Yaşam Üçgeni Hayat Kurtarıyor: Depremde Yaşam Üçgeni Nasıl Yapılır?

Tüm ülkeyi yasa boğan ve 10 ili vuran depremlerin ardından birçok kişinin hayata tutunmasını sağlayan yaşam üçgeni konusu tekrar gündeme geldi. Peki depremde yaşam üçgeni ne demek?, Depremde yaşam üçgeni nasıl yapılır?

Yaşam Üçgeni Hayat Kurtarıyor: Depremde Yaşam Üçgeni Nasıl Yapılır?

Bizi Takip Et


Yaşanan depremlerin ardından sarsıntı anında neler yapılması gerektiğinin önemi bir kez daha gün yüzüne çıktı. Deprem sırasında can kayıplarının artmasının en önemli nedeni insanların kendilerini nasıl koruyacaklarını ve ne yapmaları gerektiğini bilmemeleri. Bu yüzden 'Yaşam üçgeni' deprem anında uygulanması gereken ilk yöntemdir.

YAŞAM ÜÇGENİ NEDİR?

Hayatta kalabileceğimiz kadar büyüklükte olan boşluklara yaşam üçgeni denir. Bu yöntem  enkaz altından sağ çıkmayı sağlayacak en önemli önlemlerinden biri. Bulunduğunuz alanda yaşam üçgeni olabilecek yerleri önceden tespit ederseniz olabilecek bir depremde paniklemeden önceden belirlediğiniz bu yaşam üçgeninde cenin pozisyonu alarak kendinizi koruyabilirsiniz.

DEPREMDE YAŞAM ÜÇGENİ NASIL YAPILIR? 

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) deprem anında hayat üçgeni oluşturulmasına yönelik şu şekilde bir çağrıda bulunuyor:

"Varsa sağlam sandalyelerle desteklenmiş masa altına veya dolgun ve hacimli koltuk, kanepe, içi dolu sandık gibi koruma sağlayabilecek eşya yanına çömelerek hayat üçgeni oluşturulmalıdır. Baş iki el arasına alınarak veya bir koruyucu (yastık, kitap vb) malzeme ile korunmalıdır. Sarsıntı geçene kadar bu pozisyonda beklenmelidir."

Bu üçgenin diğer eşyalara göre daha sağlam ve mümkünse sabit eşyaların yanında oluşturulması önerilir. Örneğin, bir masanın altına girmek yerine deprem anında bir masa ile dolabın arasındaki boşluğa geçerek kapanmak daha doğru olabilir. Çünkü masa, deprem enkazıyla üzerinize çökme ihtimali daha yüksek bir eşya ve üstelik tek başına bir eşyanın enkazlara dayanması pek mümkün değildir. Ancak iki sağlam eşyanın arasına geçerek enkazlardan kurtulma şansınızı yükseltebilirsiniz.

ÇÖK, KAPAN, TUTUN YÖNTEMİ

Güvenli bir yer bulup,

  • Diz üstü ÇÖK,
  • Baş ve enseyi koruyacak şekilde KAPAN,
  • Düşmemek için sabit bir yere TUTUN hareketini yapın.

Deprem sırasında sarsıntı durana kadar olduğunuz yerde kalın.


İçeriği Paylaşın