Tütün Endüstrisi Düşmanımız Mı? Başımızın Tacı Mı?
Tütün Endüstrisi Düşmanımız Mı? Başımızın Tacı Mı?
Bizi Takip Et
Sağlığa Evet Derneği Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı: “Tekel’in sigara birimini de satın alan ulusötesi bir sigara firması üst düzey yöneticisinin, Ticaret Bakan Yardımcılığına atanmış olduğunu üzülerek öğrenmiş bulunmaktayız.”
“TÜTÜN ENDÜSTRİSİ SATTIĞI ÜRÜNLERLE MİLYONLARCA ÖLÜME YOL AÇMAKTADIR”
Ürünleri öldürücü olduğundan tütün endüstrisine öncelik tanınmasının, destek sağlanmasının evrensel tütün kontrol politikalarına aykırı olduğunu belirten Dağlı, “Türkiye’nin taraf olduğu Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi 5.3. maddesi hükümet yöneticilerinin ve devlet memurlarının tütün endüstrisi ile çıkar ilişkisi olmamasını gerektirir. Tütün endüstrisi herhangi bir endüstri değildir. Her yıl dünyada endüstrinin bilerek pazarladığı ürünleri kullanan 6,5 milyon kişi ölmektedir. 2015 yılında 6,5 milyon kişinin ölümünden sorumlu olan 6 büyük sigara firmasının net karı, 62 milyar Amerikan doları olmuştur. Ölümüne neden oldukları her kişi endüstriye 9800 dolar kar sağlamıştır. Tütün ürünleri bağımlılık yapan, öldüren ve yasal satılan yegane üründür. Bu endüstri temsilcilerinin devlet kademelerinde yer alması hiç bir dünya ülkesinde kabul görmez. Kaldı ki Türkiye ‘tütün kontrolü lideri’ cübbesi giydirilmiş bir ülkedir. Davasına ve namına sadık kalmalıdır. Sıtma savaşının bataklık kurutulmadan yapılamayacağı gibi, tütün kontrolü endüstri ile mücadele edilmeden başarılı olamaz.” dedi.
“BAKANLIK KARAR VE UYGULAMALARI HALK SAĞLIĞINI ETKİLİYOR”
Sağlığa Evet Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Osman Elbek de, ”Ticaret Bakanlığı’nın tütüne ilişkin politikaları, teşvikleri, uygulamalarının tütün tüketimi ve halk sağlığı üzerinde doğrudan etkisi vardır. Ticaret Bakan Yardımcılığına atanan endüstri temsilcisinin yıllarca yöneticiliğini yaptığı firma; ‘Türkiye’deki operasyonumuzu daha verimli ve etkin seviyelere taşıyacağız’ diye beyanda bulunarak tüketimi arttırma hedefini açıklamaktadır. ‘Hedefimiz Türkiye serüvenimizde elde ettiğimiz başarıları önümüzdeki yıllarda da sürdürülebilir kılmak’ diye basın açıklamaları yaparak planlarını ortaya koymaktadır.” diye belirtti.
“ENDÜSTRİYİ Mİ, HALK SAĞLIĞINI MI SEÇECEĞİZ?”
Bu planların, daha çok tütün ürünü tüketilmesinin sağlanacağı anlamı taşıdığını belirten Elbek, “Bu durum Halk sağlığı açısından daha çok hastalık ve ölüm demektir. Tütün endüstrisinin çıkarları ile halk sağlığı politikaları arasında uzlaşmaz bir çelişki olduğu ortadadır. Ya birini ya diğerini seçmek zorundayız.” dedi.
İçeriği Paylaşın