Uluslararası Barış İçin Bilim Konferansı Tanıtıldı

Uluslararası Barış İçin Bilim Konferansı Tanıtıldı

Uluslararası Barış İçin Bilim Konferansı Tanıtıldı

Bizi Takip Et


Dünya’da İtalya’dan sonra ilk defa Kansersiz Yaşam Derneği’nin girişimleriyle Türkiye’de 4-5 Ekim’de gerçekleşecek olan “Uluslararası Barış için Bilim Konferansı’’nın tanıtım toplantısı, “Barış için Bilim” Projesi’nin yaratıcısı Nobel adayı eski İtalya Sağlık Bakanı, Umberto Veronesi Vakfı’nın Başkanı Prof. Dr. Umberto Veronesi’nin katılımıyla yapıldı.

İtalyan Büyükelçisi Gianpaolo Scarante, İstanbul’daki tanıtım toplantısının açılış konuşmasında, “Barış için Bilim” Konferansının Türkiye’de yapılmasının son derece isabetli bir karar olduğunu vurguladı. Nobel adayı, eski İtalya Sağlık Bakanı, Expo 2015 Milano Manifesto Yazarı, İtalya Umberto Veronesi Vakfı Başkanı ve en önemlisi Uluslararası Barış için Bilim Konferansı Proje yaratıcısı Prof. Dr. Umberto Veronesi ise, “Barış için Bilim” projesinin, 2009’da barış için bilimsel ve uygulanabilir çözümler sunmak amacıyla başlatılmış bir proje olduğunu bildirdi.

Barış için Bilim Projesinin, bilim insanlarının ve kültür dünyasının önde gelen isimlerinin desteğini alarak uluslararası bir hareket haline geldiğini, bu konferansının İtalya dışında ilk kez Türkiye’de, Kansersiz Yaşam Derneği Başkanı Dida Kaymaz’ın öncülüğünde Türkiye’de yapılacağını vurgulayan Veronesi, kadınların barıştaki rolüne de dikkati çekti.

“BARIŞ KÜLTÜRÜNÜ YAYMAK DA PROJENİN HEDEFLERİ ARASINDA”

“Yarının dünyası kadınlar tarafından yönetilecek. Kadınlar barış gücüdür” diyen Veronesi, kadınların bu yöndeki çalışmalarının savaşların olmadığı bir dünya için büyük önem taşıdığını ifade etti. Barış kültürünü yaymak ve devletler arasındaki çatışmaları ortadan kaldırmanın projenin hedefleri arasında bulunduğunu ifade eden Veronesi, “Nükleer silahlanma ve askeri harcamaları kademeli olarak azaltıp araştırma ve geliştirmeye daha fazla yatırım yapılmasını sağlamak gerekir” diye konuştu.

Türkiye’nin çevresinde çok huzursuz ülkeler olduğunu vurgulayan Veronesi, Barış için Bilim İstanbul Konferansı’nın bir fener gibi ışık kapısı olacağını, bu ışığın çevre ülkeleri de aydınlatacağını belirterek, bu imkanı sağlayan Kansersiz Yaşam Derneği Başkanı Dida Kaymaz’a teşekkür etti.

Kansersiz Yaşam Derneği Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı ve aynı zamanda İtalya Umberto Veronesi Vakfı (FUV) Türkiye Temsilcisi Dida Kaymaz ise konuşmasında,  3-4 Ekim 2012 tarihleri arasında Haliç Kongre Merkezi’nde yapılacak konferansın büyük heyecanını yaşadıklarını belirtti.

Dida Kaymaz, “Bu masada kansersiz yaşam derneği başkanı olarak oturmak çok farklı ama Umberto Veronesi’nin adını taşıyan bir vakfın Türkiye delegesi olmak çok büyük sorumluluklar getiriyor’’ diyerek şunları kaydetti: “Profesör Umberto, İtalya dışındaki ilk delegasyonunu Türkiye’ye verdi. Geçen sene kasım ayında Milano’da Barış için Bilim konferansına katıldım. 12 yıldır yaşamımı İtalya’da geçirmeme rağmen konferanstaki konu başlıklarını bir Türk olarak değerlendirdikçe doğal olarak Türkiye ile örtüştürdüm. Türkiye artık çok stratejik bir noktada ve ülkemizde artık çok güzel işler yapılıyor. Barış için gerçekten stratejik bir rol oynayan vizyonumuz var. Bu nedenle Sayın Veronesi ile konuştuk ve bu konferansın Türkiye’de yapılması fikri ortaya çıktı.”

