Yeryüzü Doktorları’ndan Gazze’de Parmak Nakli
Yeryüzü Doktorları’ndan Gazze’de Parmak Nakli
Bizi Takip Et
Muayene, ameliyat ve eğitim alanında bir dizi görüşme yapmak üzere TİKA desteği ve Filistin Beyaz Eller Derneği işbirliği ile 23 Haziran tarihinde Gazze’ye giden Yeryüzü Doktorları’nın ilk grubu, şu ana kadar bölgede 56 ameliyat ve 255 muayene gerçekleştirdi.
Shifa ve Avrupa Hastaneleri’nde çalışan tıbbi ekip, yanlarında götürdükleri, ameliyat mikroskobu, mikrocerrahi aletleri, plastik cerrahi ve KBB sarf malzemeleri ile başarılı ameliyatlara imza attılar.
Bezmialem Vakıf Üniversitesi Öğretim Üyesi, Plastik Cerrahi Uzmanı, Yardımcı Doç. Dr. M. Veli Karaaltın, sağ el baş parmağı kopmuş 6 yaşında bir erkek çocuğa sol ayak ikinci parmağını yaklaşık 8 saat süren bir ameliyatla nakletti.
İLK KEZ…
Ayrıca plastik cerrahi ve KBB ekibince yapılan toplam 56 ameliyatın içinde; mikrocerrahi yöntemle 6 adet serbest doku aktarımı, 12 adet damak yarığı onarımı, treakeal stenoz açılması, total larinjektomi ve boyun disseksiyonu, dil tümörüne komando ameliyatı ve bir günlük yeni doğan bebeğe iki taraflı koanal atrezi açılması ameliyatı var. Her klinikte yapılamayan zorluk derecesi yüksek, donanımlı ve deneyimli ekip gerektiren bu ameliyatların bazıları Gazze’de ilk kez yapıldı.
Plastik Cerrahi ve KBB uzmanlarından oluşan tıbbi ekip muayene ve ameliyatlarına 2 Temmuz’a kadar devam edecek.
Ekip, Prof. Dr. Harun Cansız, Prof. Dr. Ethem Güneren, Prof. Dr. Parvaiz A. Malik, Yard. Doç. Dr. M. Veli Karaaltın, Op. Dr. Fatma Nilay Yoğun, Op. Dr. Özlem Saatçi, Op. Dr. Ayşegül Batıoğlu Karaaltın, Uz. Dr. Mahmoud İsleem, Hemşire Serap Arslan, Dr. Semih Gazioğlu ve YYD Proje Yöneticisi Tarık Dabboor’dan oluşuyor.
YERYÜZÜ DOKTORLARI DERNEĞİ’NİN FAALİYETLERİ
Nisan 2000’de uluslar arası tıbbi yardım örgütü olarak kuruldu. Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi (OCHA), Afet Yönetim ve Koordinasyon Ofislerinin (UNDAC) eğitim ve tatbikatlarına iştirak ederek, saha operasyonlarında adı geçen kuruluşlara akredite olarak çalışıyor. Bununla birlikte UNICEF, WHO, İslam İşbirliği Teşkilatı, Kızılay ve Kızılhaç Federasyonu gibi devletlerarası kuruluşlarla paydaş olarak projeler yürütüyor. Yeryüzü Doktorları ayrıca BM En Az Gelişmiş Ülkeler STK Forumunun evsahibi ülke koordinatörlüğünü de yürütüyor.
Kurulduğu günden bu yana 30’a yakın ülkede fakirlik, kuraklık, hastalık, savaş, deprem gibi doğal ve insan kaynaklı afet ve felaketlerin kurbanı olan muhtaç insanlara, insani ve tıbbi yardım götürdü.
Dünya çapında 3.000’i aşkın gönüllüsü ile faaliyetlerini sürdüren Yeryüzü Doktorları Türkiye Yönetim Kurulu; Başkan Prof. Dr. M. İhsan Karaman, II.Başkan Dr. Kerem Kınık, Genel Sekreter Prof. Dr. Ethem Güneren, Uz. Dr. Havva Sula, Ecz. Murat Akbıyık, Uz. Dr. Yahyahan Güney ve Ecz. Muhammed Karabacak’dan oluşuyor.
İçeriği Paylaşın