Tip 2 Diyabette Hipoglisemi Ve Kilo Artışı

Tip 2 Diyabette Hipoglisemi Ve Kilo Artışı

Tip 2 Diyabette Hipoglisemi Ve Kilo Artışı

Bizi Takip Et


HABER: Esra KAZANCIBAŞI ÖZTEKİN

47’nci Avrupa Diyabet Kongresi Portekiz’in başkenti Lizbon’da yapıldı. 17 bin uzmanın katıldığı kongrede  “Tip 2 Diyabette Yaşam Kalitesi ve Tedaviden Memnuniyet Araştırması PANORAMA’nın”  sonuçları açıklandı.

Türkiye, Yunanistan, İngiltere ve Almanya’nın da içinde bulunduğu dokuz ülkede  5 bin 817 hasta ve 397 hekim arasında gerçekleştirilen araştırma, Tip 2 diyabet hastalarının kilo artışı ve hipoglisemi atakları nedeniyle yaşamlarının olumsuz etkilendiğini ortaya koydu. Araştırmada hastaların yüzde 73’ünün Tip 2 diyabetli olmasalardı, daha iyi bir hayat kalitesine sahip olacaklarına inandıkları belirlendi.

Münih Üniversitesi Tıp Fakültesi  Endokrinoloji ve Metabolizma uzmanı Dr. Klaus Parhofer, çalışmanın yaklaşık dokuz yıldan bu yana Tip 2 diyabet tedavisi gören hastalar arasında yapıldığını söyledi. Prof. Dr. Parhofer, PANORAMA  araştırmasının hedefinin diyet yapan,  diyabet haplarını kullanan ya da insulin tedavisi gören şeker hastalarının yaşam kalitelerini değerlendirilmesi olduğunu söyledi.

“BAZI İLAÇLAR KİLO ALDIRIYOR”

Almanya’daki Tübingen Üniversitesi Diyabet ve Beslenme Bölümü uzmanlarından Prof. Dr. Setephan Jacop ise, Tip 2 diyabetlilerde görülen hipoglisemi sorununa dikkat çekti. Şeker  hastalarında acıkma hissi, terleme, baş dönmesi, baş ağrısı, halsizlik, konsantrasyon zorluğu ile kendini gösteren kan şekeri düşüklüğünün acilen tedavi edilmesi gerektiğini, aksi takdirde hastalarda koma gelişebildiğine dikkat çekti. Prof. Dr. Jacop şu bilgiyi verdi:

“Tip 2 diyabetin tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar, kilo alımına, hipoglisemiye,  ishale ve mide bulantısına yol açabilir. Her tedavinin artı ve eksileri vardır. İnsülin tedavisi alan hastalarda ciddi hipoglisemi riski ağız yoluyla diyabet haplarıyla tedavi gören hastalara kıyasla daha yüksektir. İnsülin salgılanmasını arttıran diyabet haplarının diğer diyabet haplarına oranla hipoglisemiye yol açma  riski çok daha fazladır.”

İngiliz diyabet hemşiresi Gwen Hall ise, uluslararası basın toplantısında yaptığı konuşmada, fazla kilolaların verilmesinin diyabetin engellenmesindeki önemini vurguladı. Gwenn Hall şöyle devam etti:

“Diyabetli hastaların çoğu ilaçlarını düzgün almıyor. Ancak bazı ilaçlar hipoglisemie sebep olabiliyor. Tip 2 diyabette hipoglisemi önemli bir problem. Tip 2 şeker hastalarının yüzde 38’inde hipoglisemiye rastlanıyor.”

Kopenhag’taki Steno Diyabet Merkezi’den Dr. Peter Rossing ise “Diyabetin teşhisinde ve kontrolunde sadece HbA1c değerine odaklanmak doğru değil. Metabolizmayla ilgili veriler de dikkate alınmalı.  Hastaların kan basıncı ve kan yağları değerleri de incelenmeli” dedi.

TÜRKİYE’DE PANORAMA ÇALIŞMASI

Bristol  Myers Squipp ile Astra Zeneca'nın desteğiyle gerçekleştirilen Panorama Çalışması’nın Türkiye  ayağı ise 600 hasta ve 52 hekim arasında yapıldı. Araştırmaya katılan Türkiye’deki hastaların yüzde 47’sinde şişmanlık, yüzde 79’unda hipertansiyon, yüzde 63’ünde ise kan yağları yüksekliği tespit edildi.


İçeriği Paylaşın