Yazın Migrene Dikkat!

Yazın Migrene Dikkat!

Yazın Migrene Dikkat!

Bizi Takip Et


Yaz mevsimini sevmek için neden çok. Ancak uzmanlar, yazın migren ataklarının arttığına dikkat çekerek, hastaları önlem almaları için uyarıyor. Uludağ Üniversitesi Nöroloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necdet Karlı, “Hastaların güneşten ve sıcaktan kaçınmaları, uyku düzenlerine dikkat etmeleri, yolculuklarda sık sık mola vermeleri gerekli” diyor.

YAZIN MİGREN ATAKLARI ARTIYOR

Yaz ayları migren hastaları için atakların artmasına neden olan bazı ek risk faktörleri barındırıyor. Prof. Dr. Necdet Karlı, yaz döneminde hemen hemen herkesin yaşamında az ya da çok değişiklikler olduğuna dikkat çekerek, “Tatil dönemlerinde çeşitli nedenlerle gece geç yatma veya sabah geç kalkma gibi uyku düzeni değişiklikleri olabilir. Gerek uykusuzluk gerekse de fazla uyuma gibi uyku düzeni değişiklikleri migren ataklarını tetikleyebilir. Yine parlak güneş ve sıcak migrenlilerin bir bölümünde atakları başlatabilir. Aynı şekilde uzun yolculukların ve dağlık yerlerde geçirilen tatillerin de baş ağrılarını artırabilir.” dedi.

MİGREN ATAKLARINA KARŞI ÖNLEMLERİNİZİ ALIN

Prof. Dr. Karlı, alınacak basit önlemlerle bu risklerin azaltılacağını da belirtiyor ve bunları şöyle özetliyor: “Mümkün olduğunca belli bir uyku düzeni tutturmak migren ataklarının tetiklenmesini engeller. Bu nedenle hastaların kendilerine uygun bir uyku düzeni belirlemesi ve buna uyması atakların önlenmesinde önemli. Migren hastaları özellikle gündüz 12 ile akşam saat 5 arasında mümkün mertebe dışarıda kalmamalı, güneşten ve sıcaktan kaçınmalılar. Uzun süre dışarıda kalmak zorunda kalındığında da şapka ve güneş gözlüğü takmaları iyi birer önlem olabilir. Denize girmek migrende bir değişikliğe neden olmaz. Ancak havuz, temizlik için kullanılan kimyasallar nedeni ile ağrıları tetikleyebilir. Yolculuklara da dikkat etmek gerekir. Hastalarımız kendi araçları ile seyahat ediyorsa kısa aralıklarla mola vermeliler, uzun otobüs yolculuklarında ise mümkün olduğunca uyumalı, molalarda mutlaka temiz hava almalı ve bir şeyler yemelidirler. Özellikle taşıt tutması migrenli hastalarda sık görülür. Taşıt tutmasına karşı ilaçların migren ağrısına iyi gelme özellikleri de olduğundan hastalarımız için bunlar da epey faydalı olabilir. Tatil için yüksek yerleri (dağ, yayla vb.) seçen hastalarımız da dikkatli olmalı. Çünkü yüksek yerlerde oksijen azlığı nedeni ile migren atakları tetiklenebilir.” En önemli noktanın ise hastanın kendini tanıyarak hangi faktörlerin ağrısını tetikleyebildiğini bilmesi olduğunu sözlerine ekleyen Prof. Dr. Karlı, bazı hastalarda bütün bu risk faktörlerinin ağrıyı tetiklemezken bazı hastalarda da tüm bu nedenlerin tetikleyici olabildiğini kaydediyor.


İçeriği Paylaşın