Teşhisi Zor, Hızlı Yayılan Bir Hastalık; Ağız Kanseri
Teşhisi Zor, Hızlı Yayılan Bir Hastalık; Ağız Kanseri
Bizi Takip Et
İstanbul Aydın Üniversitesi Ağız ve Diş Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezi Büyükçekmece Hastanesi’nden, Ağız Diş Çene Hastalıkları Cerrahı Yrd. Doç. Dr. Selin Gaş bu az bilenen kanser türünün nedeni, belirtileri ve tedavisi hakkında önemli bilgiler verdi.
Bilim dünyası kanserin nedeni ve tedavisine odaklanmışken, bu hastalığa dair bildiklerimize her geçen gün bir yenisi ekleniyor. Belli başlı kanser türlerini biliyoruz ama her tür kendi içinde de çok sayıda farklı özelliklere sahip. Bunun yanında bir de çok sık duymadığımız kanser türleri var; onların başında da ‘ağız kanseri’ geliyor. Ağız kanserinde oran azımsanmayacak kadar yüksek, tüm kanser türleri içerisindeki yüzde 5 ila 7’lik bir orana sahip.
TEŞHİSİ ZOR, HIZLI YAYILAN BİR HASTALIK; AĞIZ KANSERİ
Ağız kanserinin genellikle orta yaş ve üzerinde görülen bir kanser türü olduğunu söyleyen Yrd. Doç. Dr. Selin Gaş, “Kötü ağız hijyeni, sigara ve alkol kullanımı ile ilişkilendirilen bir hastalıktır. Baş ve boyun bölgesinden en çok görülen ikinci kanser türüdür. Fakat hala bazı ağız kanseri türlerinin nedeni bilinmiyor. Ağız kanseri diğer kanserler kadar yaygın olmadığı gibi teşhisi kolay değil. Hastalar genelde geç fark ediyor bu yüzden de tedavide yüz güldürücü sonuçlar almak daha zor oluyor. Ağız kanseri, tüm kanserler içinde yüzde 5-7’lik kısmı oluşturuyor” dedi.
DİŞ DÖKÜLMESİ VE AĞIZ KOKUSU KANSER BELİRTİSİ Mİ?
Tüm kanser türlerinde olduğu gibi ağız kanserinde de erken teşhis çok önemli. Genellikle, dil, dudak, ağız tabanı, diş eti, gırtlak, bademcik ve ya tükürük bezlerinin arkasında görülen lezyonlar ağız kanseri belirtisi olabilir. Yrd. Doç. Dr. Selin Gaş bu konuda özellikle uyarıyor ve 3 hafta boyunca iyileşmeyen lezyonlara dikkat diyor. Yrd. Doç. Dr. Selin Gaş, ağız kanserinin teşhisi için, “Hasta, ağız içerisinde 3 hafta ve üzerindeki bir süreçte geçmemiş bir lezyon fark ederse, aft olarak nitelendirilen ufak bir lezyon bile kısa sürede şekil ve boyut değiştiriyorsa, kanama varsa, şüphe duyulmalı ve derhal diş hekimine başvurulmalı. Ağız kanseri her zaman belirti göstermeye bilir ama ilerledikçe ağız kokusu ve diş dökülmeleriyle kendini gösterir” diye konuştu.
“AĞIZ KANSERİ SİNSİ BİR HASTALIK, BELLİ ETMEDEN İLERLİYOR”
“Ağız kanseri, sinsi bir hastalık, hiç ağrı yapmadan, hastayı rahatsız etmeden kısa süre içerisinde yayılabiliyor. Hasta şikâyet duymadığı için hekime de başvurma ihtiyacı duymuyor” diyen Yrd. Doç. Dr. Selin Gaş, tedavinin de kanserin türüne göre belirlendiğini söyledi, “Tedavisi türüne, yayılımına göre değişiyor. İlerlediyse radyasyon tedavisi ile lezyon küçültülüyor ve cerrahi operasyonla alınıyor. Cerrahi operasyondan sonra kanserin türüne göre tekrar radyasyon tedavisine devam edilebilir. Kanser erken teşhis edilirse ve yayılmadan müdahale edilirse, önce cerrahi operasyon yapılır ve radyasyon tedavisi uygulanabilir ya da hekimler cerrahi operasyonla yetinebilir” ifadelerini kullandı.
AĞIZ KANSERİNDE ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIR
“Kanser çok ilerlediyse hastanın hayatını kaybetme ihtimali ağırlık kazanıyor” diyen Yrd. Doç. Dr. Selin Gaş, “İlerlemiş ağız kanseri vakalarında sağ kalım oranı ne yazık ki çok düşük bu nedenle de herkese, hasta olmadan 6 ayda bir düzenli diş muayenesi öneriyoruz. İlerleyen kanser vakalarında, cerrahi operasyon da farklı oluyor ve hasta fonksiyonel olarak ya da estetik olarak sıkıntılı bir sonuç doğurabiliyor” dedi.
“AĞIZ KANSERİ EN ÇOK ERKEKLERDE GÖRÜLÜYOR”
Yrd. Doç. Dr. Selin Gaş, alkol ve sigara kullanımının tüm kanser türlerinde olduğu gibi ağız kanserinde de başı çeken neden olduğuna vurgu yaptı, “Ağız kanseri erkeklerde kadınlardan daha sık görülen bir hastalık. Alkol ve sigara elbette önemli bir faktör ama sosyoekonomik yapının düşük olduğu Hindistan’da mesela farklı otların çiğnenmesine bağlı olarak ağız kanseri çok sık görülen bir hastalık. Bu da gösteriyor ki ağız mukozasına zarar veren şeyler ağız kanserine davetiye çıkarıyor, hatta iyi huylu tümörü kötü huyluya çevirebiliyor” dedi.
SICAK ÇAY AĞIZ KANSERİ YAPABİLİR!
“Sıcak şeylerin tüketimi de ağız mukozasına zarar verdiğinden ağız kanserine neden olarak gösterilebilir. Hatta Doğu Anadolu Bölgesi’nde mesela sıcak çay ve çorba tüketimine bağlı olarak ağız kanseri görülme sıklığı oldukça fazla” diyen Yrd. Doç. Dr. Selin Gaş, “Beslenme alışkanlıklarının ağız kanseriyle doğrudan bir ilişkisi var. Nedeni bilmediğimiz kanser türü de çok fazla. Hiç sigara içmeyen birinde de ağız kanseri görülebiliyor, bunun nedeni çok fazla sigara tüketilen bir ortamda uzun süre bulunması da olabilir” ifadelerini kullandı.
İçeriği Paylaşın