Vücudumuzu Ramazan Ayına Nasıl Hazırlarız

Vücudumuzu Ramazan Ayına Nasıl Hazırlarız

Vücudumuzu Ramazan Ayına Nasıl Hazırlarız

Bizi Takip Et


Sağlıklı ve dengeli beslenme yaşam kalitenizi yükseltir. Yılın her günü doğru beslenmek yaşam dengenizi olumlu yönde etkiler. Ancak belirli dönemlerde beslenmede daha özenli olmak gerekebilir. Bu dönemlerden biri de Ramazan’dır. Ramazan’a vücudunuzun da hazır olması gerekir. Ramazan, normal beslenme düzenimizin dışına çıktığımız, öğün sistemimizin değiştiği ve açlık süresinin uzadığı bir dönem. Yaz döneminde oruç süresinin uzadığı Ramazan’da susuzluk ve beraberinde halsizlik hissine karşı dirençli olmak için de dikkat etmemiz gerekenler var. Açlık, susuzluk ve halsizlikle mücadelenin yanı sıra bir de kilo almamak önemli ki bu konularda şüphesiz altın anahtar, beslenme! Ramazan yaklaşırken Ramazan’da olduğu gibi beslenmeye dikkat edilmeli. Acıbadem Fulya Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Melike Şeyma Deniz, Ramazan yaklaşırken sizi uzun açlık ve susuzluk sürecine hazırlayacak öneriler verdi.

PORSİYONLARINIZI KÜÇÜLTÜN

Gün boyu tükettiğimiz besinleri az miktarda azaltmak, mideyi ve sindirimi rahatlatarak Ramazan’a hazırlanmamızda önemli katkı sağlıyor. Örneğin, yiyeceğiniz bir et yemeğinin miktarını azaltıp, öncesine bir kase çorba ekleyebilirsiniz. Böylece hem vücuda sıvı alımını artırmaya başlamış hem de çeşitliliği artırarak porsiyonlarınızı küçültmüş oluyorsunuz.

SU TÜKETİMİNİZİ ARTIRIN

“Ramazanda gün boyu su içmeden duracağım, şimdiden kendimi susuzluğa alıştırayım’’ gibi yanlış düşüncelere kesinlikle kapılmayın. Zira vücudun suya her zaman ihtiyacı bulunuyor ve özellikle yaz aylarında idrar ve terleme ile atılan su miktarı çok daha fazla oluyor. Atılan suyu mutlaka yerine koymak ve Ramazan’da olduğu gibi bu sayılı saatlerde de günde en az 8-10 bardak su içmeye dikkat etmek gerekiyor. Bu nedenle, şimdiye kadar yapmadıysanız da bundan sonra su içmeye dikkat edin ve su içmek için susamayı beklemeyin.

AĞIR VE YAĞLI BESİNLERDEN KAÇININ

Ramazan’da kilo almamızın en önemli nedenlerinden biri yağ içeriği yüksek olan yiyeceklerin sofralarımızda daha fazla yer alması! Oysa hem Ramazan’da hem de Ramazan’a sayılı günler kala bize ekstra enerji vermeyen ve fayda sağlamayan yağlı ve ağır besinlerden uzak durmak gerekiyor. Midemizi ve sindirim sistemimizi rahatlatarak bir aylık sürece bünyemizi hazırlamak önemli.

TUZLU BESİNLER TÜKETMEYİN

Tuz içeriği yüksek besinler iftar ve sahurda olduğu gibi Ramazan öncesinde de tercih edilmemesi gereken besin grubu! Bu nedenle şimdiden turşu, tuzlu fıstık, tuzlu kraker gibi seçenekleri beslenmenizden kaldırmanız en doğrusu. Ayrıca, tükettiğiniz peynir ve zeytinin de tuz miktarına dikkat etmeniz gerekiyor. Peynirinizi, az tuzlu olanlardan seçerken, zeytini suda beklettikten sonra yemek doğrusu.

BU BESİNLERE AĞIRLIK VERİN

Bugüne dek beslenmenizde salata tüketimine yeterince yer vermediyseniz, bu son birkaç günde sofranızdan eksik etmeyin. Domates ve salatalık sindirimi kolay yiyeceklerdir. Yine esmer ekmek ile yumurta ve az yağlı peynir de sofranızda daha fazla yer bulması gereken besinlerdir.

MEYVE VE SEBZESİZ OLMAZ

Meyve, sebze ve tam tahıllı yiyecekler tüketmeyi ihmal etmeyin. Bu yiyecekler, bağırsakları çalıştırıyor ve sindirimi rahatlatıyor. Vitamin ve mineral içerikleri ile de sağlığımız açısından önemli rol oynuyor. Ancak meyve tüketiminde aşırıya kaçmamak, şeker içeriklerini unutmamak gerekiyor. Örneğin bu sıcak yaz günlerinde serinletici etkisi ile öne çıkan karpuzu “Ramazan’da gün boyu yiyemeyeceğim” diye olması gerekenden fazla şekilde tüketmek fayda yerine zarar veriyor. Örneğin, yaz günlerinde serinletici etkisi ile öne çıkan karpuzun miktarını doğru ayarlamak önemli. 1 porsiyon karpuz yaklaşık 200 gram. Tüm meyvelerde olduğu gibi karpuzda da miktarı aşmak, şeker alımını artırmak anlamına geliyor.

MUTLAKA SAHURA KALKIN

“Sahura kalkmadan oruç tutabilirim” düşüncesi son derece yanlış. Sahura kalkmamak hem gün boyu daha halsiz hissedilmesine hem de metabolizmanın daha da yavaşlamasına neden oluyor. Öte yandan özellikle mide problemi olanların, yaz aylarına denk gelen Ramazan’da uzun olan açlık süresini sahura kalkmadan oruç tutarak daha fazla uzatmaması şart. Aksi halde midede asit salgılanarak mide yanması, ekşimesi, kazınması gibi problemler yaşanabiliyor. Bu nedenle Ramazan boyu, hele de ilk sahurun mutlaka yapılması gerekiyor.

SAHURDA KAHVALTI YAPIN

Peki Ramazan’ın ilk sahurunda neleri tüketmek sağlıklı olacak? En kaliteli protein olan yumurta, tam buğday ekmeği, peynir gibi tok tutan besinleri tüketin. Ayrıca; ceviz, badem gibi kaliteli yağ içeren ve tok tutan besinler de sahur sofralarınızda yer almalı. Bunlara ek olarak; sahurda tüketeceğiniz 1 su bardağı süt veya 1 kase yoğurt da tok kalmanıza yardım edecek, besleyici yiyeceklerdir.


İçeriği Paylaşın