Dida Kaymaz, İstanbul’da düzenlenecek bu konferansın ilk ve son olmayacağını, hedeflerinin ikincisini, üçüncünü düzenleyerek geleneksel hale getirmek olduğunu anlatarak şöyle devam etti: “3-4 Ekim’de Haliç Kongre Merkezinde olacağız. AB Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığının desteğini bu projede aldık, Stratejik Araştırmalar Derneği tarafından da destekleniyoruz. Bu projenin burada olması benim için  gurur verici ve Türkiye için de bir gurur olduğunu düşünüyorum.”

Kansersiz Yaşam Derneği’nin Onursal Başkanı, Türkiye Engelliler Spor Yardım ve Eğitim Vakfı (TESYEV) ve Türkiye Milli Paralimpik Komitesi Başkanı A. Yavuz Kocaömer ise 3-4 ekim tarihlerinde İstanbul’da yapılacak olan barış için bilim konferansının ayrımcılık bölümünde Milli Paralimpik  Komitesi olarak davet almalarının onur verici olduğunu söyledi.

“ENGELLİ İNSANLAR İKİNCİ SINIF İNSAN OLARAK GÖRÜLÜYOR”

Dünya barışını tehdit eden unsurların en önemlilerinden birinin ayrımcılık olduğunu vurgulayan Türkiye Milli Paralimpik Komitesi Başkanı A. Yavuz Kocaömer, “Dil, din ırk kadar şiddetli olmasa bile engelliler konusunda ayrılığın da barış için önemli bir rolü var. Bugün dünyada yaklaşık 1 milyar engelli insan yaşıyor yani bu dünya nüfusunun yüzde 12-13’ünü oluşturuyor. Ve maalesef ülkemizde 7- 8 senedir hükümetimiz bu konuda çok ciddi çalışmalar gösteriyor, fakat engelli insanlar halen tüm dünyada ikinci sınıf insan olarak görülüyor’’ dedi.

Kacaömer, “İnsanların arasındaki farklılık ayrımcılığa dönüşmediği sürece bu çok büyük bir problem olarak görünmüyor. Ancak barışı önce içinde yaşadığımız toplumda sonra tüm dünyada savunmak zorunda olduğumuz bu bakımdan da engellilere yapılan ayrımcılığın çok önemli bir rol olduğuna da dikkat çekmek isterim. Eskiden olduğu gibi  engelli insanlara “bunlar sakat, zavallı, bizimle birlikte otursunlar da yesinler içsinler’ şeklindeki bakış açısı bitti artık. 2006 yılında çıkan BM kararıyla, ki bunun altında Türkiye’nin de imzası var, artık dahil etme yani mesela bir salonda oturduğumuz zaman görünürde engeli olmayan bizlerle görünürde engeli olan insanlar birbirlerinden farkları yokmuş gibi bir arada oturup konuşabilecek, çalışabilecek ve birlikte sosyal hayatı paylaşabilecekler.’’ şeklinde konuştu.

Kacaömer, 3-4 Ekim’de anlatacaklarının bir kısmının bazı insanları rahatsız edeceğini belirterek, ‘’Ama bu sorunlar üzerinde konuşulmadığı, insanlar arasında ayrımcılığın ön plana çıktığı toplumlarda ve dünyada yaşamak önümüzdeki dönemlerde çok daha zor olacak’’ dedi.

Barış İçin Bilim Başkan Yardımcısı, İtalya Milan Üniversitesi Politik Bilimler ve Sosyoloji Bölüm Dekanı Alberto Martinelli ise, barış için bilim projesinin önemine dikkat çekerek, bu projenin geçen yaklaşık dört yıllık sürede uluslararası bir hareket haline geldiğini vurguladı. Martinelli, bilim insanlarının ve kültür dünyasının önde gelen isimlerinin desteğini alarak uluslararası bir hareket haline gelen Barış için Bilim Projesi’nin, 2 bin 500’ü aşkın üyesinin bulunduğunu belirterek, “Bu hareket, çeşitli bilgiler sunarak barış hakkında acilen konuşmak gerektiği konusunda farkındalık yaratmaya çalışmaktadır’’ dedi.

Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Temsilcisi Maria Chritina Profili de,  Dünya Sağlık Örgütü’nün bu projeyi desteklediğini ifade ederek, bu projenin barış için bir köprü olduğunu ifade etti


İçeriği Paylaşın