Türkiye’de Sağlık Turizmi
Türkiye’de Sağlık Turizmi
Bizi Takip Et
Türkiye, dünyada sağlık turizmi açısından kaçıncı sırada yer almaktadır? Sağlık turizminde ön plana çıkan branşlar ve tedaviler nelerdir? Uluslararası Hasta Çağrı Merkezi nasıl hizmet vermektedir? Sağlık Bakanlığı’nın yaşlı, engelli ve termal turizm konularındaki projeleri nelerdir? Organ nakli için yurtdışından gelen hasta var mıdır? Sağlık Bakanlığı organ nakli konusunda ne gibi çalışmalar yürütmektedir? Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Prof. Dr. Nurullah Okumuş, sağlık turizmi ile ilgili soruları Sağlığım İçin Herşey’de yanıtladı.
‘‘SAĞLIK HİZMETİ KALİTELİ VE DAHA UCUZA SUNULUYOR’’
. Türkiye, dünyada sağlık turizmi açısından kaçıncı sırada yer almaktadır?
“Ülkemiz coğrafi konumu dolayısıyla sağlık turizmi açısından çok avantajlı bir pozisyondadır. 4 saatlik uçuşla 57 ülkeye ve bir milyar insana ulaşma imkanı vardır. Bunun yanında Asya, Avrupa ve Afrika kıtalarının birleştiği bir noktadadır. Ayrıca iklim bakımından da çok elverişlidir. Bunun yanında son yıllarda sağlıkta dönüşüm gerçekleştirilmiştir ve şu anda ikinci fazındayız. Tıbbi hizmetteki gelişmişlik, uzman, teknik donanım, cihaz, ekipman ve şehir hastaneleri başta olmak üzere kaliteli hizmet sunan özel, üniversite ve kamu hastaneleri ile Türkiye bir cazibe merkezi haline gelmiştir. Bu cazibe merkezinin getirdiği avantajları kullanmak istiyoruz. Avantajlardan bir tanesi de bu kadar kaliteli hizmetin diğer ülkelere göre daha ucuza sunulmasıdır. Diğer ülkelerde bir organ nakli yaklaşık 200-300 bin dolarken bizde hem çok daha uygun fiyata hem de kaliteli olarak sunulmaktadır. Sonuç olarak sağlık turizmi özellikle ülkemizin hem gelir kaynağı olma hem de tanınmışlığı açısından çok ciddi bir fırsat olarak karşımızda durmaktadır.
‘‘SAĞLIK TURİZMİNDE HEDEF GELİR 2023’DE 20 MİLYAR DOLAR’’
Uluslararası hasta sayısı resmi kayıtlara göre 2015’de 390 bin civarındayken geçen sene terör olayları gibi nedenlerden dolayı bu rakam 360 binler civarında oldu. Kayıt dışı gelen hasta sayısı ise oldukça fazladır. Özel kuruluşlardan alınan rakamlara göre sadece saç ekimi için 300 bin civarında insan gelmiştir. Şu anda sağlık turizminden elde edilen gelir resmi kayıtlara göre 2 milyar dolar civarındadır. Eğer bu fırsatı iyi değerlendirilirse, şehir hastanelerinin de devreye girmesiyle beraber bu rakamın 2023’li yıllarda 20 milyar dolara kadar ulaşabileceği ümit edilmektedir.”
EN ÇOK HANGİ BRANŞLAR İÇİN HASTA GELİYOR?
. Sağlık turizminde ön plana çıkan branşlar ve tedaviler nelerdir?
“Sağlık turizmi açısından kadın-doğum, göz hastalıkları, ortopedi ile ilgili problemler, iç hastalıkları, plastik ve estetik cerrahi amaçlı gelen hastalar ilk 5 sırayı oluşturmaktadır. Şu anda Almanya’dan gelen hastalar birinci sıradadır. Özellikle gurbetçilerimiz büyük oranda ülkemizi sağlık amaçlı olarak tercih etmektedir. Irak, Azerbaycan, Libya gibi ülkeler de sağlık turizmi açısından ülkemizi en çok tercih eden ülkelerdir. Ama Afrika ülkelerinden hatta ABD’den, İngiltere’den de sağlık hizmeti almak amacıyla gelen hastalar vardır.”
‘‘ULUSLARASI HASTA ÇAĞRI MERKEZİ 6 DİLDE 7/24 HİZMET VERİYOR’’
. Uluslararası Hasta Çağrı Merkezi nasıl hizmet vermektedir? (0850 288 38 38 numaralı telefon dünyanın her yerinden arandığında Türkiye’deki sağlık hizmetleri konusunda bilgi veriyor. Türkiye’deki turistler de geçirdikleri bir kaza ya da hastalık sebebiyle gene bu hattan destek alabiliyor.)
