Türkiye’nin Hepatit C Haritası Çıkartıldı
Türkiye’nin Hepatit C Haritası Çıkartıldı
Bizi Takip Et
Viral Hepatitle Savaşım Derneği (VHSD) ve Türkiye Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği (EKMUD) tarafından Gilead Sciences desteği ile gerçekleştirilen HepC Turkey araştırmasının sonuçları açıklandı. Araştırmaya göre, Türkiye’de Hepatit C hastaları arasında Genotip1 yüzde 85.7 yoğunluğa sahip. Türkiye’deki çalışma sonuçlarını değerlendiren VHSD Başkanı Prof. Dr. Fehmi Tabak, Hepatit C’nin enfeksiyon sonrası uzun süre sessiz seyrettiğini ve hastaların yüksek oranda kronik enfeksiyona ilerlediğini, tedavi edilmediğinde ise siroz ve karaciğer kanserine yol açtığına dikkat çekti.
Türkiye’deki çalışma sonuçları ile ilgili açıklama yapan VHSD Başkanı Prof. Dr. Fehmi Tabak, Hepatit C’nin sessiz katil olarak adlandırıldığını, hastalığın enfeksiyon sonrası uzun süre sessiz seyrettiğini ve hastaların yüksek oranda kronik enfeksiyona ilerlediğini, tedavi edilmediğinde ise siroz ve karaciğer kanserine yol açtığını ifade etti.
Prof. Dr. Tabak, HepC çalışması amacının 2016 yılından beri Türkiye’de kullanılmaya başlanan direkt etkili antiviral tedavilerin etkinliğini ölçmek ve Türkiye’deki hasta profilini belirlemek olduğunu söyledi. Prof. Dr. Tabak, Türkiye genelinde 21 ilde 30’un üzerinde merkezde takip edilen hastaların 2000’e yakın hastanın çalışmaya alındığını, hastaların ortalama yaşının 56 olduğunu ve erkek ve kadın dağılımının yarı yarıya olarak gözlemlendiğini belirtti.
Hepatit C virüsünün genellikle kan yoluyla bulaştığını bildiren Prof. Dr. Tabak, bu çalışmada tahmin edilen bulaş yollarının damar içi uyuşturucu kullanımı, diyaliz, kan nakli, ameliyat ve diş tedavisi olarak sıralandığını söyledi. Prof. Dr. Tabak, hastalığın sessiz seyretmesinin bir sonucu olarak hastaların yüzde 15 gibi oldukça yüksek oranda hastada karaciğer sirozu evresine gelindiğinde tedaviye başlandığını, en son evre karaciğer yetmezliği aşamasında olanların yüzde 13 olduğunu ifade etti.
Özellikle yaşın ilerlemesi ile siroz vakalarının arttığı görüldüğünü söyleyen Tabak, ortalama 71 yaşa sahip geriatrik alt gruplarda siroz oranının yüzde 23’lere yükseldiğini belirtti. Yeni tedavilerin başarısının oldukça yüksek olduğunu söyleyen Prof. Tabak, hastaların yüzde 96 ila yüzde 100 arasında kanlarında virüsten tamamen kurtuldukları ve sağlıklı bir yaşam sürebildiklerinin altını çizdi.
ARAŞTIRMANIN ÖZET BULGULARI
Toplam 1801 Hepatit C hastasının katıldığı araştırmada çıkan sonuçlar ise şöyle:
- Araştırmada 1801 kişinin verileri incelenmiştir.
- Katılımcıların yüzde 50,7’si kadın ve yüzde 49,3’ü erkek olup, ortalama yaş 56’dır.
- Olguların yüzde 85,7’si Genotip 1 hepatit C virüsü idi.
- Damar içi uyuşturucu kullanan hastalarda Genotip 1 ve Genotip 3 hepatit C virüslerinin yüzde 39,5 oranında görülmesi dikkat çekicidir.
- Bu çalışmada 2016 öncesinde önceki yöntemler ile tedavi denemiş ancak başarılı olamamış hasta oranı yüzde 46,5, ilk defa tedavi alan hasta oranı yüzde 53,5 olarak görülmüştür.
- Bulaş yolu tahmin edilen hastaların dağılımı:
SONUÇ OLARAK HEPATİT C
- Hepatit C sessiz seyreden bir enfeksiyon hastalığıdır ve tedavi edilmediğinde siroz ve karaciğer kanserine yol açmaktadır. Bu nedenle hastalar sirotik ve ileri evre karaciğer hasarları oluşmadıkça hastaneye başvurmamaktadırlar.
- Türkiye Hepatit C’de Genotip 1 ülkesidir. Bazı alt gruplarda farklı genotipte Hepatit C virüsleri de ülkemizde görülebilmektedir.
- En yaygın bulaş yolları kan içeren tüm işlemler (diyaliz, kan nakli, ameliyat vb) ve damar içi uyuşturucu kullanımı olarak ortaya çıkmaktadır.
- Özellikle bulaştırma riski yüksek gruplardan başlayarak tarama ve tedaviye erişimi arttırıcı programların uygulanması elzemdir.
İçeriği Paylaşın