Tüp Mide Ameliyatı İle Zayıflama

Tüp Mide Ameliyatı İle Zayıflama

Tüp Mide Ameliyatı İle Zayıflama

Bizi Takip Et


Tüp mide ameliyatı ile zayıflama konusunda merak edilenleri İstanbul Obezite Cerrahisi’nden Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Hasan Erdem anlattı

Tüp mide ameliyatı nasıl bir yöntem? Daha çok hangi hastalara uygun görülür?

Tüp mide ameliyatı midenin içerisine bir tüp yerleştirilerek midenin küçültülmesi işlemidir. Genellikle beden kitle endeksi 40’ın üzerinde olan, daha önce diyet ve egzersiz ile kilo verememiş hastalara uygulanan ve gerçekten günümüzde de çok yaygın olan bir zayıflama yöntemidir. Ameliyatla zayıflama yöntemlerinde uygulanan bir tekniktir.

Birde başka bir yöntem var gastrik by pass. Özellikle tüp mide yöntemini bu diğer yönteme kıyasla kimlere öneriyorsunuz? Kişilerin beslenme alışkanlıkları da burada seçimi belirleyen bir faktör oluyor mu?

Ameliyat yöntemine hastanın beslenme alışkanlıklarına bakılarak karar verilir. Çünkü bazı hastalar çok fazla kalorili şeyler tüketebiliyor veya diyabeti olabiliyor. Bu hastalarda emilimi bozacak by pass yöntemini uygulamak daha doğrudur. Tüp mide ameliyatı daha düzenli bir beslenme alışkanlığı olan; ama diyetle zayıflayamayan hastalara uygulanır. Daha kolay tolere edilebilir bir ameliyat olması nedeni ile tüp mide daha sık uygulanır.

TÜP MİDE AMELİYATI İLE NE KADAR KİLO VERİLEBİLİR?

Tüp mide ameliyatıyla kişiler ne kadar sürede vücut ağırlığının ne kadarını verebilir?

Ameliyatın birinci ayında mevcut kilonun yüzde 10’unun kaybettiği hesap edilir; yani 100 kiloluk bir hasta 10 kilo kaybeder. Üçüncü aya gelindiğinde ise mevcut kilonun yüzde 20’si olarak hesaplanır. Genel olarak 100 kiloluk bir hasta ameliyatın üçüncü ayında yaklaşık 80 kilolara iner. Altınca aya gelindiğinde bu oran yüzde 30’a çıkar ve artık kişi 70 kiloya iner. Altıncı aydan sonra biraz daha yavaşlayarak 12. aya doğru 60 kilolara iner. Kişi ideal kilosuna yaklaştıkça kilo vermesi yavaşlar.

Zayıflama ameliyatları sonrasında kilo verenlerin sağlıklarında ne gibi kazanımlar oluyor?

Kilolu hastalarda özellikle hipertansiyon, diyabet, uyku aknesi gibi günlük yaşamını da etkileyecek düzeyde problemler olur. Ameliyattan sonra bu hastalıklarda hızlı bir şekilde düzelme görülür. Örneğin; hasta insülin veya tablet kullanan bir diyabet ve hipertansiyon hastasıysa birinci ayına doğru bununla ilgili düzelmeleri ayrıca psikolojik etkiyle birlikte düzelmeleri de çok net görülür.

Doç. Dr. Hasan Erdem

TÜP MİDE AMELİYATINA HAZIRLIK

Tüp mide ameliyatında kişiyi nasıl bir hazırlık süreci bekliyor?

Bu hastalara mevcut sağlık durumlarından dolayı diyabet, hipertansiyon veya farklı klinik bulgular olabileceği için normal hastadan çok daha detaylı inceleme gerekir. Öncelikle bir dahiliye ya da endokrinoloji uzmanından bir görüş almak gerekir. Kalp problemleri daha sık görüldüğü için genel bir kardiyoloji muayenesinin, tüm vücut check up kan tahlillerin, hormonal değerlerin tetkik edilmesi ve solunum fonksiyon testlerinin yapılması gerekir. Operasyon öncesi örneğin kan sulandırıcı gibi ilaçlar kullanıyorsa bunların bırakılması gerekecektir. Ameliyat sonrası hasta yaklaşık 3 gün hastanede kalır. Taburcu edildikten sonra 3-4 içinde de kontroller olur. Kişi çok ağır bir iş yapıyorsa yaklaşık 20 gün evde istirahat önerilir. Ama öğrenciyse, masa başı iş yapıyorsa bu hastaların birinci hafta sonra yaşamlarına dönebilirler.

Tüp mide ameliyatı geçirenlerde saç dökülmesi olur mu?

Saç dökülmesi bu süreçte doğal bir durumdur. Saç dökülmesi yaklaşık 3’üncü ayda başlayıp 6-7’inci aya kadar olabilir. Bu durum genellikle geçicidir. Yeni çıkan saçların daha düzgün daha gür çıkması için de biotin takviyesi önerilir.

Vücut ağırlığının yüzde 20’sinden fazlasının verilmesi vücutta sarkmalara neden olabilir. Bu operasyon sonrası estetik revizyon ameliyatı gerekir mi? Ne kadar süre sonra estetik ameliyatı önerilir?

Birinci yıl dolmadan bu tür ameliyatlara izin verilmez; çünkü ameliyat sonrası kilo verme süresi genelde 1 yıldır. 1 yılı doldurduktan sonra estetik operasyonlar düşünülebilir. Ama illa estetik operasyon olmalı diye bir durum da oktur. Hasta iyi bir fiziksel egzersizle özellikle yüzme, fitnes ile vücudunu şekillendirebilir.

AMELİYAT SONRASI BESLENME

Ameliyat sonrası belli bir dönem diyet verilir mi?

Genellikle 2’inci yıldan sonra 100 hastanın yaklaşık 3-4’ü geri kilo alımla karşı karşıya kalabiliyor. Bunu önlemek için kişini kesinlikle eski beslenme alışkanlıklarına dönmemesi gerekir. Ameliyat sonrası zaten hasta diyet anlamında hekimi tarafından desteklenir. Bu ameliyattan sonra uzun süreli diyetisyen takibi çok önemlidir. Hasta aşırı kalori içeren çikolata, tatlı gibi yiyeceklere yönelirse geri kilo alım riski her zaman vardır.

TÜP MİDE AMELİYATI SONRASI HAMİLELİK

Tüp mide ameliyatıyla zayıflayan kadınlar hamile kalabilirler mi? Hamilelik için yine belli bir süre korunmalarını öneriyor musunuz?

İlk 1 yıl hastaların gebe kalmamalarını öneriyoruz. Hem bebeğin hem anne sağlığı için bu gereklidir; çünkü hastanın belirli vitamin ve minerallere ihtiyacı olacaktır. İlk 1 yıl vücut bu dengeyi sağlayamadığı için 1 yıl gebe kalmamalarını önerilir.

Tüp mide ameliyatı sonrası çok düşük miktarda da olsa yeniden kilo alma riski var. Karşınıza böyle bir vaka geldiğinde tüp mide yöntemine alternatif başka bir yöntem uygulanabilir mi?

Tüp mide ameliyatı olan bir kişi kiloyu geri almışsa öncelikle kişiye endoskopik değerlendirmeler yapılır. Örneğin; eğer midesi genişlemişse tekrar tüp mide yapılabilir. Ancak hasta beslenme alışkanlıklarını iyi sorgulanırsa ve ikinci bir tüp mide ameliyatının da fayda sağlamayacağı düşünülürse gastrit by pass uygulanabilir.


İçeriği Paylaşın