Yaşa Bağlı Yakını Görme Bozukluğu ve Tedavisi
Yaşa Bağlı Yakını Görme Bozukluğu ve Tedavisi
Bizi Takip Et
Yaşa bağlı yakın görme bozukluğu nedir? Hangi yaştan itibaren başlar? Yakını görme bozukluğu görmeyi nasıl etkiler? Yaşa bağlı yakını görme bozukluğu hangi yöntemlerle nasıl tedavi edilir? Yaşa bağlı yakını görme bozukluğunun tedavisinde ne tür mercekler kullanılır? Trifokal merceklerin özellikleri nelerdir? Göz içi mercekler nasıl bir ameliyatla yerleştirilir? Trifokal mercekler başka hangi göz hastalıklarının tedavisinde kullanılır? Kataraktın belirtileri nelerdir? Katarakt kimlerde görülür? Trifokal lens takılan hastalar gözlük veya lens kullanmaktan tamamen kurtulur mu?
Dünya Göz Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Baha Toygar, yaşa bağlı yakını görme hastalığı ve tedavisine dair merak edilenleri Türkiye’ye Sağlık Yolu programında anlattı.
40’LI YAŞLARDA GÖRME BOZUKLUĞUNA DİKKAT!
. Yaşa bağlı yakın görme bozukluğu nedir? Hangi yaştan itibaren başlar?
“Yaşa bağlı yakını görme bozukluğu yaklaşık 40 yaş civarında başlar. Ama gizli hipermetrobu olan hastalarda 35’li yaşlarda da olabilir. Ya da kişinin miyobu varsa miyoplar yakını gözlüksüz iyi görebildikleri için daha geç yaşta da başlayabilir. Ortaya çıkmasındaki temel neden gözün içerisindeki lensin bir çeşit uyum yapmasıdır. Doğduğumuz zaman lens gevşek, esnek bir yapıya sahiptir. Yakına bakıldığı zaman bombeleşir biz yakını görürüz. Uzağa baktığımızda da eski şeklini alır. İnsan doğduğundan itibaren bu lensin sertleşmesiyle birlikte yakını görememeye başlar. Bunun en çok hissedildiği yaş da 40’lı yaşlardır.”
. Yakını görme bozukluğu görmeyi nasıl etkiler?
“Yakını görme bozukluğunda, insanlar başlangıçta özellikle gece loş ışıkta, örneğin bir restorana gittiklerinde menüyü okuyamazlar veya loş ışık olan bazı yerlerde saatlerini göremezler, cep telefonlarını okuyamazlar. Daha sonra da özellikle biraz daha uzağa bakarak yakını netleştirdiklerini fark ederler daha sonra artık orada da netleşmeyince yakın gözlük kullanmaya başlarlar.”
TEDAVİ YÖNTEMLERİ
. Yaşa bağlı yakını görme bozukluğu hangi yöntemlerle nasıl tedavi edilir?
“Yaşa bağlı yakını görme bozukluğunun tedavisinde en dıştaki tabakaya (kornea) yapılan lazer ameliyatları önemli bir yer tutar. Bugüne kadar bir tek yöntem biraz başarılı olmuş denilebilir; o da tek göz miyop hale getirilirken diğer gözün sıfırlanmasıdır. Dolayısıyla bu durumda bir göz yakını bir göz uzağı görür. Ama yakını görme bozukluğunun kalıcı olarak yani yaşla değişmeyecek bir biçimde tedavi edilebilmesi, ileride katarakt olunduğunda başka ameliyatlarda değişmeyecek bir biçimde tedavi edilebilmesi için göz içerisine uzağı, yakını, orta mesafeyi gören lens yerleştirilmesinde fayda vardır.”
TRİFOKAL MERCEKLER VE ÖZELLİKLERİ
. Yaşa bağlı yakını görme bozukluğunun tedavisinde ne tür mercekler kullanılır? Trifokal merceklerin özellikleri nelerdir?
“Göz içerisine yerleştirilen 3 çeşit mercek (lens) vardır. Monofokal (tek odaklı) mercek hastanın uzak görmesini düzeltir yakın için gözlük kullanmak gerekir. O kişide astigmat varsa hem uzak hem yakın mercek takmak gerekir. 2 odaklı bu mercekler takıldığında numara doğru olarak tutturulursa eğer hasta uzağı gözlüksüz görür ve astigmatı da düzelmiş olur. Şimdi ise trifokal mercekler vardır. Bu mercekler özel tasarımlarından dolayı hastanın eğer numarası doğru olarak tutarsa (yüzde 95 tutar) hasta tek bir mercekle yakın, orta, uzağı gözlüksüz görebilir. Bunların aynı zamanda astigmatlı tasarımları (3 odaklı torik lensler) vardır. Bunlar takıldığı takdirde yakın, orta, uzak ve astigmat ortadan kalktığı gibi katarakt da ortadan kalkar.”
MERCEKLER GÖZE NASIL YERLEŞTİRİLİYOR?
. Göz içi mercekler nasıl bir ameliyatla yerleştirilir?
“Göz içi mercekler katarakt ameliyatına benzer bir ameliyatla göz içine yerleştirilir. Aslında katarakt ameliyatı ve mercek yerleştirilmesi tek bir ameliyattır yani gözün içindeki mercek FAKO ya da femtosaniye lazerle emilerek dışarıya alınır ve göz içerisine yeni bir lens yönlendirilir.”
. Trifokal mercekler başka hangi göz hastalıklarının tedavisinde kullanılır?
“Trifokal mercekler en çok katarakt ameliyatlarında kullanılır. Katarakt ameliyatında gözün normal merceği alınarak gözün içerisine yeni bir mercek koyulur. O sırada tek odaklı yerine 3 odaklı mercek koyulursa hasta yakını, ortayı ve uzağı da görebilir. Katarakt ameliyatı dışında da sadece yakın görme veya yakın-uzak görme problemi olan hastalarda da kullanılır.”
KATARAKT KİMLERDE GÖRÜLÜR?
. Kataraktın belirtileri nelerdir? Katarakt kimlerde görülür?
“Kataraktın birçok belirtisi vardır. Özellikle renkli görmede bozulma veya değişen ışık şartlarında bozulmalar olur. Örneğin hasta gece iyi görürken gündüz kötü görür. Aslında görmede bulanıkla ortaya çıkar. Çekirdek tipi yani nükleer kataraktı olan hastalarda ise sürekli numara değişimiyle ortaya çıkabilir.”
TRİFOKAL LENSLE GÖZLÜKTEN KURTULMAK MÜMKÜN
. Trifokal lens takılan hastalar gözlük veya lens kullanmaktan tamamen kurtulur mu?
“Trifokal lens kullanan hastaya ameliyat öncesi önemli ölçümler yapılır. O ölçümlere göre bu lensler takılır. Hasta ortalama yüzde 95-97 olasılıkla gözlükten kurtulur. Çok küçük olasılıkla numara kalabilir. Eğer numara kalırsa hasta 3 ay sonra lazer olup ondan da kurtulabilir.”
İçeriği Paylaşın