Üreteroskopik Taş Tedavisi Nedir?
Üreteroskopik Taş Tedavisi Nedir?
Bizi Takip Et
Suyun vücuda yararları arasında metabolizmayı hızlandırması, cildi nemlendirmesi, sindirimi kolaylaştırmasının yanı sıra bir büyük etkisi daha var ki, günde 2,5 litreye yakın su içip 2 litreye yakın idrar çıkararak böbrek taşı hastalığının riski azalıyor.
Acıbadem Kadıköy Hastanesi Üroloji Uzmanı Dr. Bora Özveren, herhangi bir ilaç kullanmadan, ameliyat geçirmeden, taş kırma operasyonuna gerek kalmadan sadece su içerek bir kişide taş hastalığının nüks etme riskinin yüzde 55 oranında azaldığını belirtiyor ve şu bilgileri veriyor:
“Bazılarımız su içmeyi sevmiyor, bazılarımız unutuyor. Oysa adeta çocukların ev ödevlerini yapmaları gibi gün içinde belli bir disiplin ve kararlılık içinde su içmeyi görev haline getirmek gerekiyor. Yanlış bir inanış sonucunda özellikle de kadınlar ‘su içsem yarıyor’ diyerek fazla su içerek bile kilo aldıklarına inanıyor. Oysa kilo almanın en önemli nedenleri arasında hareketsizlik ve metabolizmanın az çalışması geliyor.
Su içmek de metabolizmanın sağlıklı çalışmasına katkıda bulunuyor. Suyun tek faydası da bu değil üstelik. Ülkemizde taş hastalığı erkekler başta olmak üzere toplumumuzda yüzde 5-20 oranında görülüyor. Batılı ülkelerde de aynı rakamları görmek mümkün. ”
Üroloji Uzmanı Dr. Bora Özveren, suyun yararlarının ısrarla ve bıkmadan anlatılması gerektiğine inanıyor ve taş hastalığına yönelik önleyici etkisi konusunda şunları söylüyor:
“Bizim böbrek taşı hastalarına öteden beri önerdiğimiz, basit bir sorumluluk olan günde 2-2,5 litre suyu içmeleridir. Kişi 2 litre civarında idrar çıkarabilirse, taş riskinde yüzde 55 gibi bir risk azalması oluyor, bu da su içerek oluyor. İnsanlara ciddi bir mali külfet yaratmıyor, ilaç kullanmaya gerek yok. Sadece sıvı alımı sayesinde riskin azaltılması, ameliyat, hastane başvurusu ve ilaç tedavisi ihtiyaçlarını ortadan kaldırmasından dolayı ekonomiye daha az yük getiriyor.”
AZ SU İÇMEK TAŞ HASTALIĞI NEDENİ
Taş oluşumu nedeniyle hekime başvuran kişilerin en çok taşın neden oluştuğuna ilişkin soru sorduklarına değinen Dr. Bora Özveren, “Diyet alışkanlıkları ve yaşam tarzı dediğimiz çevresel faktörlerin varlığı, taş oluşumunda etkilidir. Şehir hayatında, günümüzde daha fazla hayvansal protein alımı ve yüksek miktarda tuz tüketimi sorun yaratıyor. Rafine şekerli yiyecek ve içeceklerin de olumsuz bir payı var. Değişmeyen ve mutlaka önemli olan da genetik ve ailesel yatkınlıktır” diyor.
Vücutta oluşan taşların tespitinde en kesin tanı yönteminin ilaçsız karın tomografisi olduğunu, düşük radyasyon riski nedeniyle yetişkin hastalar açısından korkulduğu gibi tehlike yaratmadığını belirten Dr. Bora Özveren, bu şekilde 1-2 milmetre boyuttaki taşların bile rahatlıkla saptanabildiğini söylüyor.
TEDAVİSİ NASIL YAPILIYOR?
Taş hastalığının tedavisinin taş kırma ve endoskopik ameliyatlarla yapılabildiğini vurgulayan Dr. Bora Özveren, tedavi hakkında şu bilgileri veriyor:
• Hastalarda oluşan her taş, mutlaka taş kırma tedavisine uygundur diye düşünmemek gerekiyor.
• Şok dalgalarıyla yapılan taş kırma tedavisi, taş böbrek içerisinde ya da üst idrar kanalındaysa, boyutu 1 cm’den küçükse başarılı sonuç veriyor.
• Eğer taş boyutu 1 cm’yi aşıyorsa taş kırma tedavisi pek çok hasta için pratik bir çözüm olmuyor ve başarısı azalıyor. Genellikle bu tedaviler, taşlar 1 cm’den küçük taşlarda yüzde 70-80 oranında başarılı olunuyor, beşte birinde ise birden fazla seans gerekiyor.
• Günümüzde “Fleksible Üreteroskopi” yöntemi ile, anestezi altında ama daha kısa bir sürede idrar yolunun her yerindeki taşlara çok rahatlıkla ulaşabilme imkanı var. Ucunda kamera olan esnek bir alet olan “üreteroskop” yardımıyla taşların çıkarılabilmesi ya da lazer ile kum haline getirilmesi mümkün olabiliyor. Bu yöntem kullanıldığında hasta 24 saat dolmadan taburcu olabiliyor. Özellikle de taş kırma tedavisine dirençli olan sert taşların tedavisinde etkili olan bu yöntem çok şişman hastalarda, vücut kitle indeksi 30’u geçen kişilerde de en uygun tedavi şekli olarak biliniyor.
• Üreteroskopik taş tedavisi hastanede yatış süresini kısaltıyor, işe daha hızlı dönmeyi sağlıyor, bu nedenle iş gücü kaybını en aza indiriyor. Daha az ağrı oluyor. Günümüzde büyük böbrek taşlarında da kullanılabiliyor. Lazer kullanılarak yapılan fleksibl üreteroskopik ameliyatlarda 2 cm’den küçük taşlarda yüzde 100’e yakın başarı oranı, yani taştan tamamen arınma olanağı var. Taşlar 2 cm’den büyükse yüzde 85 civarında taşsızlık oranı elde edilebiliyor.
İçeriği Paylaşın