Tip 1 Diyabet Tedavisindeki Yeni Gelişmeler
Tip 1 Diyabet Tedavisindeki Yeni Gelişmeler
Bizi Takip Et
Koç Üniversitesi Hastanesi sağlıkta son zamanların en çok konuşulan konu başlıklarından Tip 1 Diyabet tedavisinde yapay pankreas ve kök hücre konusunu ele aldığı “Tip 1 Diyabet Tedavisinde Yeni Gelişmeler: Yapay Pankreas ve Kök Hücre Tedavisine Ne Kadar Yakınız?” konferansıyla konunun uzmanlarını bir araya getirdi. Koç Üniversitesi Hastanesi doktorlarının ev sahipliği yaptığı konferansın özel davetlisi Yale Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Diyabet Insülin Araştırma Programı Başkanı Doç. Dr. Eda Cengiz oldu. Cengiz yaptığı konuşmada “Yapılan bilimsel araştırmalar diyabeti nasıl durdururuz ya da yok ederiz sorusunun yanıtını arıyor. Erken tanı ve tedavi yöntemlerinin yanı sıra hasta olma riski altında olan ailesinde hastalığın olduğu kişiler üzerinde çalışmalar yapılıyor” dedi.
Koç Üniversitesi Hastanesi ev sahipliğinde, Koç Üniversitesi Hastanesi Çocuk Endokrinoloji ve Diyabet Bölümü doktorlarından Prof. Dr. Şükrü Hatun, Koç Üniversitesi Hastanesi Endokrinoloji ve Metobolizma Bölümü doktorlarından Doç. Dr. Dilek Yazıcı, Diyabetimben.com kurucusu Esra Avcı’nın katılımıyla gerçekleştirilen konferansta Tip 1 Diyabet hastaları için yeni umutlar tartışıldı. Tip 1 Diyabetlilerin de hastalık süreciyle ilgili bilgiler aktardığı konferansa 300 kişi katıldı.
KOÇ ÜNİVERSİTESİ HASTANESİ’NDE ÇOCUK DİYABET MERKEZİ
Koç Üniversitesi Hastanesi Çocuk Endokrinoloji ve Diyabet Bölümü doktorlarından Prof. Dr. Şükrü Hatun yaptığı konuşmasında; “Ülkemizde 18.000 civarında Tip 1 Diyabetli çocuk bulunuyor. Son yıllarda bu çocukların tedavi ve bakımlarında önemli ilerlemeler olmasına rağmen özellikle yeni teknolojileri kullanacak merkezlere ihtiyaç var. Biz de Koç Üniversitesi Hastanesi bünyesinde hizmet verecek olan Çocuk Diyabet Merkezi kurma aşamasındayız. Bu merkezde yurt dışındaki merkezlerle özel çalışmalar yapmayı ve Doç. Dr. Eda Cengiz’le bağlantıda olmayı planlıyoruz. Böylece ülkemizdeki Tip 1 Diyabetli çocukları dünyadaki gelişmelerle buluşturacağız” dedi.
“KÖK HÜCRE VE YAPAY PANKREAS”
Tip 1 Diyabetin iyileştirilmesi, ultra hızlı insülinler ve yapay pankreas alanlarında sürdürdüğü çalışmaların yanı sıra çocuklarda ve gençlerde insülin araştırmalarının yapıldığı dünyadaki tek merkezin yöneticisi ve konferansın özel davetlisi Yale Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Doç. Dr. Eda Cengiz ise özel bir sunum gerçekleştirdi. Doç. Dr. Eda Cengiz Tip 1 Diyabet ve tedavi yaklaşımlarına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu ve şu bilgileri aktardı: “Kök hücre ile diyabet tedavisi ve yapay pankreas araştırmalarımız devam ediyor. Hem yapay pankreas alanında hem de kök hücre alanında yapılan bilimsel araştırmalar diyabeti nasıl durdururuz ya da yok ederiz sorusunun yanıtını arıyor. Yapay Pankreas’ın bugüne kadar kat ettiği evreler sırasında keşfedilen teknikler ve tedaviler diyabetin tedavisinin kolaylaştırılmasına büyük katkılarda bulundu. Artık Yapay Pankreas çalışmaları onaylanma öncesi son evrelerinde ve bu çalışlarla diyabete büyük darbe vuracağımızı ümit ediyoruz. Kök hücre tedavilerinde de istenilen sonuçlar elde edilirse diyabeti yok etme konusunda büyük atılım yapılmış olacak. Araştırmaların yoğunlaştığı bir diğer alan ise erken tanı ve tedavi yöntemleri ile diyabet olma riski altında olan ve ailesinde diyabet olan kişiler için yapılan çalışmalar. Bu çalışmalarla diyabetin daha başlamadan yok edilmesi amaçlanıyor. Hastalık için büyük umut ışığı olan çalışmaların en kısa sürede başarılı sonuçlara ulaşmasını ve bir gün ‘Eskiden Diyabet denilen bir hastalık varmış’ diyebilmek en büyük isteğimiz” dedi.
TİP 1 DİYABETLİLER KONFERANSA KATILDI
Konferansın ikinci bölümünde ise Tip 1 Diyabet hastası olan Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı Uzmanı Prof. Dr. Oğuzhan Deyneli, Trabzonspor Basketbol oyuncusu Alper Saruhan ve Koç Üniversitesi Hastanesi Diyabet Eğitim Hemşiresi Eda Çilingiroğlu da yaşadıkları sürece ilişkin katılımcılarla söyleşiler gerçekleştirdi.
İçeriği Paylaşın