Yasin Keleş: Sağlık Bilişimindeki Gelişmelerle Sanal Hasta Ziyareti Mümkün
Yasin Keleş: Sağlık Bilişimindeki Gelişmelerle Sanal Hasta Ziyareti Mümkün
Bizi Takip Et
Sağlık Bilişim Derneği Başkanı Yasin Keleş, sağlık bilişiminde yaşanan gelişmeler ile ilgili soruları yanıtladı.
. Sağlık bilişimi nedir?
Sağlık bilişimi aslında yeni bir alan. Sağlık bilişimi, bilişim ve biyomedikal teknolojilerinin yoğun bir şekilde kullandığı, ikisinin harmanlandığı bir alan.
Son on yılda sağlık bilişiminde bilişim unsuru oldukça gelişti. Çok ciddi yazılımlar ve işimizi kolaylaştıran cihazlar sektörün gelişmesine katkı sağladı. 10 yıl önce sağlık sektöründeki ihtiyaçlarımızla şu andaki ihtiyaçlarımız çok farklı. Son on yılda yapılan politikalar, hastanelerin gelişme ivmesi teknolojik gelişmelerin bir sonucu olarak ortaya çıktı. Sağlık personelinin ihtiyaçlarını karşılamaya ve geliştirmeye yönelik ortaya çıkmış bir sektör. Sağlık personeli hastanın en kısa sürede doğru tedaviye ulaşıp iyileşmesi için uğraş veriyor. Bizim hedefimizi de uğraş veren kadroya en iyi alt yapıyı sunmak.
“EVDEKİ HASTALARIN TAKİP EDİLMESİ ÖLÜM ORANLARINI YÜZDE 30 ORANINDA AZALTACAK”
. Doktorların evdeki hastalarının takibini kolaylaştıran sistem, akıllı telefonların kullanılmaya başlanmasıyla mı mümkün olacak?
Burada hastaların doktora ulaşamadığı durumlarda doktorla irtibatını kurmaya çalışıyoruz. İzlenmesi gereken hastaların sürekli nasıl takibini yapabiliriz düşüncesiyle yola çıktık. Bu uygulama batıda çok daha fazla yaygın. Belirli bir yaş kitlesindeki ölüm oranlarında ciddi farklılıklar oluşturmuş durumda. Bu sistem yaşanan ölüm oranlarını yüzde 30 oranında azaltacak.
Akıllı cihazların portlarına mobil medikal cihazlar takılıyor. Örneğin, gebe bir kadın, bebeğinin kalp atışlarını bu cihazı kullanarak görebiliyor. Buradaki veriler hekime de gidebiliyor. Doktorlar gelen verilerde bir anormallik tespit ettiklerinde anneyi direkt hastaneye çağırabiliyorlar. Anne bu uyarıları alınca gecikmeksizin hastaneye yetişebiliyor.
. Diyabet ve hipertansiyon hastaları için nasıl bir sistem işliyor?
Akıllı telefonlara takılan bir cihazımız var yine. Sabah uyandığınızda elektronik tartıya çıkıyorsunuz, tartıdaki kilonuz otomatik olarak cihaza aktarılıyor. Cihaza yüklenen bilgide direkt hastanedeki hekime ulaşıyor. Aynı zamanda nabız ölçer gibi bir cihazla kan almadan da hastalar şekerlerini ölçebiliyor. Bu da direkt doktora gidiyor. Bu sayede hastanın durumu günügününe izlenebiliniyor. Hasta eğer değerlerini ölçmezse kendisine uyarı gidiyor.
. Sanal hasta ziyareti nedir?
Biz önce yoğun bakım hastalarımıza nasıl daha iyi bir hizmet sunabiliriz diye düşündük. Yoğun bakım hastasının en çok istediği şey yakın akrabalarını görmek. Bu sistemle doktor odasındaki hasta yakını yoğun bakımdaki hastanın yanına sanal olarak ışınlanabiliyor. Bu çok önem verdiğimiz bir sistem. Hasta yakınları hastanın yanına sanal olarak giderek onunla paylaşımda bulunabiliyor.
“DERİN IŞIK TERAPİSİ HASTANIN İYİLEŞME SÜRESİNİN KISALMASINI SAĞLIYOR”
. Derin ışık terapisi nedir?
Işıkların farklı renklerle ve led teknolojisiyle harmanlanarak ortaya çıkan bir teknoloji. Bunu hastane odalarında belirli hastaların rahatlaması, ameliyat sonrası ağrıların giderilmesi için kullanıyoruz. Bunlar hastanın iyileşme süresinin kısalması ve konforunun artması için tasarlanmış teknolojiler.
. Bu tür yenilikler tıpta neleri değiştirecek?
Bu teknolojiler hekimin ve hemşirenin hastayla daha fazla ilgilenmesini sağlayacak; çünkü biz diğer operasyonel süreçleri ciddi anlamda kısaltmış oluyoruz. Belirli ameliyatların yapılabilmesi kolaylaşacak. Çok daha az yara iziyle büyük ameliyatlar yapılabilinecek. Bu teknolojilerin hepsi hasta yararına yapılan gelişmeler.
İçeriği Paylaşın