Tüp Bebek Tedavisi Gören Çiftlere Öneriler
Tüp Bebek Tedavisi Gören Çiftlere Öneriler
Bizi Takip Et
Tüp bebek tedavisi gören çiftlerin başa çıkmak zorunda kaldıkları bir durum da stres. Çiftlerin bu dönemde birbirlerini anlamaları ve desteklemeleri gerekiyor. EuroFertil Tüp Bebek Merkezi’nden Psikolog Şule Bektan tedavinin ilk aşamasından sonuna kadar geçen süreçte çiftlerin şaşkınlık, inkar, öfke, yalnızlık, suçluluk, depresyon ve karar gibi duygu ve aşamalardan geçtiğini söyledi.
Psikolog Şule Bektan’ın verdiği bilgiye göre, bu duygu ve aşamaları çiftler şöyle yaşıyor:
ŞAŞKINLIK: Çocuk sahibi olma arzularının sağlıklı yollardan gerçekleşemeyeceğini öğrenen çiftler, hayalkırıklığı ve çaresizlik duygusuna kapılırlar.
İNKAR: Benim başıma gelmez… Arzu edilen çocuğa sahip olamamak kişilerin mutluluk hislerini azaltır ama problemleri için tıbbi yardımlar aradıklarında mutluluk hisleri artmaya başlar.
ÖFKE: Kişiler kısırlık olup olmadığına yönelik tıbbi incelemelerden geçerken çok hassastırlar. Bundan dolayı, kısır çiftler, içinde bulundukları sosyal ortamlarda sürekli olarak “hala olmadı mı?”, “nasıl gidiyor?”, “uğraşmayı bırakın artık!” gibi cümlelerle çevrelerinden aldıkları baskılara yönelik yoğun öfke hissederler.
YALNIZLIK: Çevrenin acımalarının ve düşüncesizce söylemlerinin hedefi olmamak için çiftler, durumlarını ve tedavilerini gizli tutma ihtiyacı hissederler. Bunun yanında, çocuklarla veya hamile kadınlarla temasa sokan durumlardan kendilerini geri çekme arzuları taşırlar; arkadaşlarına bile gitmezler, eve kapanırlar.
SUÇLULUK: Bazı kişiler, kısırlığın, Allah’ın kendilerine verdiği bir ceza olduğunu düşünürler.
DEPRESYON: Kayıp hissi ve yoğun umutsuzlukla ilişkilidir.
KARAR: Bazı çiftler tedaviyi sonlandırır. Bazılarının ise tedavileri sonlanmaz, sürekli araştırırlar.
Psikolog Şule Bektan, eşlerin bu dönemde birbirlerini kırmadan sabırlı davranışlarının çok önemli olduğunu belirterek şu önerilerde bulundu:
‘‘Bu dönemde çiftlerin birbirlerine anlayışlı davranmaları, tedaviyi çok kişiye söylememeleri; eğer mutlaka söylemeleri gerekli ise kendilerini anlayacak aile bireyi ya da arkadaşlarla birlikte olmaları önerilir. Açık havada ya da deniz kenarında oturmak, gezinmek faydalı olabilir. Bu dönemde hobileri de kişilere yardımcı olur. Komik filmler, kitap okuma, resim yapmak gibi faaliyetler özellikle anne adaylarına yardımcı olacaktır.’’
İçeriği Paylaşın