Türkiye’de Corona Virüslü Hastalarla İlgili Merak Edilen 5 Soru!
Bizi Takip Et
HASTALARIN İLLERE GÖRE DAĞILIMI ARTIK AÇIKLANMALI!
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın kişisel instagram hesabından dün gece yaptığı açıklamada, 61 yaşındaki bir erkeğin ülkemizde corona virüsü nedeniyle hayatını kaybeden ikinci hasta olduğunu öğrendik. Dün 93 kişiye daha tanı kondu. Türkiye’deki corona virüslü hasta sayısı 191’e ulaştı.
Sağlık Bakanı Koca, az önce yaptığı açıklamada ise Eski Kara Kuvvetleri Komutanı 80 yaşındaki Aytaç Yalman’ın korona virüsü nedeniyle hayatını kaybettiğini, eşinin de korona virüs nedeniyle tedavi altında olduğunu belirtti. Şimdi merak ettiğim şu, Covid-19 tanısı alan hastalar ve yaşamını yitiren herkes yurt dışı temaslı mı? Yoksa, artık yurt dışı teması olmadan da hastalık ülke içinde bulaşmaya başladı mı? Sağlık Bakanlığı şeffaf tutumunu artık corona virüs vakalarıyla ilgili daha detaylı bilgi vererek sürdürmelidir.
- 191 vaka hangi illerde görüldü? İstanbul, Ankara, İzmir gibi şehirlerde, ilçelerin dağılımında nasıl bir tablo var?
- Vakaların hangi ülkelerle teması bulunuyor?
- Yurt dışı teması olmamasına rağmen tanı konan hasta var mı? .Hastaların yaşları nelerdir?
- Hangi şikayetlerle hastanelere başvurdular?
- Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerde kronik hastalıklar var mıydı, var ise bunlar nelerdir?
Vaka sayısı ve ölümler arttıkça, bireylerin kaygı düzeyleri de artıyor. Detaylı bilgi verilmesi toplumsal bilinçlenmeye daha katkıda bulunacak. Eğer, hastalık yurt dışı bağlantısı olmayanlar arasında da görülmeye başladıysa bu AVM’lerde, sokaklarda, parklarda, bireysel olarak dahi olsa ibadet yerlerinde bulunulmaması gerektiğini, evde kalıp, temas ettiğimiz insan sayısını sınırlamamızın önemli bir toplumsal sorumluluk olduğunu bir kez daha anımsatacak bir bilgi olacaktır. Çünkü maalesef bazı insanlar “Ben yurt dışında bulunmadım. Riskli ülkelere giden tanıdığım yok”, “Yaşım, genç bana bir şey olmaz” gibi yanlış düşünceler içinde vurdumduymaz ve sorumsuz davranışlar sergiliyor.
HEDEF: GÜNDE 15 BİN KİŞİYE CORONA VİRÜSÜ TESTİ
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, corona virüsle ilgili kendi tanı kitimizi geliştirdiğimizi belirterek, bugün itibarıyla 18 laboratuarda analiz yapılabildiğini söyledi. Bakan Koca, hızlı tanı testleri ile ülkemizdeki bütün şehirlerde corona virüs testinin yakında yapılmaya başlanacağını, hedefin günde 15 bin kişiyi corona virüsü testi yapmak olduğunu söyledi.
Test sayısı arttıkça, tanı konulan vakaların sayısı da artacak. Bu hiçbirimizi endişelendirmemeli, aksine Bakan Koca’nın dediği gibi her bir tanı, o hastanın ve riskli çevresinin izole edilerek toplumsal riskin azaltılması anlamına gelecektir. Bu tabloda bizlere düşen sorumluluk ise evde kalmak, corona virüsünden korunmak için uzmanların önerilerine uymak olacaktır.
Ancak, corona virüsünün getirdiği riskleri hiçe sayıp AVM’lerde çocuklarıyla dolaşan, bireysel anlamda gittikleri camilerde giderek toplanan kalabalığın içinde kalan, ellerini yıkamayan, hapşırınca ağzını kapamayan, 14 gün kuralına uymayıp aramızda dolaşan, hala el sıkışıp öpüşmeye devam eden bir kesim var. Sağlık Bakanlığı, bu yüzden hiç vakit kaybetmeden Türkiye’de corona virüsüyle ilgili vaka verilerini açıklamalı ki, bu işin şakası olmadığı anlaşılsın! Çünkü sosyal izolasyon, corona virüsün hızla yayılmasını önleyecek. Hem yaşlıların ve kronik hastalığı olanların korunmasına katkıda bulunacak, hem de doktorlarımızın ve hemşirelerimizin omuzlarına aşırı yük binmesini önleyecek, yoğun bakım yataklarının verimli kullanılmasını sağlayacaktır.
Yazan: Esra Kazancıbaşı Öztekin
İçeriği Paylaşın