Yaşlandıkça Neden Daha Erken Uyanırsınız?
Neden artık uyuyamadığınızı hiç merak ettiniz mi? Uzmanlar bunun gerçek sebebini yaşlandıkça ortaya koyuyor.
Bizi Takip Et
Yaşlı yetişkinlerin güneşten önce uyanmasına ve hatta gençlerin geç uyuma alışkanlıklarına odaklanan birçok şaka var. Görünüşe göre bu söylenenlerde bir gerçeklik payı var. Vücudumuzun doğal olarak uykuya dalma ve uyanma zamanı sadece genetiğimizin değil, aynı zamanda doğal yaşlanma sürecinin de bir parçası.
Yaşlandıkça vücudumuz hem içsel hem de dışsal olarak değişiyor, bu da yaşamın ilerleyen dönemlerinde ortaya çıkan uyku değişikliklerinin ardındaki önemli bir faktör. Michigan Üniversitesi'nde psikoloji profesörü olan Cindy Lustig, "Yaşla değişen pek çok şey gibi, tek bir neden yok ve hepsi birbiriyle bağlantılı" dedi.
DAHA ERKEN UYANMA SÜRELERİ, DOĞAL YAŞLANMA SÜRECİNİN BİR PARÇASI
Fiziksel ve zihinsel sağlığımızın diğer yönleri gibi, beyin de yaşlandıkça daha az duyarlı hale geliyor.
Bu nedenle, daha genç bir insan için akşam yemeği vakti, beynin yatma vaktinin birkaç saat sonra olduğunu anlamasına yardımcı olabilir; daha yaşlı biri için bu bağlantı gerçekleşmeyebilir.
Parthasarathy , beyne zaman ipuçları vermesi gereken sinirlerin beyinle aynı miktarda dejenerasyona uğradığını söyledi. Zaman ipuçlarını algılayamama , yaşlı insanların çocuklarından veya torunlarından önce yorulmalarının nedenlerinden biridir. Ve sonuç olarak, tamamen dinlenmiş ve dünyanın geri kalanından daha erken uyanın.
GÖZÜMÜZÜN ALDIĞI IŞIK DA BUNUN BİR PARÇASI
"İlginç bir şekilde, [nedenlerinden] biri, yaşla birlikte gelen görme değişikliklerinin, sirkadiyen saatimizi 'ayarlamada' ve onu açık tutmada önemli bir rol oynayan beynimizin aldığı ışık uyarımı derecesinin yoğunluğunu azaltması gibi görünüyor. takip et," dedi Lustig.
Parthasarathy , Ulusal Sağlık Enstitüleri'ne göre bunun özellikle 80 yaş ve üstü Amerikalıların %50'sinden fazlasını etkileyen yaygın bir göz rahatsızlığı olan kataraktı olan insanlar için geçerli olduğunu açıkladı . Kataraktlar bulanık görme, çift görme ve genel görme güçlüğüne neden olur.
Parthasarathy, " Katarakt varsa, akşam ışığı gözlere pek girmez, bu nedenle beyne göre gün batımı gerçekte battığından daha erkendir," dedi.
Bu neden önemli? Kataraktın neden olduğu görme sorunları nedeniyle göze daha az ışık girdiği için vücut melatonin (uyku hormonu) olması gerekenden daha erken salınmaya başlar. Parthasarathy, daha genç insanlar için melatonin "gün batımından sonra yükselmeye başlar" dedi, bu nedenle genellikle birkaç saat sonra kendinizi yorgun hissedersiniz. Beyni gün batımının daha erken olduğunu düşünen kataraktlı insanlar için, algılanan gün batımı daha erkendir, bu da onları akşamları daha çabuk yorar. Ve daha erken yatmak, daha erken uyanmak demektir.
DAHA İYİ UYUMAK İÇİN ATABİLECEĞİNİZ ADIMLAR
Parthasarathy'ye göre, bu sorunla mücadele ediyorsanız, ekranları kaldırma ve bunun yerine akşam geç saatlerde kendinizi parlak ışığa maruz bırakma tavsiyesini görmezden gelmelisiniz. Bu, güneş batmadan önce dışarıda yürüyüşe çıkmak, parlak bir iPad'de kitap okumak, eviniz için yapay ışıklar almak veya parlak bir ekranda TV izlemek anlamına gelebilir.
Bu parlak ışıklar beyne güneşin henüz batmadığını söyleyecek, bu da melatonin üretimini durduracak” dedi. Parthasarathy, biraz daha geç kalmanıza (ve sonuç olarak biraz daha geç uyumanıza) yardımcı olmak için, bunları gün batımından 30 ila 60 dakika önce denemeniz gerektiğini söyledi; bu, yılın zamanına ve ABD'de yaşadığınız yere göre değişir.
Kendinizi parlak ışığa maruz bırakmanız gereken tam süre değişir ve biraz deneme yanılma gerektirebilir, ancak yaklaşık iki saat maruz kalmayı hedeflemeniz gerektiğini ve kesinlikle gün batımından sonra ışığı açık tutmanız gerektiğini söyledi.
Lustig , yatmadan önce alkolden kaçınmanız gerektiğini ekledi. " Gece içkisi uykunuzu getirse de aslında uyku kalitenizi bozar." Ek olarak, egzersizin daha iyi uyumanıza yardımcı olabileceğini ve sabah güneşinin sirkadiyen saatinizin güneşin doğuşunu ve batışını takip etmesine yardımcı olabileceğini söyledi.
Sonuç olarak, uyku düzenindeki değişiklikler hayatın bir parçasıdır. Bu faktörlerin bazıları kontrolünüz dışında olsa da, en iyi şekilde dinlenebilmek için bunlara sağlıklı alışkanlıklarla karşı koyabilirsiniz.
Kaynak:Huffingtonpost
İçeriği Paylaşın