Vücut Şekillendirme Ameliyatları Hakkında Merak Edilenler

Vücut Şekillendirme Ameliyatları Hakkında Merak Edilenler

Vücut Şekillendirme Ameliyatları Hakkında Merak Edilenler

Bizi Takip Et


Vücut şekillendirme, karın germe, liposuction operasyonlarına dair merak edilenleri Emsey Hastanesi Estetik, Plastik Ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Gülden Avcı Çakmak Sağlığım İçin Herşey’e anlattı.

VÜCUDU ŞEKİLLENDİREN OPERASYONLAR

Vücut şekillendirme operasyonları nelerdir? Hangi sorunların çözümlerinde kullanılır?
Yazın gelmesiyle kıyafetler de inceliyor ve vücuttaki fazlalıklar da görünür hale geliyor. Vücut şekillendirme operasyonları, kilosunu veren ancak birtakım genetik faktörler veya kendi metabolik durumu nedeniyle incelemeyen bölgeleri toparlama amacıyla yapılır. Kimi zaman kişiler kendileri kilo verir; ama bu kiloları verme sonucunda da sarkmalar olur. Vücutta sarkmalara yol açan bir diğer durumda tekrarlayan doğumlardır. Tekrarlayan doğumlar ile karın tekrar tekrar büyüyüp küçülür bir süre sonra cilt kendini toparlayamaz hale gelir ve sarkmalar olur.

Karın bölgesinde fazlalıklar varsa karın germe, cilt altı yağ tabakası kalın olduğunda veya kilo verdiği halde erimeyen yağları almak için liposuction gibi uygulamalar yapılıyor. Kollarda kol germe, uyluk germe olabiliyor. Bazen de baldır; yani dizle bilek arasında bir bölgeye de estetik müdahale yapılabiliyor.

Obezite ve diyabet cerrahisine bağlı olarak kilo verenler ya da kısa sürede hızla kilo verenler. Bu tür cerrahiler sonrasında vücut şekillendirme ameliyatları ne kadar süre sonra yapılmalı?
Obezite operasyonları sonucu vücutta deformiteler gelişebiliyor. Örneğin 30-40 kilo vermiş bir kişiye derisi aynı oranda eşlik edemiyor. Kilo verme sonucu deride sarkmalar oluyor. Bu durumda fazlalıklar toparlanması gerekebiliyor. Bu tarz bir problemde abdominoplasti denilen kuşak tarzında deri çıkartılması gerekebiliyor. Ancak bu operasyon için çok acele edilmemelidir.  Genellikle bir yıl kadar beklenmelidir; çünkü hastanın vücudunun yeni metabolizmasına alışması gerekir. Kimi zaman da bu hastalarda kol, bacak, karın, yüz germe gibi birçok operasyona da ihtiyaç duyulabiliyor. Kadın hastalarda meme bölgesinin de toparlanması gerekebiliyor

Obezite ameliyatı sonrası kilo veren ve estetik ameliyat için beklemek istemeyen kişiler de olabiliyor. Ancak bu konuda aceleci davranmak doğru değil. Bu ameliyatlarda hastanın sindirim sisteminde besin akış yolu bir miktar değişir. Buna bağlı olarak da vitamin, demir eksikliği görülebilir. Estetik ameliyatlar öncesi bunların tamamlanması gerekir. Bu yüzden hastayla bunu konuşmak gereklidir. Tüm bu kriterler tamamladıktan sonra estetik operasyonlar yapılabilir, aksi takdirde yaraların iyileşmesi çok zor olabilir. 

Op. Dr. Gülden Avcı Çakmak

KARIN GERME SONRASI KORSE GİYİLMESİ GEREKİYOR 

Karın germe operasyonları nasıl yapılıyor?
Tüm estetik operasyonlar olduğu gibi karın germe ameliyatında da amacımız; mutlaka bir iz olacağı için bu izin en az derecede görünür bir şekilde saklamaktır. Çünkü izsiz bir operasyon yoktur. Karın germe, bikini bölgesinden yapılan bir kesiyle yapılır. Sezaryen dikiş izinin uzatılmış şekli gibi düşünülebilir. Ameliyattan çıkarken hastada dren denilen küçük bir hortum takılı oluyor; ama ertesi gün taburcu edilmeden önce çıkarılıyor. Yapılan kesiyle karın bölgesindeki fazlalıklar alınır. Hastanın mutlaka dört hafta korse giymesi gerekir. Hastanede yatış süresi bir gündür. Hastaya genelde iki üç gün de duş almaması öneriliyor. Üçüncü gün kontrolü yaptıktan sonra da hasta şehir dışında ya da yurt dışındaysa gidebiliyor.