“Uluslararası Hasta Çağrı Merkezi Almanca, İngilizce, Fransızca, Arapça, Farsça ve Rusça olmak üzere 6 dilde 7/24 hizmet vermektedir. Buradan sağlık sorunlarıyla ilgili her türlü danışmanlık hizmeti alınabilmektedir. Uluslararası Hasta Çağrı Merkezi’nin numarasını bilmeyenler ise 112’yle görüşerek tercümanlık hizmeti alabilirler. Yani nerede, hangi şartlarda ve nasıl sağlık hizmeti alabileceğiniz konusunda 7/24 danışmanlık hizmeti alınan bir merkezdir.”
YAŞLI, ENGELLİ VE TERMAL TURİZMİNDE YENİ PROJELER
. Sağlık Bakanlığı’nın yaşlı, engelli ve termal turizm konularındaki projeleri nelerdir?
“Termal tesisler başta olmak üzere her alanda rehabilite edici sağlık hizmeti sunma imkanımız var. Genç bir nüfusa, ciddi sağlık yatırımlarına, yeterli uzmana ve hekime, tıbbi donanıma ve cihaza sahibiz. Şu an özellikle Avrupa’nın yaşlı nüfusu ciddi oranda sıkıntı içerisindedir. Avrupa yaşlı nüfusla uğraşmak istemiyor ve bu yaşlı nüfusun bakılacağı, hastalığı varsa rehabilite edileceği ülkeler arıyor. Ülkemiz de gerçekten rehabilitasyon hizmeti açısından yaşlı ve engelli turizminde ciddi avantajlara sahiptir.
Ülke olarak özellikle termal turizm açısından çok ciddi kaynaklara sahibiz. Dünyada üst, Avrupa’da da birinci sıradayız ama tesis açısından 3. sıradayız. Termal turizmi ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Mevcutta termal tesislerin büyük bir kısmı Turizm Bakanlığı’na bağlı olarak çalışan, daha çok dinlenme tesisi veya kısa süreli tedavi alma amacıyla kullanılan sosyal tesislerdir. Bu tesislerimizi ve başta yaşlı, engelli olmak üzere diğer rehabilitasyon hizmetlerinin verileceği konaklamalı rehabilitasyon merkezleri çalışması içerisindeyiz. Buradan sadece sağlık hizmeti alınmayacak aynı zamanda tarihi, turistik yerlerimizi de gezebilecekler. Doğa cenneti olan ülkemizde dört mevsim aynı anda yaşanabilmektedir. O yüzden insanlar geldiklerinde hem dinlenecekler hem gezecekler hem de rehabilitasyon hizmeti alacaklar. Bu alanı da sağlık turizminin hizmetine sunmuş olacağız.”
SESSİZ BAŞARI ÖYKÜSÜ: TÜRKÖK
. Organ nakli için yurtdışından gelen hasta var mıdır? Sağlık Bakanlığı organ nakli konusunda ne gibi çalışmalar yürütmektedir?
“Şu anda dünyada en çok organ nakli yapılan ülkelerden biriyiz. Dünyada canlıdan nakilde birinci sıradayız. Sağkalım ve başarı oranına bakıldığında AB ülkeleri ve ABD ile aynı noktadayız; yüzde 85-90 arasında sağkalım oranına sahibiz. Çocukluk yaş grubunda, böbrek ve karaciğer nakillerinde de dünyada birinciyiz. Hem sağkalım hem de hizmet açısından çok ciddi oranda başarı söz konusudur. Sadece organ nakli değil, kornea ve kemik iliği gibi doku naklinde de ciddi başarılara sahibiz. 2000’li yıllarda kornea nakli bekleyen vaka sayısı 6 bindi. Şu anda sadece kendi kaynaklarımızla bu rakamı 3 binlerin altına indirmiş durumdayız. TÜRKÖK, dünyaya gururla sunduğumuz bir projedir. Eskiden kemik iliği ihtiyacı olan, kan kanseri olan hastalar için gazetelerde anonslar yapılır; yurtdışından kemik iliği getirilmeye çalışılırdı. 3 yıldan beri TÜRKÖK projesi sayesinde şu anda elimizde Türkiye’de doku analizi yapılmış 175 bin örneğimiz var. 2-3 yıl içerisinde 500 bin rakamına ulaştığımızda yüzde 70-80 arasında kemik iliği ihtiyacını karşılamış duruma geleceğiz. Bu sene yurt dışına da kemik iliği vermeye başladık. 110 tane uyumlu vaka var ve 4 ülkeye kemik iliği verir hale geldik.
Canlıdan organ naklinde dünya birincisiyiz ama kadavradan nakilde çok gerilerdeyiz. Milyon nüfus başına ABD, 40 donöre sahipken biz 7,5 donöre sahibiz. Şu an 20 bin civarında böbrek nakli için bekleyen vakamız var. Vatandaşlarımız organ bağışından kaçınmasınlar ki kadavradan nakilde de insanlarımıza hizmet verelim.”
İçeriği Paylaşın