Yağ Dokusu Transferi Nasıl Yapılıyor?
Yağ Dokusu Transferi Nasıl Yapılıyor?
Bizi Takip Et
Hastanın karın, kalça gibi yağlı bölgelerinden iğne yardımıyla alınan yağın hem estetik hem de onarım amacıyla kullanılarak yeni yerine enjekte edilmesine yağ dokusu transferi denir.
Yaşlanmaya bağlı doku erimelerinde, doğuştan gelen doku eksikliklerinde ve ameliyatlara bağlı doku kayıplarında kullanılan yağ dokusu transferi, hastaya daha özgüvenli bir yaşam sunuyor.
Yağ dokusunun dolgu amacıyla vücudun her yerinde kullanılabileceğini söyleyen Prof. Dr. Murat Topalan, bu işlemin muhakkak uzman hekimler tarafından yapılması gerektiğini de sözlerine ekledi.
Türk Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Derneği İkinci Başkanı ve İstanbul Tıp Fakültesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Topalan; yağ dokusu transferi, transferin nasıl uygulandığı ve hangi hastalara uygulanabileceği vb. soruları yanıtladı.
. Yağ dokusu transferi nedir?
Yağ dokusu bildiğimiz gibi bir doku, organ. Yağ hücrelerinden oluşan bir yapı, bir enerji deposu. Ama aslında bütün organları koruyan, vücut ısısını kontrol eden, kayganlığı sağlayan ve kritik dönemlerimizde enerjimizi sağlayan bir depo gibi algılanıyor.
Bu lüzumsuz bir yapı değil, çok önemli bir yapı.Pek çok vitaminin sentezinde de rol oynuyor. Pek çok hormonlara cevap veriyor ve onlara yardımcı oluyor.Yağ dokusunun değeri ve kullanım alanı giderek değişti.
Vücuttaki yağ hücrelerinin sayısı bellidir.Yağlanmada ve kilo almada yağ hücrelerinin sayısı artmıyor ama hücrelerin içindeki yağlanma artıyor. Dolayısıyla bununla oynama şansımız da var.
“YAĞ DOKUSU BİR DOLGU MADDESİ ASLINDA”
. Yağ dokusu transferi hangi alanlarda kullanılıyor?
Yağ dokusu bir dolgu maddesi olarak kullanılıyor. Fazla olan yerden konturu şekillendirmek için elde ettiğimiz yağı eksik olan yere koyma şansımız var.
Hem estetikte hem yeniden kurma ve onarımda işimize yarıyor. Çünkü biz hem estetikte hem onarım cerrahisinde eksik bazı yapılarla karşılaşıyoruz. Bunların yerine konması, doldurulması ve simetrinin sağlanması açısından çok önemli.
. Yağ dokusu transferi yüz estetiğinde kullanılabiliyor mu?
Yağ dokusu transferini yüz estetiğinde kullanabiliyoruz. Hastanın kendine ait bir doku olduğu için alerji yapmıyor ve çok kullanılıyor. Özellikle yüz çevresine dolgu maddesi olarak kullanıyoruz. Yanaktaki dolgunluğa ve dudak çevresine bunu uygulayabiliyoruz.
Yaş ilerledikçe yüzümüzün dolgunluğunu kaybetmesiyle aşağıya inmeye başlıyor. Yüzümüz dörtgen bir şekil alıyor. Bunun düzeltilmesi ameliyatlarla da olabilir ama ameliyatsız yöntemlerle de deformeleri ortadan kaldırabiliriz.
Bir takım kayıplarla oluşan şekil bozukluklarında veya ameliyattan sonra oluşan bazı deformitelerin kamuflajı için de kullanabiliriz.
. Bu tür uygulamaları medikal estetik cerrahları mı yapmalı bazen cilt hastalıkları uzmanları ya da pratisyen hekimler de yapabiliyor. Bu konuda neler söylemek istersiniz?
Bu tarz uygulamaların muhakkak bir plastik cerrah tarafından yapılması lazım.
Hiç hekim olmayan yani tıp eğitimi yapmamış, bu konuda uzmanlık eğitimi almamış insanlar bile bugün bu işlemi yapabiliyorlar; bu çok tehlikeli. Hangi maddenin nasıl verildiği belli değil. Çünkü bu tarz maddeler bir kez verildikten sonra geriye almak imkânsız.
