop kalacak diyebiliyoruz. Kısacası 4-5 numara miyop olan hastada 1-1 buçuk kalmaz. Ama 13-14 miyop ya da 6-7 numara astigmat olan kişilere – sizde 1-1 buçuk kalabilir diyebiliyoruz. Ama bu hastaların zaten yüzde 90-95 oranında düzelme yaşadıkları için bunu fazla önemsemiyorlar.

Yurtdışından Türkiye’ye göz tedavileri için gelecek hastalara neler önereceksiniz. Özellikle lazer tedavisi olacaklarsa ne kadar günlerini ayırmalılar? Bu konuda tavsiyelerinizi alalım?
Eğer kişi yurt dışından geliyorsa ve gözü uygunsa zaten geldiği gün bile cerrahileri sağlanabilir. İşlem sonrası 5-7 gün sonra da kontrolleri olmalıdır. Daha sonra ülkelerine dönebilirler. Lazer uygulanan hastalar bir hafta, akıllı lensler uygulanan hastalar ise bir ay boyunca deniz ve havuza giremezler.


İçeriği Paylaşın