Tüp Bebek Tedavisinde Başarıyı Arttıran Faktörler

Tüp Bebek Tedavisinde Başarıyı Arttıran Faktörler

Tüp Bebek Tedavisinde Başarıyı Arttıran Faktörler

Bizi Takip Et


Tüp bebek tedavisinde başarı oranı nedir? Tüp bebeğin başarısında embriyo seçiminin önemi nedir? Tüp bebek kaç kez denenebilir? İkinci tüp bebek denemesi ne zaman yapılmalıdır?

Kadın Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Gurur Polat, tüp bebek tedavisinde başarıyı arttıran faktörleri Sağlığım İçin Herşey’de anlattı.

‘‘HEM TEKNOLOJİ GELİŞTİ HEM DE BİLGİMİZ ARTTI’’

. Tüp bebek tedavisinde başarı oranı nedir?
“Tüp bebek tedavisindeki başarı oranı gittikçe yükseldi. Yükselişin nedeni, hem sistemdeki ve teknolojideki gelişmelerden hem de bilgimizdeki gelişimden kaynaklandı. Eskiden rahim içine 3-4 tane hatta 5 tane embriyo transfer edilir; gebelik şansı yüzde 50-60 ancak yakalanabilirdi. Fakat zaman içindeki gelişmelerle 1-2 tane embriyo transferi yapılarak yine aynı oranlar yakalanabilmektedir. Gebelik ortalamamız Avrupa ortalamasının neredeyse 2 katıdır. Bunun başlıca sebeplerinden biri, Batı toplumuna kıyasla bizde çocuk sahibi olmanın çok önemli olmasıdır. Tedavi etmek açısından doktorlar da ellerinden geleni yaparlar. Aileleri mutlu etmek, kucakları doldurmak için gerçekten büyük çaba sarfedilir. Bir diğer sebebi hastayla doktor olarak birbirimizi anlayabilmemizdir. Örneğin yurt dışında yaşayan bazı Türk aileler yaşadıkları ülkedeki dile yeterince hakim olamadıkları için söylenen şeyi anlamayabiliyorlar. Ama bu aileler Türkiye’ye geldikleri zaman herhangi bir yanlış ilaç kullanımı veya herhangi bir şeyin yanlış yapılması gibi sorunlar ortadan kalkıyor.”

Op. Dr. Gurur Polat

‘‘EMBRİYO SEÇİMİ ÇOK ÖNEMLİ’’

. Tüp bebeğin başarısında embriyo seçiminin önemi nedir?
“Tüp bebeğin başarısında embriyo seçimi son derece önemlidir. Çünkü gebelik şansı hesap edilirken en önemli iki farklı faktöre bakılır. Bir tanesi kadının yaşı, ikincisi içeriye verdiğimiz embriyonun kalitesidir. Embriyo kalitesi de kendi içinde ikiye ayrılabilir. Kaçıncı gün emriyosunun verildiği çok önemlidir. Çünkü 3. günde verilen embriyonun gebelik şansı ile 5. veya 6. günde verilen embriyonun gebelik şansı aynı değildir. 5. – 6. gün embriyosuna blastosist denir. Blastosistler elene elene en sona kalan en sağlam embriyolar oldukları için onların gebelik şansları daha yüksektir. Ama her insan nasıl hızlı koşup atlet olmak zorunda değilse; her embriyoyu da 5. – 6. güne kadar koşturamazsınız. Yapılması gereken onun yeteneğini maksimal seviyesine kadar getirip ondan sonra orada transfer etmektir. Kimi embriyo 3. güne kadar koşar, 3. günde yorulur. Elimizdeki sayı azdır; mesela 3. günde 2 tane embriyo kalmıştır. Artık bunu daha fazla koşuşturup da 1’den 0’a doğru zorlamanın manası yoktur. Onun için önemli olan hangi embriyonun nereye kadar koşacağını hesap edip onu sınırlarına kadar zorlayıp ama ondan sonra doğal ortamına yani anne rahmine yerleştirmektir.”

TÜP BEBEK KAÇ KEZ DENENEBİLİR?

. Tüp bebek kaç kez denenebilir? İkinci tüp bebek denemesi ne zaman yapılmalıdır?
“Eskiden hem tüp bebeğin kaç defa deneneceğine hem de yaş konusuna dair bazı sınırlamalar vardı. Artık hem yaş hem deneme sayısı konusunda bir sınır koymakta gittikçe zorlanıyoruz. Örneğin Almanya’dan 12 defa denemesi olmuş, hiç gebeliği olmayan bir hastam vardı. 13.’de Türkiye’ye geldi ve gebe olarak mutlu bir şekilde döndü. Ama yaş olarak kadınlarda 45-46 artık bu işin verimli olabileceği son yaşlardır. İki tüp bebek arasına ise 3 ay koymakta fayda vardır. Çünkü yumurtaları büyütüp iğne ile yumurtalıktan yumurta topladığımız için ister istemez yumurtalıklar biraz ödemlenip hasarlanır.’’


İçeriği Paylaşın