Yaşlıları Ev Kazalarından Nasıl Koruruz?
Yaşlıları Ev Kazalarından Nasıl Koruruz?
Bizi Takip Et
65 yaş ve üzerindeki bireyler yaşlanma ile birlikte psiko-sosyal ve fiziksel güçlerini geri dönüşümsüz olarak zamanla kaybettiği bir döneme giriyor. Kas gücü zayıflıyor, refleksler yavaşlıyor… Bu değişimler yaşlılarda çok sık karşılaşılan, hastalık ve ölüm oranlarını arttıran düşmelere yol açıyor. Yaşlı erişkinlerde ölüm nedenleri arasında kazalar beşinci sırada yer alırken düşmeler, bu kazaya bağlı ölümlerin üçte ikisini oluşturuyor.
Fiziksel faktörlerin yanı sıra düşmeye sebep olan çevresel faktörler içerisinde ilk sırayı ise evdeki gizli tehlikeler oluşturuyor. Türkiye’de yaşlı bireylerde yaralanmaların çoğunluğunun evde meydana geldiğini belirten Ihlamur Konağı Huzurevi ve Yaşlı Bakım Merkezi’nden Fizyoterapist Sezen Cananoğlu “Kazaların büyük kısmının bilgisizlik, tedbirsizlik ve ihmalden olduğunu görüyoruz. Oysa evde yapılacak küçük düzenlemeler ve destekler ile bu kazaları önemli ölçüde azaltabiliriz.” dedi.
“GÖZLÜK CAMLARI ÇİZİK YA DA KIRIK OLMAMALI”
Fizyoterapist Cananoğlu yaşlıların düşmelerine sebep olacak evdeki tehlikelere karşı alınabilecek önlemleri şöyle sıraladı: Evdeki yaşlı bireylerin gözlük camları çizik ya da kırık olmamalı ve mutlaka temiz olmalı. Evde ayağının takılabileceği halı ya da kilimler kaldırılmalı. Telefon- elektrik vb. kabloları kaldırılmalı ya da duvara sabitlenmeli. Ev içerisinde kaydırmaz tabanlı terlik ya da ayakkabı tercih edilmeli. Çok sık kullanılan alanlar yol açık kalacak şekilde gereksiz eşyalardan arındırılmalı. Yükseltme taburesine ihtiyaç olmaması için sık kullanılan giysiler, mutfak eşyaları vs. rahatlıkla ulaşılabilecek yerlere konulmalı. Yere dökülmüş sıvılar, yağ ve ya da yiyecekler derhal temizlenmeli. Yaşanılan alan yeterince aydınlık olmalı. Elektrik kesintisi olasılığına karşı kolay ulaşılabilecek yerlere fener konulmalı. İhmal edilen ya da önemsenmeyen bu ayrıntılar ile yaşlılarımız için evdeki tehlikeleri ortadan kaldırılabiliriz.
İçeriği Paylaşın