Ürtiker Nasıl Bir Hastalıktır
Ürtiker Nasıl Bir Hastalıktır
Bizi Takip Et
Halk arasında kurdeşen olarak da bilinen ürtiker alerjik deri döküntüsü olarak tanımlanabilen bir hastalıktır. Ürtiker akut ve kronik olarak ikiye ayrılır. Altı haftaya kadar devam eden ürtikere akut, altı haftayı geçenlere ise kronik ürtiker olarak adlandırılır. Ürtiker; kızaran, kabaran, kaşınan ödemli papül ve plaklarla karakterize ve kısa sürede sönen lezyonlar olarak tanımlanır. Ataklarla seyreden bir hastalık olduğundan lezyonlar 1-2 saat ile 12 saat arasındaki bir sürede kaybolur, fakat diğer bölgelerde yenileri oluşmaya devam eder. Ürtiker akşam saatlerinde daha çok oluşup, sabah saatlerinde genellikle kaybolur. Toplumda yüz kişiden birinde görülen ürtiker, tedavilere dirençli olması ve kronik bir seyir göstermesi nedeniyle de hastalar sürekli doktora müracaat etmek durumunda kalır.
1 Ekim Dünya Ürtiker Günü olması sebebiyle vatandaşlarımızı Ürtiker hastalığı hakkında bilinçlendirmek ve kamuoyunda farkındalık oluşturmak amacıyla Beyoğlu Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğine bağlı sağlık tesislerinden SBÜ Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde ürtiker tanısı konulup tedavi gören hastalar ile doktorları bir araya geldi. 7 Ekim 2016 tarihinde düzenlenen etkinlik ile doktorlar tarafından hastalık hakkında bilgi verilecek ve tedavi gören hastalar da yaşadıkları tedavi süreçlerini katılımcılarla paylaşacaklar.
Üç yıldır hizmet vermekte olan Okmeydanı Eğitim Araştırma Hastanesi Dermatoloji kliniğinde 750 kayıtlı hastaya hizmet verilmektedir. Verdiği sağlık hizmeti ve hasta potansiyeli açısından Ürtiker Polikliniği Avrupa Galen (Global Allerji Astma Avrupa Network’ü) Network of Excellence kapsamında mükemmeliyet merkezi olma adayıdır.
İçeriği Paylaşın