Tüp Bebekler Niçin Daha Sağlıklı?

Tüp Bebekler Niçin Daha Sağlıklı?

Tüp Bebekler Niçin Daha Sağlıklı?

Bizi Takip Et


İskandinavya’da 42 bin 242 tüp bebek tedavisi gören çift üzerinde yapılan araştırma ilginç bir sonucu ortaya çıkardı. Tüp bebek tedavisinde dondurulmuş bebekler çok daha sağlıklı dünyaya geliyor.

Acıbadem Sağlık Grubu Tüp Bebek Hizmetleri Koordinatörü Prof. Dr. Bülent Tıraş “Çiftlerin dondurulmuş embriyo ile bebek sahibi olmaya karar vermesi hem gebeliğin oluşması, hem gebelik süreci hem de bebek açısından çok daha avantajlıdır” dedi.

Dondurulmuş embriyo ile gerçekleştirilen gebelik ve doğan bebeklerin her açıdan çok daha sağlıklı olduğu İskandinavya’da yapılan bir araştırma ile ortaya kondu. Acıbadem Sağlık Grubu Tüp Bebek Hizmetleri Koordinatörü Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Bülent Tıraş 42 bin 242 çift üzerinde yapılan araştırmanın sonuçlarını çocuk sahibi olmak isteyenler için değerlendirdi.

Taze siklüs yani tüp bebek tedavisi ile çocuk sahibi olmaya çalışan 42 bin 242 çiftin 6 bin 647’sinde dondurulmuş embriyo transferi yapılmış. Bunun sonucunda;

1-Taze siklüs ile erken doğum riskinin fazla olduğu saptandı.

Tüp bebek gebeliklerinde yani taze siklüslarda erken doğum tüp bebek olmayan gebelere göre daha fazlayken, donma çözme yapılırsa erken doğum oranı daha azdır.

2-Düşük ağırlıkta bebek doğumu taze siklüste daha fazla görüldü.

Donmuş embriyoların çözülmesiyle oluşan gebeliklerde normal oranlara göre doğum ağırlığı yüksek bebek oranı çok daha yüksek…’Niçin böyle oluyor?’ sorusunun cevabı ise embriyonun tutunduğu rahim duvarında saklı. Çünkü taze siklüslar fazla östrojenin etkisi altında kalıyor. Fazla östrojen plesentanın oluşmasını olumsuz yönde etkiler. Dolayısıyla östrojen rahim duvarını bozar ve plasentasyon (plasenta gelişimi) anormal şekilde olmasını neden olur.

. Dondurulmuş embriyo transferinin avantajları nelerdir?
1- Daha yüksek gebelik oranları verir.
2- OHSS denilen yumurtalıkların aşırı uyarılmasına bağlı problemler ortadan kalkar.
3- Dış gebelik oranlarını düşürüyor.
4- Gebelikte ortaya çıkan olumsuz durumları azaltır yani düşük doğum ağırlığı, erken doğum, küçük bebek gibi sorunlara daha az rastlanır.

. Dondurulmuş embriyo nasıl saklanır?

Embriyolar laboratuvar şartlarında ailelerin onayı ile – 196 derecede sıvı nitrojen ile dolu özel kaplarda saklanır. Embriyo dondurmada en önemli kriter iyi olan embriyoların dondurulmasıdır. Canlı ve iyi kalitede embriyo ileride başarılı sonuçlar verir. Embriyo dondurulduktan sonra anne rahmine uygun yöntemler ile yerleştirilir. Başarıyı etkileyecek etmenler; laboratuvar ortamlarının prosedür, kadının yaşı ve çözülmüş embriyonun canlılık miktarına göre değişkenlik gösterir. Dondurulmuş embriyolar yasal olarak laboratuvar şartlarında beş yıl bekletilebilir.

. Embriyo dondurulmasının püf noktalar nelerdir?

Tüp bebek yöntemi ile gebe kalmaya çalışılmış ancak denemelerde başarısız olmuş çiftler için daha sonra kullanılmak üzere elde edilen embriyolar dondurulmaktadır. Annelerin doğuma hazır olmaması, yaşanılan tüp bebek denemeleri ve kanser hastalığına karşın kemoterapi alınması gerekli ise öncesinde embriyolar alınıp dondurmak faydalı olacaktır. Dondurulan embriyolar doğal ortamda çözülerek anne rahmine yerleştirilir.

. Dondurulmuş embriyo riskli midir?

Embriyonun dondurulması doğacak bebek açısından hiçbir risk içermemektedir. Tıpkı diğer çocuklar gibi genlerini anne ve babasından alarak tüm süreçleri normal yaşar. Dondurulmuş embriyonun normal embriyodan hiç farkı yoktur.


İçeriği Paylaşın