Tüp Bebek Tedavisi Öncesinde Nelere Dikkat Edilmeli?

Tüp Bebek Tedavisi Öncesinde Nelere Dikkat Edilmeli?

Tüp Bebek Tedavisi Öncesinde Nelere Dikkat Edilmeli?

Bizi Takip Et


Tüp bebek tedavisi öncesinde dikkat edilmesi gereken noktalar var mı? Tüp bebek tedavisinde dondurulmuş embriyo risk taşır mı? Taze embriyo transferine göre başarı oranını değerlendirir misiniz? Kadın Doğum Ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Gurur Polat Tüp bebek tedavisi hakkında merak edilenleri Sağlığım İçin Herşey’e anlattı.

GEBELİĞE ENGEL OLABİLECEK TÜM FAKTÖRLER BELİRLENMELİ

Hamile kalmadan önce anne adayının genel olarak tıbbi bir probleminin olmaması ya da varsa çözülmüş olması istenir. Bu süreçte problem yaratabilecek sorunlar genellikle guatr, süt hormonu yüksekliği olmaktadır. Romatoid hastalığı varsa bunlarla ilgili kullandığı ilaçlar da sorun olabilir. Yine bazı psikiyatrik ilaçlar da sorun olabilir. Ön hazırlık safhasında bu tür ilaçların mümkün olduğunca en az dozlara indirilmesi gerekir. Örneğin zehirli guatr gibi bir hastalığı varsa bunun tamamen çözülmesi, zehirli guatrın normal hale dönüp ondan tüp bebek tedavisine başlanması gerekir.

TÜP BEBEK SÜRECİ BAŞLAMADAN ÖNCE İSTENİLENLER

Ön hazırlık sürecinde hastanın ultrason tetkik bilgisi önemlidir. Ultrasonda her şeyin yolunda olduğunun biliniyor veya belgeleniyor olması gerekir. Rahim içinde bebeğin tutunmasını engelleyecek bir şey varsa bunun önceden bilinmesi ve bu problemin ortadan kaldırılması sağlanmalıdır. Örneğin hastanın rahim içinde miyomu varsa histeroskopla alınması gerekebilir. Bunun gibi problemlerin çözülerek hastanın nötr hale getirilmesi ve sonra tüp bebek tedavisine başlanması gerekir. Tüp bebek tedavisi öncesinde erkeğin sperm, kadının hormon tetkikinin olması şarttır. Tüp bebek tedavisi öncesi istenilen uzun bir liste yoktur; ancak önceden tüp bebek tedavisi denenmiş ve gebelik elde edilememişse o zaman bir bu liste uzayabilmektedir.

TÜP BEBEK TEDAVİSİNDE DONDURULMUŞ EMBRİYO

Dondurma yöntemleri zamanla gelişme göstermiştir. 7-8 yıl önce dondurulmuş embriyoların gebelik şansı, taze embriyonun yarısı kadardır denilirken; şu an dondurulmuş embriyonun gebelik şansı, taze embriyoyla aynı hale geldi. Dondurduktan sonra aile ne zaman isterse, durumu ne zaman uygunsa, zamanı ne zaman müsaitse transferi yapılabiliyor. Dondurulan embriyoların herhangi bir probleme yol açmaları veya düşük riskini arttırmaları gibi bir durum yok. Taze transferdekilerle birebir benzerdir. Burada önemli olan anne yaşıdır. Annenin yaşı neyse, tüp bebekteki dondurulmuş veya taze embriyoyla gerçekleşen gebelikteki sakatlık oranları aynıdır. Bunun bir tek istisnası vardır. Bazı genetik erkek spermiyle ilgili olan problemler, bir sonraki nesle eğer erkek çocuk olacaksa ona da geçebiliyor. En kötü ihtimal olan erkeğin spermi zayıf olmasıdır. Diyelim ki; bu kişinin erkek çocuğu oldu. O çocuğun da yine mikro enjeksiyon, TESA gibi süreçlerin ardından tüp bebek yöntemiyle bebek sahibi olması söz konusu olabilir. Sonuçta gebelik elde ediliyor; ama biraz süreç zorlaşabiliyor. Tüp bebek tedavi sürecinde mikro enjeksiyon, TESA, PESA, MESA gibi probleme yönelik olarak bir sürü yöntem vardır.


İçeriği Paylaşın