Uçakta Kulak Ağrısı Önlenebilir Mi?

Uçakta Kulak Ağrısı Önlenebilir Mi?

Uçakta Kulak Ağrısı Önlenebilir Mi?

Bizi Takip Et


Uçak yolculuğu sırasında kulaklarınızda sık sık basınç hissi ve ağrının kaynağını hiç merek ettiniz mi? Kulak zarı delinmesine kadar varan bu ağrılardan kurtulup daha konforlu bir yolculuk geçirmek için uzmanların önerilerine kulak vermek gerekiyor.

Memorial Hizmet Hastanesi Kulak, Burun, Boğaz Bölümü’nden Op. Dr. Murat Enöz, uçak yolculuğu sırasında yaşanan kulak ağrısı ile basınç hissinin nedenleri ve alınması gereken önlemler hakkında bilgi verdi.

UÇAĞIN İNİŞİ SIRASINDA DÜZENLİ OLARAK YUTKUNUN

Uçağın yükselip alçalması sırasında, dış ortam basınç değişikliklerine bağlı olarak kapalı vücut ortamları olan orta kulak ile sinüsler “barotravma”ya yani “basınç travması”na maruz kalabilmektedir. Özellikle uçağın inişi esnasında hızla artan dış basınca karşılık orta kulaktaki basınç eşitlemesi olmazsa, kulak zarı giderek içeriye doğru esnemekte ve bazen delinebilmektedir.

Yine sinüslerde de dış basınç artığında (uçak alçalırken) basınç travması olabilmektedir. Uçağın kalkışı esnasında dış basınç azalırken kapalı boşluklar olan sinüs ve orta kulaktan pasif olarak hava dışarıya çıkabilirken, tam tersi durum olan alçalma esnasında orta kulağa aktif hava pompalanması gerekmektedir. Yutkunma esnasında açılan östaki tüpü, uçağın inişi esnasında çok önemli bir role sahiptir. Özellikle iniş sırasında düzenli yutkunmak, su içmek ve sakız çiğnemek faydalı olmaktadır.

ÜST SOLUNUM YOLU ENFEKSİYONU OLAN KİŞİLER DİKKAT!

Üst solunum yolu enfeksiyonu esnasında burun akıntısı ya da burun tıkanıklığına neden olan polip, alerji gibi durumlarda uçak yolculuğu yapmak sakıncalı olabilmektedir. Üst solunum yolu enfeksiyonu esnasında uçak yolculuğu yapılacaksa; grip ilaçları almak, uçuş öncesi burun içi sprey ve deniz suyu uygulaması yapmak faydalı olmaktadır.

BİLİNÇSİZ UYGULANAN KULAK MANEVRASI ZARARLI OLABİLİR

Uçağın alçalması esnasında “valsalva manevrası” denilen, burun deliklerinin kapatılarak derin nefes alınıp, buruna hava göndermeye çalışılması ve böylece kulaklara basınç uygulanmasını sağlama işlemi aralıklı olarak yapılsa dikkatli olmak gerekmektedir. Aynı anda fazla miktarda hava kulaklara pompalanmakta olup, hızlı ve zorlu bir manevra ile kulak zarları zedelenebilmektedir.

BURUN TIKALIYKEN UÇAK YOLCULUĞU YAPILMAMALI

Basınç travmasının belirtileri, kulak zarı ve orta kulakta ortaya çıkan değişikliklerin miktarına göre değişmektedir. Normal kulak muayenesi, kulak zarında ufak kanamalı alanların olması ya da geniş bir kulak zarı yırtığı görülmesine kadar farklı bulgular saptanabilmektedir. Burun tıkalıyken uçak yolculuğu yapmaktan kaçınmak basınç travması için alınması gereken ilk önlemdir. Uçuş yolculuğundan sonra ilaç kullanılabilir ancak bir kulak burun boğaz uzmana başvurulması gerekmektedir. Kulak zarının yırtılması durumunda, orta kulağa su temasının önlenmesi sağlandığında çoğunlukla kulak zarı sorunsuz olarak iyileşmektedir.


İçeriği Paylaşın