Uluslararası İlaç Grubu Servier Türkiye’de Üretime Başlıyor

Uluslararası İlaç Grubu Servier Türkiye’de Üretime Başlıyor


Bizi Takip Et


Türkiye’deki 30. yılını kutlayan Servier İlaç ve Araştırma A.Ş., halihazırda İrlanda ve Fransa’da gerçekleştirilen, Türkiye pazarına yönelik ürünlerinin üretimini Türkiye’ye taşıyor. Bu karar kapsamında, önümüzdeki 18 ay içerisinde 21 milyon kutu ilacın üretimi bu ülkelerden Türkiye’ye taşınacak.

Geniş bir yelpazede tıbbi ürünler sunan Fransa merkezli uluslararası ilaç grubu Servier, Türkiye’de üretimini arttırıyor. Servier Grubu, Türkiye pazarına yönelik ürünlerinin üretimini yerelleştirme kararı aldı. Bu kapsamda, önümüzdeki 18 ay içerisinde 21 milyon kutu ilacın üretimi İrlanda ve Fransa’dan Türkiye’ye taşınacak. Servier yönetimi, üretim kararının ayrıntılarını Servier İlaç ve Araştırma A.Ş. (Servier Türkiye) Genel Müdürü Philippe Méa’nın ev sahipliğinde ve Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Eyüp Gümüş‘ün katılımıyla düzenlenen basın toplantısında aktardı.

Basın toplantısı, Servier Türkiye Genel Müdürü Philippe Méa ile Servier’nin yerli üretim ortakları Abdi İbrahim İlaç Sanayi ve Tic. A.Ş.’nin CEO’su Süha Taşpolatoğlu ve İlko İlaç Sanayi ve Tic. A.Ş. Genel Müdürü Hatice Öncel arasında düzenlenen imza töreniyle devam etti.

Servier Türkiye Genel Müdürü Philippe Méa basın toplantısında yaptığı konuşmasında şunları ifade etti: “Servier Grubu, Türkiye dâhil olmak üzere dünyanın dört bir yanında Ar-Ge faaliyetlerine odaklanan, medikal araştırmalar yapan uluslararası bir vakıftır. Rakamlarla ifade etmem gerekirse, 2015 yılında ciromuzun %24’ü Araştırma ve Geliştirme faaliyetlerine ayrılmıştır. Servier Grubu hâlihazırda onkoloji, kardiyoloji, metabolik hastalıklar, nöropsikiyatri ve romatoloji ana alanlarında 23 aday ilaç geliştiriyor.  Türkiye’de başta diyabet ve kalp damar rahatsızlıkları olmak üzere kendi tedavi grubunda lider konumda olan  pek çok orjinal molekülle yılda 5,5 milyon hastaya tedavi seçenekleri sunmaktayız.  Aynı zamanda pek çok tedavi grubunda ilk ve referans olan ürünlerimizle faz 1, faz 2 ve faz 3 çalışmalarına Türkiye’deki birçok merkezi de dâhil ederek üniversite-sanayi işbirliğini de yürükmekteyiz. Türk Hükümeti’nin 2023 vizyon planına verdiğimiz destek doğrultusunda, Türkiye’ye yönelik üretimimizi 18 ay içerisinde tamamlanacak şekilde yerelleştirme kararı aldık. Bir araştırma-geliştirme şirketi olarak hükümetin yıllardır gösterdiği çabalar göz önüne alındığında Türk pazarını uluslararası uzmanlık, know-how ve deneyimimizi hastaların iyiliği ve sanayinin gelişimi için kullanabileceğimiz,  medikal ilerlemeye uygun ve yüksek potansiyelli bir yapıda görmekteyiz.”

Méa sözlerini şu şekilde sürdürdü: “21 milyon kutu ilacın üretimi 2016 yılının sonuna kadar kısmen, 18 ay içerisinde ise tamamen Türkiye’ye taşınacak. Bu rakam, yerel olarak üretilen mevcut satışlarımızın %97’sine denk geliyor. Seçtiğimiz yüksek kalite standartlarına sahip yerel ortaklarımızın mevcut üretim kapasitelerini yükseltirken önceki yatırımlarını ve tedarik zincirlerini de en üst düzeye çıkaracağız. Ayrıca,  yapılacak 11 milyon TL değerindeki ilave yatırım, yeni istihdam da yaratacak. Bu teknoloji transferi, Türkiye’nin farklı bölgelerindeki ekonomik kalkınmaya katkıda bulunacak. Yerel üretimimiz ile hem şirketimize hem de yerli sanayiye çeşitli avantajlar ve yeni iş olanakları sunacağımıza yürekten inanıyoruz.”

“2018 yılında Türkiye’de toplam 32 milyon kutuluk üretim kapasitesine ulaşacağız”

Servier Türkiye Genel Müdürü Philippe Méa, 21 milyon kutuya ek olarak ruhsatlandırılacak yeni ürün portföyüne ilişkin yılda 5 milyon ilave kutu planlarının da bulunduğunu vurgulayarak; “2018 yılında Türkiye’de toplam 32 milyon kutuluk üretim kapasitesine ulaşacağız. Bu sayıyı komşu ülkelere ihracat yaparak artırmak da mümkün.” şeklinde konuştu. Philippe Méa: “Türk hastalara en iyi tedavi fırsatlarını sunmaya devam edeceğiz. Türkiye’nin, üretimin yanı sıra gelecekteki çeşitli araştırma projelerimiz için de pilot ülke olarak seçildiğini aktarmaktan ayrıca mutluluk duyuyorum” dedi.

