Sigarasız hayat, dengeli beslenme, kilo kontrolü, spor yapma ve stresten uzak yaşamak… Yeni yıl, sağlıklı bir hayat sürmek isteyenlere yeni kararlar aldırıyor. Bu kararların uygulanıp, devam ettirilebilir olması ise büyük önem taşıyor.
Memorial Şişli Hastanesi Dahiliye Bölümü’nden Uz. Dr. Özgür Mollaoğlu, yeni yılda insanın kendisine vereceği en büyük hediyenin sağlık olduğunu belirterek, önerilerde bulundu.
CHECK UP İÇİN YAŞINIZIN 50 OLMASINI BEKLEMEYİN
Yeni yıl, zararlı alışkanları bırakıp, sağlıklı bir yaşam sürmek isteyenler için önemli kararların alındığı bir dönemdir. Alınan kararların, belli bir dönem değil, bir ömür boyu önemsenmesi gerekmektedir. Sağlıklı bir yaşam için atılacak ilk adım, mevcut sağlık sorunlarının belirlenmesi ya da aileden gelen ve sağlığı tehdit edebilecek risklerin tespit edilmesidir.
Bunun için kapsamlı bir check- up yaptırmak önemlidir. Check- up yaptırmak için 50’li yaşların beklenmesine gerek yoktur. İleri yaşlarda yaşanacak sağlık sorunlarının temeli, genç yaşlarda hatta çocukluk çağından başlayabilmektedir.
“KENDİNİZE SAĞLIK HEDİYE EDİN”
Check-up, sağlıklı bir yaşama atılan ilk adımdır. Öncelikle kardiyolojik check-up ve efor testi yaptırılmalıdır. Birey kilolu ise ve hareketsiz bir yaşam sürüyorsa, ilerde diyabet olma riskine karşı insülin direncine bakılmalıdır. Risk faktörlerini belirlemek için ailede bulunan hastalıklar incelenmelidir. Tetkiklerde şeker, tiroit, metabolik testler, kan şekeri, sigara ve alkol gibi bütün faktörler göz önünde bulundurulmalıdır. Hangi kademede spor yapılacağı ve hangi diyetin uygulanacağı da check-up yaptırdıktan sonra belirlenmelidir.
ASANSÖR YERİNE MERDİVEN KULLANIN
Check- up yaptırdıktan sonra çıkan sonuçlara göre bir uzman denetiminde, kalp hızını da kontrol altında tutarak, sportif aktivite düzenine geçilmelidir. Yavaş başlayan ve zaman içinde hızlandırılan bir sportif program yapılması faydalı olacaktır. Genç insanların hareketli bir yaşamı benimsemesi önemlidir.
Nefes alımını ve kondisyonu artıran; yürüme, yüzme, bisiklet gibi sporların tercih edilmesi de yararlı olacaktır. Spor yaparken ayakkabı ve kıyafet seçimine özen gösterilmelidir. Asansör yerine merdiven kullanmak, yakın mesafelere araba yerine yürüyerek gitmek de faydalı olacaktır.
HER YAŞTA YAPILABİLECEK SPORLARI TERCİH EDİN
Genç yaşlarda yapılan ağır sporların, ilerleyen yaşlarda bırakılması, aşırı kilo alımı gibi sakıncalar yaratabilmektedir. Spor dalı seçilirken ilerleyen yaşlarda da devam edilebilecek bir branş olmasına dikkat edilmelidir. 50’li yaşlarda hangi spor yapılacaksa, 20’li yaşlarda da aynı sporu yapmak, sağlıklı yaşam için önemli bir adımdır. Alışkanlıkları, çocuk yaşlarda edindirmek de ailelerin görevlerin arasındadır.
Hayatında hiç yürümeyen, sürekli masa başında çalışan, merdiven inip çıkmayan ve kilosuna dikkat etmeyen kişilerin tempolu sporlara başlaması sakıncalı durumlar yaratabilmektedir. Ortopedik açıdan sakatlanmalara neden olabilecek tempolu sporlar, kalp ve tansiyon yönünden de sorunlara neden olabilmektedir.
SAĞLIKLI YAŞAMIN OLMAZSA OLMAZLARI
Check up yaptırdıktan sonra başlanacak spor kadar kişiye özel beslenme şekli de önemlidir. Diyet, belli süre sonra bitecek bir kavram olarak algılanmaktadır. Diyet yerine, sağlıklı beslenme kavramını hayata geçirmek daha olumlu sonuçlar doğuracaktır. Öncelikle kilo vermeyi zorlaştıran metabolik nedenler olup olmadığı belirlenmelidir. Şeker, un, beyaz ekmek, tuz, yağlı gıdalar ve yağlı etlerden uzak durulması gerekmektedir. Mevsiminde yetişen meyve ve sebzeler tüketilmelidir. Bunun yanı sıra sigara, alkol gibi kötü alışkanlıklar terk edilmelidir. Hijyene önem vermek ve düzenli uyku, sağlıklı yaşamın olmazsa olmazları arasında bulunmaktadır.
YENİ YIL KARARLARININ UZUN SOLUKLU OLMASI İÇİN KÜÇÜK TAKTİKLER UYGULAYIN
Hafta başında başlanan diyet ve sporlar, genellikle hafta sonunda bırakılmaktadır. Bu nedenle yeni yılda alınan kararlar da uzun soluklu olmamaktadır. Başlanan spor ve beslenme şeklinin, hayat tarzı haline dönüşebilmesi için bir uzmana danışılmalıdır. Hızlı ve periyodik bir şekilde kilo veremediğini düşünenler diyeti hemen bırakmaktadır.
Diyeti bırakmak yerine, renklendirmek ve zaman zaman değiştirmek gibi küçük taktikler uygulanabilir. Aynı şekilde bıkkınlık hissiyle sporu bırakmamak için de yapılan sporu gün içine yaymak etkili bir yöntemdir. Gün bitiminde yarım saatlik spor yerine; işyerinde verilen küçük molalarda 100-150 adımlık minik yürüyüşler yapmak, işe gidiş gelişlerde mümkün olduğu kadar araç kullanmamak ve sporu gün içine yaymak uygulanabilecek önemli yöntemler arasında bulunmaktadır.