Tüp Bebekte Başarının Sırrı
Tüp Bebekte Başarının Sırrı
Bizi Takip Et
Türkiye’de tüp bebek uygulamaları sonrasında, üçüz, hatta dördüzler neredeyse normal karşılanıyor. Oysa bu bebeklerin pek çoğu düşük kiloyla doğuyor, yoğun bakımda kalıyor ve maalesef bazıları da hayatını kaybediyor.
IVI Grubu (Instituto Valenciano de Infertilidad) yetkililerince İstanbul’da bir basın toplantısı düzenlendi. Toplantıda konuşan IVI Istanbul Direktörü Dr. Erdal Budak, “Çoğul gebelik çocuk sahibi olmak isteyen çiftler için arzu edilen bir durum mudur?” sorusunu anneye ve bebeğe getirdiği yük açısından değerlendirdi.
Tüp bebek tedavilerinde çoğul gebelik oranının çok yüksek olduğuna dikkat çeken Dr. Budak, bu durumun fazla embriyo transfer edilmesinden kaynaklandığını açıkladı. Budak, daha fazla embriyo transfer etmek yerine, bir veya iki embriyo transfer ederek artan embriyoların dondurulması gerektiğini savundu.
Türkiye’de başarı kriterlerinin yanlış yorumlandığını belirten Dr. Erdal Budak, başarının “Uygulama başına gebelik oranı ile değil, Uygulama başına sağlıklı canlı bebek oranı” ile ölçülmesi gerektiğini belirtti.
ÇOĞUL GEBELİKLERDE GÖRÜLEN BAZI KOMPLİKASYONLAR
Dr. Budak, çoğul gebeliklerde görülen komplikasyonlarla ilgili şu bilgileri verdi:
Erken doğum: Üçüz gebeliklerin % 91inde doğum 37. haftadan önce gerçekleşiyor.
Düşük kiloyla doğma: Üçüzlerin % 91,5’i ikizlerin % 52,2’si 2.5 kg’ın altında doğuyor.
Beyin hasarı: Tekiz bebeklerin 1000’de 2-3’ünde , üçüzlerin 1000’de 80’e yakınında görülüyor.
Yoğun bakım gereksinimi: Tekiz bebeklerin % 15’i, ikizlerin % 48’i, üçüz ve dördüzlerin % 80’inde.
Bebek ölümleri: 1000 doğumda ölen bebek sayısı 6 iken üçüzlerde 63, dördüzlerde 96.
Dr. Erdal Budak, gereğinden fazla embriyo transfer edilmesinin sebeplerini; “tüp bebek başarı oranlarının düşük olması, bir çok tüp bebek merkezindeki dondurma tekniklerinin yeterince gelişmemiş olması, hastaya çoğul gebelikler ve riskleri hakkında yetersiz bilgi verilmesi ve embriyo sayısı ile ilgili yasal belirsizlik olması” şeklinde açıkladı. IVI merkezlerindeki Tüp bebek tedavilerinde bir veya iki embriyo transfer edildiğini vurgulayan Dr. Budak, “7 ülkedeki 18 IVI merkezinde her yıl 21.000’den fazla tüp bebek uygulaması yapılıyor” dedi.
IVI ISTANBUL HAKKINDA
Toplantıda IVI ile ilgili olarak şu bilgiler verildi:
“Gelişmiş laboratuar donanımı ve toplam 2000 m2 alana sahip olan IVI İstanbul, IVI’nin dünyadaki 18. kliniği olarak 9 Temmuz 2009’da açıldı.
6.5 Milyon Euro’luk bir yatırımla ve tamamen IVI’nin kendi standart ve çalışma prensiplerine uygun bir şekilde kurulan IVI İstanbul’un bünyesinde 4 tıbbi ünite, 5 muayenehane, 6 hasta yatak odası, 2 ameliyathane ve 4 laboratuvarı bulunuyor. IVI İstanbul ekibinin tamamı İspanya’daki IVI merkezlerinde yetişmiş kişiler. IVI İstanbul’un direktörü IVI Valencia’da 4,5 yıl çalıştıktan sonra yurda dönen Dr. Erdal Budak.
IVI GRUBU HAKKINDA
IVI Grubu (Instituto Valenciano de Infertilidad) İspanya’da; Alicante, Almeria, Barselona, Bilbao, Castellon, Madrid, Murcia, Sevilya, Valencia ve Vigo şehirlerindeki merkezleriyle hizmet veriyor. Ayrıca, İspanya dışında Buenos Aires, Lizbon, Mexico City, Panama ve Santiago’da merkezleri bulunan IVI, son olarak İstanbul Kliniği’ni faaliyete geçirdi. Bilimsel araştırmalar da yapan IVI merkezlerinde yılda ortlama 21.000 tüp bebek uygulaması yapılıyor.
İçeriği Paylaşın