Servier’nin yerli üretim ortaklarından Abdi İbrahim CEO’su Süha Taşpolatoğlu; basın toplantısında gerçekleştirdiği konuşmasında şunları kaydetti; “2001 yılından bu yana Türk ilaç sektörünün lider şirketi olarak, bugün önemli bir işbirliğine daha imza atmanın gururunu yaşıyoruz. Türkiye’nin en büyük ilaç firması Abdi İbrahim ile Fransa’nın en büyük bağımsız ilaç şirketi Servier arasında gerçekleştirdiğimiz anlaşma doğrultusunda, diyabet tedavisinde kullanılan ürünleri Türkiye’de, Abdi İbrahim Tesisleri’nde üreteceğiz. Servier’e 1987 yılından bu yana, yaklaşık 30 yıldır fason üretim hizmeti vermekten büyük mutluluk duyuyoruz.” Taşpolatoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Bizler kutu bazında üretimimizin %23’ünü fason üretim hizmeti verdiğimiz firmalar için gerçekleştiriyoruz. 2020’ye giderken hedefimiz, oluşturacağımız yeni işbirlikleri ile bu alanda daha da büyümek ve ilaç sektörünün önde gelen üretim tesislerinden biri olmak. Yerli üretimin desteklenmesine yönelik kamu politikalarının hayata geçirilmeye başlanması; hem yurt içindeki üretim kapasitemize hem de sektörümüzdeki istihdama önemli katkılar sağlayacak. Bu işbirliklerinin daha da artması ve Türkiye’nin yakın coğrafyamızda ilaç endüstrisinin üretim üssü haline gelmeye başlaması bizleri heyecanlandırıyor. Abdi İbrahim olarak; uluslararası standartlardaki üretim kalitemiz ile işbirliklerimize yenilerini ekleyerek, endüstrimizi zirveye taşıyacağımıza inanıyoruz.’’

Servier’nin yerli üretim ortaklarından İlko İlaç Sanayi ve Tic. A.Ş. Genel Müdürü Hatice Öncel ise; İLKO İlaç olarak; Türkiye pazarına yönelik ürünlerinin üretimini yerelleştirme kararı alan Servier ile iş ortaklığı yapmaktan memnuniyet duymaktayız. Avrupa GMP sertifikasına sahip ve ileri teknolojiyle donatılmış olan Üretim Tesislerimiz, bu işbirliği kapsamında her iki firmanın mevcut ve geleceğe yönelik planlarına cevap verecek güçtedir. Üretim imkânlarımız yanında, Servier ve İLKO İlaç’ın iş anlayışı ve gelecek vizyonundaki uyum,  bu işbirliğinin gerçekleşmesine önemli katkı sağlamıştır. Bildiğiniz gibi Hükümetimizin 2016 Eylem Planı’nda ithal ilaçların yerelleştirilmesini sağlayacak reform hedefleri yer almakta ve bu doğrultuda çalışmalar yapılmaktadır. Servier ile İLKO İlaç arasındaki bu işbirliği, ülkemizin ilaç sektöründeki dış ticaret açığını da azaltacak önemli adımların öncüsüdür. Stratejik işbirliğimiz;  Türkiye İlaç Sektörü Strateji Belgesi ve Eylem Planı’nda belirlenmiş olan ülkemizin ilaç sektöründe ‘Ar-Ge, Üretim ve Yönetim Merkezi olması’ hedefi için iyi bir başlangıçtır. Söz konusu stratejik ortaklığımız çerçevesinde; mevcut üretim tesislerimizin kullanılmasının yanı sıra İLKO İlaç olarak, üretilecek ürünlerin bir kısmına yönelik yeni yatırımlar da yapacağımızı ve böylece ilave teknolojik altyapı ile yeni istihdam imkânı sağlayacağımızı özellikle belirtmek isterim. Hem ülkemiz hem de bizler için oldukça kıymetli olan bu adımın, gelecekte daha ileri ve farklı boyutlara taşınacağına inanıyorum” şeklinde konuştu.

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Eyüp Gümüş, üretim kararına ilişkin yaptığı açıklamada;  sağlıkta insanların ilaca erişim ve hastane ve doktor bulma gibi iki temel sorunu olduğunu belirterek, öncelikli olarak bu sorunların giderilmesine dönük çalışmaların hız kazandığını ifade etti. Sağlık Bakanlığı’nın üretimde ve teknolojide yerelleştirme, sağlık turizmi, insan gücü eğitimi ve gelişimi gibi alanlara odaklanan projeleri hızla hayata geçirdiğini söyleyen Gümüş; “Türkiye Avrupa’da 7’nci, dünyada ise 18’nci ilaç harcaması yapan ülke konumunda. Tükettiklerimizin bir kısmını üretme kabiliyetine kavuşmalıyız. Türkiye’nin cari açığı açısından düşündüğümüzde bir üst seviyeye çıkmak durumundayız. Bu çalışmalar 10. Kalkınma Planı’nın önemli başlıkları arasında yer alıyor. Yerelleştirme ile ilgili 2,5 milyara varan yatırımla bir proje başlattık. Hızlı ruhsatlandırma ve bu konudaki teşviklerin hızlandırılması ile bu süreci hep birlikte sonuçlandıracağız. Tüm bu vizyon çerçevesinde aldıkları karardan ötürü Servier şirketini kutluyor; üretim ortakları ile birlikte hayırlı bir protokol olmasını diliyorum” dedi.


İçeriği Paylaşın