LİPOSUCTİON SONRASI TOPARLANMA SÜRESİ ÇOK HIZLI

Liposuction vücudun hangi bölgelerine uygulanabiliyor?
Liposuction, cilt altındaki yağ tabakasının azaltılması amacıyla uygulanan bir operasyondur. Küçük kesiler yapılarak liposuction aletleri aracılığıyla yağ vakumlanır ve dışarı atılır. Bunun öncesinde de özel ilaçlı serum hazırlanır ve bölgeye ilaçlı serum verilir. Bu serum, damarları büzüştürerek kanamayı ve emboli denilen yağ parçasının kan damarı içerisine kaçmasını engeller. Bu operasyonda lokal anestezi kullanılır. Hasta bir ağrı hissetmez. Gıdı, kol, bacak bölgelerine uygulanabilir. Liposuction; ultrason veya lazer enerjisiyle kombine edilebiliyor. Bu kombine uygulamalar, hastanın iyileşme periyodu kısaltarak başarı şansını da artırıyor. Ama bu ameliyatlardan sonra da hastanın mutlaka korse giymesi gerekir. En önemli avantajları; kesilerin çok minik, toparlanma süresinin de oldukça hızlı olmasıdır. Hastaların özellikle cildinde sarkma yoksa alınan sonuç çok mutlu edicidir.

Kesi çok küçük diyorsunuz. Küçük olsa da iz kalıyor mu? Ya da bunlar kişinin cildine göre değişiyor mu?
İzler, kişinin cilt yapısına göre çok değişiklik gösterir. Bazen operasyon sonrası oldukça belirsizleşir. Fakat bazı ciltlerde özellikle daha esmer tenlilerde biraz daha fazla iz kalabiliyor. Fakat burada unutulmaması gereken şey, liposuctionın zayıflama ameliyatı olmadığıdır. Liposuction, zayıflamış hastanın erimeyen bölgelerindeki fazlalıkları alma ameliyatıdır.

KOL VE BACAK ESTETİK UYGULAMALARI

Bacak ve kol estetiği konusunda hangi uygulamalar var?
Bu bölgelerde fazlalık olduğunda liposuction uygulanabiliyor; uyluk ya da kol germe operasyonları yapılabiliyor. Burada da amaç yine izleri olabildiğince kapamaya çalışmaktır. Diz altı ile ayak bileği arasında da çarpık bacak, ince bacak, üst ile alt uyumsuzluğu durumları olabiliyor. Bu tür problemlerde alınan yağlar işlemden geçirilip yağ enjeksiyonu yapılabilir ya da meme protezi gibi özel bacak silikonları dizin iç tarafından yapılan minik bir kesiden yerleştirilebilir. Bu şekilde bacak çarpıklıkları düzeltilebilir, kalınlaştırılabilir. Hem de kalıcı olarak. Bu operasyonlar kasın hareketini hiç etkilemezler ve daha sonra da hiçbir yan etki yaratmazlar.

Yaz döneminde bu operasyonlar yapılabilir mi? Bu tür tedaviler sonrasında kişi ne kadar süre denize giremez, güneşe çıkamaz?
Aslında yazın çok istediğimiz bir dönem değil; ancak yazın da bu operasyonlar yapılabiliyor. Ama kişinin operasyon sonra sıcaktan bir süre kaçınması gerekir. Operasyon sonrası birtakım morluklar ve şişlikler olabiliyor. Morluklar geçmeden güneşe çıkılması doğru değil. Aslında cilt yapısına göre durum değişebiliyor. Örneğin bazı hastalarda bir hafta içinde geçerken bazı hastalarda bu süre üç haftayı buluyor. Morluklar, renk farkından dolayı güneş ışığını daha çabuk çeker ve kalıcı ize sebep olabilir. Kişi kendini yoğun güneşten 4 hafta kadar korse giydikçe korumalıdır. Denize de ancak hafta sonrası girebilir.


İçeriği Paylaşın