Medikal estetik kursunu alıp sertifikasyonla bu işi yapan bir grup var. Ama eğitimleri ve uzmanlık eğitimleri yok. Belli bir yere kadar belki kabul edilebilir ama çok dikkatli olmak lazım. Bunun dışında diğer farklı tıp branşları ve diş hekimlerinin bu tarz uygulamaları yaptığını biliyoruz. Bu etik problemler oluşturduğu gibi hukuksal sorunlar da ortaya çıkartıyor. Halkın bu konuda hekimini doğru seçmesi lazım.
“YAĞ DOKUSU DOLGU AMAÇLI HERYERDE KULLANILABİLİR”
. Yağ dokusu transferi meme dokusu protezine alternatif olabilir mi, meme onarımı ve meme büyütme için kullanılıyor mu?
Meme onarımında kullanılıyor. Yağ dokusu, dolgu amaçlı her yerde kullanılabiliyor. Kalçanızda bir tarafta bir çukurluk var onu doldurmak için de kullanabilirsiniz. Simetri sağlamada dolgu maddesi olarak kullanılabilir.
Ancak, yağ transferinin meme büyütmede kullanılması proteze hiçbir zaman alternatif değil. Protez bugün yine elimizdeki en büyük silahtır.
Yağ dokusunun meme onarımında olduğu gibi estetik anlamda da bazı hastalarda meme büyütme konusunda kullanılabileceği hakkında ciddi bir yaklaşım var. Memeleri küçük ve büyütülmesi beklenen bir hastaya yağ enjeksiyonlarıyla o memeyi büyütme şansımız var.
Her iş gibi bunun da artıları eksileri var. Burada kafa karıştıran şey şuydu; bu yağı meme dokusunun içine vermemek lazım. Derinin altına veya memenin arka bölgesine vermek lazım. Çünkü meme kadınlar için problem bir organ. Cinsel organ, anneliğin simgesi çok önemli bir organ.
Kadınlar, hayatlarının belli bir döneminde meme tümörüyle karşılaşma riski taşır. Tümörlerin kontrol edilebilmesi açısından yağ transferi sırasında yağın meme dokusunun içine verilmemesi lazım. Vakum yaparak memeyi genişletip yağı öyle verip yağın orada yaşamasını sağlayabiliriz. Yağ uygun alındığı zaman yaşayabilirliliği yüzde 70’lere kadar ulaşabiliyor.
. Penis veya bacak kalınlaştırmasında yağ dokusu kullanılabilir mi?
Evet kullanılabilir. Herhangi bir amaçla bir organı kalınlaştırmak, büyütmek eksiği doldurmak, simetriyi sağlamak için yağ dokusu kullanılabilir. Yağın çok büyük bir güç olduğu zaten biliniyordu. Bunun kullanım alanları giderek artmış durumda.
. Kanserden dolayı memesi alınmış olan bir kadın aynı seansta meme operasyonu yapılmasına tümörün cinsi ve ilerlemiş olması gibi faktörler önemli midir?
Bütün faktörler önemli. Ama şunu kesinlikle vurgulamak istiyorum; meme tümöründen sonra memesi alınan bir kadının memesi alınırken şunu sorma hakkı vardır; benim memem yapılabilir mi? Hastanın memesi alınırken o hastaya aynı zamanda onarım şansının olduğunun; uygun vakaysa aynı seansta onarım olabileceğini söylemek lazım. Hastaların bunu bilerek talep etmesi lazım. Bu iş plastik cerrahi işi. Bir organınızı kaybediyorsunuz ama sonunu bilmiyorsunuz. Şöyle bir şansınız var.
Aynı seansta bir organınızı kaybediyorsunuz ama kaybettiğiniz organın benzeriyle uyanma şansınız var. Bu bir kadına verilebilecek en büyük ödüldür. Bunu kendi vücut dokularından yapabiliriz. Bu tamamen plastik cerrahinin işi.
. Transfer için gerekli yağı vücudun hangi bölgesinden ve hangi yöntemle alıyorsunuz?
Yağın alınması işlemi, tam uyutmadan uyuşturarak yapılıyor. Yüz estetiği için çok büyük yağ dokuları gerekmiyor ama memeyi konuşuyorsak daha fazla yağ dokusuna ihtiyacımız var. Meme onarımı olacak hastaya kendi karnından meme dokusu yapabilmemiz için birkaç doğum yapmış olması ve karnının hafif sarkık ve yağlı olması lazım.
İçeriği Paylaşın