Yaz Tatili Sünnet İçin En Uygun Zaman!

Yaz Tatili Sünnet İçin En Uygun Zaman!

Yaz Tatili Sünnet İçin En Uygun Zaman!

Bizi Takip Et


Çocukluk çağında en sık yapılan cerrahi işlemlerden biri de sünnet.. Okulların kapanmasıyla birlikte tatile girecek olan çocukların sağlığı açısından yaz mevsimi sünnet için en uygun zaman.

Sünnet işlemine karar verirken çocuğun bu süreci en az sıkıntıyla atlatması ve gelecek yaşamını da rahat geçirmesi oldukça önem taşıyor.

Her cerrahi işlemde olduğu gibi mutlaka steril bir ortamın olduğu ameliyathanelerde, cerrahi prensiplere uyularak yapılması gereken sünnet işlemi hakkında Hisar Intercontinental Hospital Üroloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sinan Ekici bilgi verdi.

ÇOCUKLAR SÜNNET ÖNCESİNDE PSİKOLOJİK OLARAK HAZIRLANILMALI

Sünnet olacak çocuklara ameliyat öncesi sünnet hakkında bilgi verilmeli ve rızaları alınarak psikolojik olarak sünnet işlemine hazırlanmaları gerekir.

Doğuştan sünnet derisi kısmi oluşmuş, idrar deliği olması gereken yerden daha aşağıda olan peygamber sünnetli çocukları mutlaka üroloji doktoru görmeli ve asla sünnet işlemi yapılmamalıdır. Çünkü bu durumlar daha özellikli cerrahi işlemlerle düzeltilmekte ve sünnet derisi bu işlemler sırasında ek doku olarak kullanılmaktadır.

SÜNNET ÖNCESİ ÇOCUK MUTLAKA GENEL SAĞLIK KONTROLÜNDEN GEÇMELİ!

Sünnet öncesinde mutlaka kanama testleri yapılmalı, ailede kanama hastalığı, uzun süren kanama öyküsü, dişeti ya da burun kanaması öyküsü, kronik hastalık, alerji ve sürekli ilaç kullanımı öyküsü mutlaka dikkate alınmalıdır.

ÇOCUKLARIN PSİKOLOJİK GELİŞİMİ DİKKATE ALINARAK İŞLEM YAPILMALI

Doğru zamanlama için en önemli faktör sünnet sırasında çocuğun uyutulup uyutulmadığıdır. Eğer lokal, bölgesel uyuşturma ile çocuk uyutulmadan sünnet yapılacak ise çocukların psikolojik gelişimi dikkate alınarak 2 yaş öncesi veya 6 yaş sonrası yapılması uygun olacaktır. Eğer genel anestezi altında sünnet yapılacaksa, çocuk sünnet işleminin psikolojik travmasını yaşamayacağı ve hatırlamayacağı için herhangi bir yaş sınırlaması yoktur.

YENİDOĞAN SÜNNETİNDE EN AZ 10 GÜN BEKLENİLMELİ!

Doğumu takiben 28 gün içinde yapılan sünnet yenidoğan sünneti olarak adlandırılır. Doğumdan hemen sonra yapılan sünnet işlemlerinde, doğuştan gelen penis anormalliği , şekil bozukluğu var ise, penisin bir miktar daha büyümesine izin vererek düzeltilmesi için uygun ortam sağlanmalıdır. En azından doğum sonrası 10 günün geçmesi beklenilmelidir. Bu süre içerisinde çocuğun böbrek, karaciğer ve metabolik fonksiyonları yeterince olgunlaşmış olur. Prematür (erken) doğan bebeklerinde ise sağlıklı yenidoğan kilosuna (en az 4000 gram) ulaşması beklenilmelidir. Yenidoğan sünnetinin avantajları lokal anestezi altında yapılması, yara iyileşmesinin daha hızlı olması, kanama riskinin daha az olmasıdır.

SÜNNETİN ACİL YAPILMASINI GEREKTİREN DURUMLAR İÇİN AİLELER UYANIK OLMALI!

Kontrol edilemeyen idrar yolu enfeksiyonu, sünnet derisinin açıklığının kapanarak idrar yapmayı zorlaştırması, sünnet derisinin ve penisin enfeksiyonu sünnet derisinin geriye çekilmesi sonucu penisi boğması, dolaşım bozukluğu ve ağrı ortaya çıkarması sünnetin acil olarak yapılmasını gerektiren durumlardır.

SÜNNET 6 AYDAN BÜYÜK BEBEKLERE ANTESTEZİ ALTINDA YAPILMALI

Lokal anestezi altında sünnet işleminde en önemli kriter çocuğun işlem sırasında rahat olması, mümkünse cerrahi işlemi sıkıntıya sokacak hareketlerden kaçınması veya buna engel olunabilmesidir. Bunun sağlanabilmesi için de ağrı kontrolünün iyi yapılması gerekir. Penis bölgesi sinirler açısından zengin bir bölgedir. Bu sinirler 6 ay öncesinde ağrı hissine hassas olmadıkları için, lokal anestezi altında sünnet yapılacaksa 6 ay öncesinde tercih edilmelidir. Cerrahi komplikasyon oluşmasına engel olmak için bebeğin kontrolü iyi sağlanmalıdır. 6 aydan büyükler ise mutlaka anestezi altında sünnet edilmelidir. Bu amaçla uygulanan anestezi sedasyon şeklinde olup, bilinen anesteziden daha hafif, çocuğa uyku verirken, ağrıyı hiç hissetmemesi sağlanır.

SÜNNET İŞLEMİ SONRASI 4. GÜNDEN İTİBAREN BANYO YAPILMALI

Sünnet işlemi sonrası kritik olan dönem ilk 24 saattir. Bu dönemde kesi hattında olabilecek hafif bir kırmızılık ve lekelenme, morluk veya akıntı benzeri sıvı olması önemli bir durum değildir. Ama kanama devamlı ise ve beklenmeyen bir bulgu ortaya çıkarsa, kontrol zamanını beklemeden doktorun durumu görmesinde fayda vardır. Sünnet sonrasında bebeklerde alt bezi bağlanabilir. Çocuklarda ise korumalı sünnet külotları kolaylık sağlamaktadır. Sünnet sonrası 4. günden itibaren çocuğun banyo yapması ve sünnet bölgesinin su ile teması yara iyileşmesini hızlandıracaktır. Dikişlerin erimesi, kesi hattının iyileşmesi 1 hafta ile 10 günü bulmaktadır. Bu süre bebeklerde daha kısa olabilmektedir.


İçeriği Paylaşın