Türkiye’de Futbolcular Doğru Besleniyor Mu?

Türkiye’de Futbolcular Doğru Besleniyor Mu?

Türkiye’de Futbolcular Doğru Besleniyor Mu?

Bizi Takip Et


Futbolcunun doğru beslenmesi, performansını ve kariyer süresini etkileyen en önemli faktörler arasında yer alıyor. Peki, Türk futbolcuları doğru besleniyor mu? Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Egzersizde Beslenme ve Metabolizma Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüsrev Turnagöl, sporcu beslenmesiyle ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Futbolun çok yüksek kondisyon isteyen sporlardan biri olduğunu belirten Doç. Dr. Hüsrev Turnagöl, futbolcuların 90 dakika üst düzey performans göstermeleri ve uzun yıllar futbol oynayabilmeleri için beslenmelerine dikkat etmeleri gerektiğine dikkat çekti. Turnagöl, Türkiye’de birçok genç yeteneğin iyi beslenmediği için kariyerlerinin başlamadan bittiğini, yine birçok profesyonel oyuncunun da beslenme hataları nedeniyle performansının düştüğünü vurguladı.

HER MAÇTA 2 BİN KALORİLİK ENERJİ HARCIYORLAR

Futbolcuların her maçta çok fazla kalori kaybettiklerini ifade eden Doç. Dr. Turnagöl, bir orta saha oyuncusunun yaklaşık 10, santraforun 6, defans oyuncusunun ise yaklaşık 5 kilometre koştuğu baz alınırsa maç başına kaybedilen kalori miktarının bin 500 ila 2 bin arasında değiştiğini kaydetti. Birden fazla ligde mücadele eden takım oyuncularının ise her hafta kaybettikleri kalori miktarının çok daha yüksek olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Turnagöl, sporcuların aktif spor hayatı boyunca beslenmelerine dikkat etmelerinin önemli olduğunu söyledi.

FUTBOLCULARIN NASIL BESLENMESİ GEREKTİĞİ TARTIŞILACAK

Doç. Dr. Turnagöl, sportif başarıyı artıracak beslenme modellerini spor bilimciler ve beslenme uzmanlarıyla birlikte “Futbol ve Spor Beslenmesi Sempozyumu”nda tartışacaklarını açıkladı. Futbol Endüstrisi Forum ve Fuarı (FIFEX) çatısı altında 8-10 Ocak 2017 tarihlerinde gerçekleşecek sempozyumda beslenme uzmanlarının profesyonel futbol antrenörleriyle buluşmasının Türk futbolunun gelişimi için önemli bir adım olduğunu söyleyen Doç. Dr.  Hüsrev Turnagöl, bu güne kadar yapılmamış bir çalışmaya imza atacaklarını belirtti.

FUTBOLCULAR İÇİN 7 BESLENME TAVSİYESİ

Futbolcuların performanslarının artırılmasındaki en kritik konulardan birisi olan beslenmeyle ilgili Doç. Dr.  Hüsrev Turnagöl yedi önemli tavsiyede bulundu.

1-En önemlisi antrenman ve maçın gereksinimi olan enerjinin beslenmeyle alınmasıdır.

2-Bir diğer önemli konu antrenman ve maç sonrası hızlı toparlanmadır. Uygun beslenme ve dinlenmeyle kaybedilen enerji depolarının hızla yerine konulabilmesi mümkündür.

3-Hidrasyon düzeyi futbolcuların performanslarında en kritik konulardan biridir. Bir futbol maçı sırasında aralarda sıvı tüketseler bile futbolcularda yüzde 2-4 arası su kaybı (dehidrasyon) oluşabiliyor. Bir futbol maçında yüzde 5’lik bir su kaybı futbolcunun performansında yüzde 30’a kadar azalmaya neden olabiliyor. Bu nedenle antrenman ve maç sonrasında kaybedilen sıvının ve elektrolitlerin hızla yerine konulması son derece önemlidir. Maç sonrası tüketilecek sıvının karbonhidrat ve protein içermesi toparlanmayı hızlandırırken diğer yandan kas protein sentezini de artırıyor. Ayrıca, uyku öncesi tüketilecek olan proteinlerin kas protein sentezini artırabileceği de bilinmelidir.

4-Antrenmanlar döneminde beslenmeye ek olarak uygun besin takviyelerinin kullanılması da futbolcuların performansları açısından çok önemlidir. Futbolcuların süratlerinin ve dayanıklılıklarının artırılmasında bazı besin takviyeleri işe yarayabilir. Gereğinden yüksek dozlarda antioksidan kullanımı antrenmana adaptasyonu olumsuz etkileyebilir. Bu yüzden antioksidan gereksinimleri bireysel olarak ve antrenman yüklerine göre planlanmalıdır.

5-Antrenman ve maç sırasında daha az oksijenle ve daha ekonomik enerji oluşumuna neden olabilen bazı besinlerin önceden kullanımı (pancar-nitrat) futbolcuların sağlığını ve performansını olumlu etkileyebilir.

6-Antrenman ve maç  dönemlerinde yaralanmaların önlenmesinde de ve yaralanma sonrası hızla iyileşip sahaya erken dönmede beslenme ve bazı besin takviyeleri kullanılabilir.

7-Beslenmenin antrenmanın periyotlanmasına uygun olarak düzenlenmesi en iyi performans için kritik bir konudur. Antrenmana adaptasyon için uygun yöntemler uygun dönemlerde kullanılmalıdır.


İçeriği Paylaşın