Yaz Aylarında Göz Sağlığına Dikkat!

Yaz Aylarında Göz Sağlığına Dikkat!

Yaz Aylarında Göz Sağlığına Dikkat!

Bizi Takip Et


Yeditepe Üniversitesi Göz Hastalıkları Araştırma ve Uygulama Merkezi’nden Yrd. Doç. Dr. Muhsin Altunsoy, yaz aylarında gözü tehdit eden olumsuz durumlar ve korunma yolları hakkında bilgi verdi.

Özellikle deniz ve havuz suyunun neden olabileceği konjoktivitlere karşı uyaran Yrd. Doç. Dr. Altunsoy, bu aylarda güneş gözlüğü kullanımının gözü korumak için yapılması gerekenlerin başında geldiğine dikkat çekiyor.

Yrd. Doç. Dr. Muhsin Altunsoy yaz aylarında göz sağlığımızı nasıl koruyacağımızla ilgili soruları yanıtladı.

. Yaz aylarında göz sağlığımız açısından gelişen olumsuz durumlar ve korunma yolları nelerdir?

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte özellikle allerjik ve kimyasal konjoktivitlerde artış olur. Havuz suyu kaynaklı mikrobik göz hastalıklarına karşı dikkatli olunmalıdır. Bu dönemde ayrıca klima kullanımının yaygınlaşması ile göz kuruluğu şikayetlerinde artış görülebilir. Yaz aylarında görme konforunu arttırmak, göz ve çevresini korumak için güneş gözlüğü ve şapka kullanımı faydalıdır. 

. Bu aylarda allerjik konjoktivit niye daha fazla görülür, tedavide ne yapılmalıdır?

Konjoktivit, gözün yüzeyini örten zar tabakanın inflamasyonudur. Allerjik konjoktivit aşırı duyarlılık reaksiyonudur ve her mevsimde görülebilir. Bahar ve yaz aylarında daha çok polenlerin etkisiyle allerjik konjoktivit görülme sıklığı artar. Göz kapaklarında şişlik, gözlerde kızarıklık ve kaşıntı ile kendini belli eder. 

Mukus karakterde ipliksi göz akıntıları olabilir. Allerjik konjoktivitler çok şiddetli değilse ilaç kullanmadan göz kapağı üzerine soğuk uygulama yaparak, güneş gözlüğü ve güneş korumalı şapka kullanarak şiddeti azaltılabilir. Ancak şiddetli ve dirençli konjoktivitlerde damla tedavisi gerekir. Allerjik konjoktiviti olan kişiler gözlerini ovmamalıdır. Ovma halinde allerjik reaksiyon şiddeti artacağı gibi kapak yapısında ve özellikle göz küresinin ön yüzeyinde olan kornea tabakasındaki gevşemelere bağlı olarak kalıcı görme problemleri oluşabilir.

. Havuzdan sonra sıklıkla görülen kızarıklığın nedeni nedir?
Havuzlarda mikrobik durumları korumak için uygulanan klor ve benzeri dezenfeksiyon malzemelerine bağlı kimsayal konjoktivit gelişebilir. En temel belirtisi gözlerde kızarıklık ve yanmadır. Kimyasal konjoktivit genelde çok şiddetli olmaz ve kendiliğinden geçebilir. Mikrobik konjoktivitler ve keratitler de kızarıklık nedeni olabilir. Mutlaka tedavi edilmeleri gerekir.

. Mikrobik konjoktivitlerden nasıl korunabiliriz?

Havuzlarda dezenfektanların kullanılmaması durumunda, bazen de kullanıldığında dahi ciddi göz enfeksiyonları söz konusu olabilir. En tehlikeli olanlardan biri Akontomoeba isimli parazittir. Havuz suyu ve nehir gibi tatlı sularda ve toprakta yoğun olarak bulunur. Bulaşması durumunda gözün saydam tabakasında çok ciddi enfeksiyona neden olur. Bu hastalığın tedavisi aylarca sürebilir. Bazen gözün saydam tabakasının nakille değiştirilmesi gerekir. 

. Kontakt lens kullananlar nelere dikkat etmelidir?


Kontakt lens kullanımında Akontomoeba paraziti ve mikrobik durumların görülme sıklığı katlanarak artar. Kontakt lens kullanıcıları havuzda kontakt lenslerini kullanmamalılar ya da su geçirmeyen gözlüklerle yüzmelidirler. 

Kontakt lens solüsyonu olarak temizleyici solüsyonlar hariç hiçbir şekilde içme suyu veya benzeri sıvılar kullanılmamalıdır. Lenslerin saklandığı kaplar lensler gözdeyken kuru olarak bırakılmalıdır. Suyla temas etme ihtimali olduğunda ya da lens solüsyonu ve kabının taşınması ihmal edildiğinde, günlük kullan at lensler göreceli daha sağlıklıdır.

. Deniz suyuna bağlı neler görülebilir?
Deniz suyuna bağlı olarak da kimyasal konjoktivit gelişebilir. Kirli bölgelere girilmesi durumunda mikrobik konjoktivitler de görülebilir. Yine de deniz suyuna bağlı gelişecek mikrobik konjoktivitlerin havuz suyundan bulaşanlara göre tedavisi daha kolaydır.

. Klimalı ortamların göze etkisi nedir? 

Klimaların etkisiyle göz yüzeyinde kuruluk artışı olabilir. Özellikle kontakt lens kullanıcılarında durum daha da belirginleşir. Gözlerin sık kırpıştırılması ve özellikle araçlarda fanın direkt olarak gözlere gelmesinden kaçınılmalıdır.

. Güneş gözlüğü kullanımı neden önemlidir? Bu konuda nelere dikkat etmek gerekir?

Güneşli günlerde güneş gözlüğü kullanmak, ışık yansımalarını ve kamaşmaların yanı sıra yüksek miktarda ışığın göz yüzeyinde olan zar tabakasında (konjoktiva) pterjium gibi yapısal değişiklikler oluşturması ihtimalini azaltır.

Ayrıca katarakt ve sarı nokta hastalığını yavaşlatma gibi faydaları da vardır. Aydınlıktan karanlığa geçişler güneş gözlüğü kullanım durumunda daha hızlı ve rahattır. İyi bir güneş gözlüğü göze gelen ultraviyoleyi tamamen, ışığı ise yüzde 75 -85 oranında azaltmalıdır. İyi güneş gözlüğü marka gözlük demek değildir. Uluslararası güvenlik sertifikalarının olması yeterlidir. Güneş gözlüğünün, görüntüler ve renklerin doğru algılanmasını bozmaması gerekir. Gölgelikli şapka kullanımı da faydalıdır.


İçeriği Paylaşın