Virüs Temizliği Yaparken Zehirlenmeyin
Virüs Temizliği Yaparken Zehirlenmeyin
Bizi Takip Et
Covid-19 sebebiyle, her gün evlerimizde kullandığımız çamaşır suyu, tuz ruhu, açıcı, ağartıcı gibi kimyasalları daha fazla kullanmaya başladık. Gıda, su, temel ihtiyaç, ne alıyorsak paketli paketsiz her şeyi daha titizlikle temizler olduk. Ancak, temizlik malzemeleri doğru kullanılmadığında ciddi sorunlara yol açan, solunum yoluyla zehirlenmelere kadar birçok zararı olabilecek kimyasallar içeriyor. Hemen her evde kullanılan ve çokça tüketilen çamaşır suyu, tuz ruhu gibi maddelere özellikle dikkat etmek gerekiyor. Çünkü bu maddeler eğer karıştırılarak kullanılırsa, dozu artırılırsa ya da suyla karıştırılmadan uygulanırsa yetişkin ya da çocuk fark etmeden ciddi sonuçlar doğurabiliyor.
Ülkemizde ev kimyasalları ile zehirlenme nedeni olarak ilk sıralarda çamaşır suyu, yakıcı maddeler ve deterjanlar yer alıyor. Bu zehirlenmelerin büyük çoğunluğu ürünlerin yanlış kullanımı sonucunda ya da küçük çocuklarda kaza ile oluşuyor.
Medline Sorumlu Müdürü Dr. Koray Akay, evde kullanılan kimyasallar sonucu yaşanabilecek zehirlenme anında ne yapmalı, nasıl bir tedavi yöntemi uygulanmalı, bilinmesi gerekenleri paylaştı:
KİMYASALLARI BİRBİRİNE KARIŞTIRMAYIN
Çamaşır suyu ya da benzeri kimyasal zehirlenmesi genelde başka kimyasallar ile karıştırıldığında meydana gelir. Örneğin, sıkça yapılan hatalardan biri, banyo veya lavabo gibi kapalı bir alanı temizlerken önce çamaşır suyu sonra su dökmeden üzerine tuz ruhu dökülmesidir. Kişinin bu kimyasal karışımını güçlü bir şekilde soluması zehirlenmesine sebep olabilir. Dolayısıyla çamaşır suyu asla diğer kimyasal maddelerle karıştırılmamalıdır.
ÇAMAŞIR SUYUNDAN SONRA BOL SU DÖKÜN
Özellikle tuz ruhu gibi çamaşır suyuyla tepkimeye giren kimyasal maddeler ciddi zararlar verebilir. Birden çok kimyasal temizleyici kullanmak istiyorsanız, her ikisi arasında zaman bırakın ve diğerini kullanmadan evvel muhakkak bol su ile temizleyin. Kullanacağınız çamaşır suyunu normal su ile karıştırarak uygulayın.
ZEHİRLENME ANINDA NE YAPMALI?
Zehirlenme belirtileri maddenin alınma yoluna, maddenin kimyasal yapısına, maruz kalınan süreye göre değişir. Çamaşır suyu ya da benzeri bir kimyasal zehirlenmesi kendisini hemen belli eder. Gözde yanmalar, ciltte kaşınmalar ve kızarıklıklar, kusma, bulantı, ishal, göğüste oluşan ağırlık hissi, solunum sıkıntısı, baş dönmesi gibi belirtiler oluşur. Böyle bir durumda ilk yapılması gereken kişiyi ortamdan uzaklaştırmak ve temiz hava alabileceği bir ortama götürmektir. Kimyasal maddenin yapısına göre kusturmak bazen zarar verebilir bu nedenle kazazede kusturulmaya çalışılmamalıdır. Acil tıbbi yardım gelene kadar veya sağlık merkezine ulaşana kadar hastaya bol su verilmelidir.
İçeriği Paylaşın