Yeditepe Kalp Nakli Ruhsatı Aldı
Yeditepe Kalp Nakli Ruhsatı Aldı
Bizi Takip Et
Yeditepe Üniversitesi Hastanesi de kalp transplantasyonu ruhsatını alarak kalp nakli yapabilen hastaneler listesine katıldı. Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Süha Küçükaksu, hem kalp nakli hem de yapay kalp takan donanımlı bir ekibe sahip olduklarını belirtiyor.
Yeditepe Üniversitesi Hastanesi’nin üç yıl önce başladığı kalp transplantasyonu ruhsatı yolculuğu sonuçlandı. Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Süha Küçükaksu, üç yıllık süreci şöyle anlatıyor:
“Bu üç yıllık dönemde yönetmelikler nedeniyle beklendi. Bu sürede cerrahi aktivitelerimiz Sağlık Bakanlığı’nın gerekli kurullarında onaylandıktan sonra ruhsatımız geldi. Bu sürede hastane yönetimimiz de toplumsal hizmet ve Türk insanına hizmet yönünü düşünerek her aşamada özveri gösterdi.”
Yeditepe Üniversitesi Hastanesi’nin şu anda İstanbul’daki ruhsatı olan 5 merkezden biri olduğunu belirten Dr. Küçükaksu, “Anadolu yakasında ise kalp nakli ve yapay kalp programı olan tek özel üniversiteyiz” diyor. Dr. Küçükaksu, bundan sonra sürecin nasıl işleyeceği konusunda da şunları söylüyor:
“Bugünden itibaren ‘waiting list’ denen hasta bekleme listesine girdik. Akşamları da çağrı gelebilecek ve ekibimiz akşamları hizmet verecek durumda. Hastane dışından bize başvurulduğunda biz onları transplantasyon ön inceleme programına alacağız. Bu programda hastanın kalp nakline ihtiyacı olup olmadığını kesinleştirip nakile engel bir durum var mı ona bakacağız. Bu süreç ortalama 1 hafta sürüyor.”
Türkiye’deki kalp nakli bekleme listesinin ihtiyacı olanların sayısını yansıtmadığını söyleyen Dr. Küçükaksu, “Türkiye genelindeki listede kalp transplantasyonu bekleyen 250 hasta görünüyor ancak listelenmemiş kişi sayısı çok daha fazla. Tahminlerimize göre 2000–2500 civarında kişinin ihtiyacı var. Bu tedaviyi bilmedikleri için listeye girmeden hayatlarını kaybedenler var. Türkiye’de yılda 30–40; İstanbul da ise 10–15 kalp nakli yapılıyor. Liste daha da büyüdüğünde daha çok kişi tedavi olmuş olacak. Kalp çıkarıldıktan sonra 4 saat içinde kalbi takmak zorundasınız. 6 saatten sonra çalışmama ihtimali vardır. Temel kural iyi organı en çok ihtiyacı olan kişiye zamanında ulaştırmaktır.”
Dr. Küçükaksu, “Yapay kalpler konusunda deneyimli bir ekibimiz ve altyapımız var. Her iki konuda da altyapısı olan 3. merkez olduk. Kalp nakli ile yapay kalpler bölümü iç içedir. Kalp nakli için çok sıra bekleniyor ve bu süre içinde hastanın yaşaması için yapay kalbe ihtiyacı oluyor. O nedenle her iki konuda da bütün olarak hizmet vermek hastanın yaşam şansını arttırıyor” diyor.
İçeriği Paylaşın