Yetersiz Beslenme Yaşlılarda Yaşam Kalitesini Düşürüyor
Yetersiz Beslenme Yaşlılarda Yaşam Kalitesini Düşürüyor
Bizi Takip Et
Yaşlıların dengeli beslenmesine dikkat çekmek amacıyla Akademik Geriatri Derneği tarafından, Nestlé Health Science’in koşulsuz katkılarıyla 15 Kasım Çarşamba günü Etiler Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’nde “Yeterli Beslen, Sağlıklı Yaşlan” sloganıyla basın toplantısı düzenlendi. “Yaşlılarda Beslenme, Geriatri Hastalarını Bilinçlendirme ve Farkındalık Kampanyası” kapsamında düzenlenen basın toplantısında 65 yaş ve üzeri kişiler için sağlıklı beslenme ilkeleri, beslenmede yapılan yanlışlıklar gibi konularda önemli bilgiler aktarıldı.
3 YAŞLIDAN 2’Sİ GÜNLÜK BESİN İHTİYACINI ALAMIYOR
Basın toplantısında ilk olarak konuşma yapan İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Geriatri Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Akademik Geriatri Derneği Başkanı Prof. Dr. Deniz Suna Erdinçler “Dünya nüfusunun yaşlanmasına paralel olarak Türkiye yaşlı nüfusu da artmaktadır. TUİK verilerine göre Türkiye’de yaşlı nüfusu son beş yılda yüzde 17 artarak 7 milyon kişiye ulaşmıştır. Geriatri için kısaca yaşlı tıbbı diyebiliriz. Yaşlılıkla birlikte hastalık sayısı ve kısıtlıklar artar. Bu olumsuzluklarda rol oynayan en büyük etken ise beslenme dengesizliğidir. Maalesef 3 yaşlıdan 2’si bir öğünü atlamakta ve günlük enerji, besin ihtiyacını karşılayamamaktadır. Yaşlılar için tek tip beslenme doğru değildir, yeterli ve dengeli beslenilmelidir. Zayıf veya kilolu olmak fark etmez, kas kaybını önlemek için yeterli proteinden zengin beslenmek gereklidir. Buna özellikle dikkat edilmelidir. En önemlisi de yaşlı bireyler bir uzmana danışmadan asla zayıflamak için diyet yapmamalıdırlar. Yetersiz beslenme yaşlı bireylerde yaşam kalitesini bozan, hastalıklara duyarlılığını ve ölüm riskini arttıran bir faktördür. Yetersiz beslenme aslında önlenebilir bir faktördür.” dedi.
YAŞLILARIN BESLENMESİNDE 12 ALTIN KURAL
Yaşlı bireylerde yeterli ve dengeli beslenmenin önemine dikkat çeken İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Geriatri Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Akademik Geriatri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mehmet Akif Karan beslenme planında dikkat edilmesi gereken noktaları şöyle sıraladı:
- Öğün sayısı arttırılmalı
- Besin çeşitliliği sağlanmalı
- Yeterli miktarda protein tüketilmeli
- Doymuş yağ tüketimi azaltılmalı
- Sebze ve meyve tüketimi arttırılmalı
- Şeker tüketimi azaltılmalı
- Posalı besin tüketimi arttırılmalı
- Su tüketimi günde en az 2 litre olmalı
- Yoğurt, peynir gibi kalsiyum içeriği yüksek besinler tüketilmeli
- Tuz ve sodyum tüketimi azaltılmalı
- Alkol ve sigaradan uzak durulmalı
- İdeal vücut ağırlığı ve kas gücü korunmalı
KAS VE KEMİKLER DE YAŞLANIYOR
Kas kaybının her birey için tehlikeli olduğunu belirten Akademik Geriatri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Gülistan Bahat Öztürk ise “ Kas ve kemik yaşlanması oldukça önemli bir konudur. Bunun durdurulması gerekmektedir. Yeterli beslenme ve hareket ile bu kayıp giderilebilir. Kas ve kemik sağlığı için yeterli oranda D vitamini alımı da önemlidir. Yaşlı bireylerin beslenme planı doğru bir şekilde sağlanmalı ve her öğünde dengeli bir şekilde D vitamini, protein içeren gıdalar tüketilmelidir.” dedi.
YAŞAM KALİTESİNİ YÜKSELTMEYE ÇALIŞIYORUZ
Toplantıda son olarak bilgi veren ve sosyal sorumluluk projelerine her zaman önem verdiklerini vurgulayan Nestlé Health Science Türkiye Genel Müdürü Hanzade Yaz “Kuruluşundan itibaren Nestlé Health Science olarak hastalar, doktorlar, diğer sağlık profesyonelleri ve tüketiciler için sağlık yönetiminde beslenmenin tedavi edici rolünü odak aldık. Bu beslenme alanının adına terapötik (tedavi edici) beslenme diyebiliriz. Bu yönüyle geliştirdiğimiz ürünler gıda ve ilaç arasında bir alana hitap etmektedir. Beslenmenin sağlık üzerine etkisinin olduğu her alan bizim odak alanımızdır. Yaptığımız işleri üç alanda topluyoruz. Birincisi, akut ve spesifik hastalıkların tedavisine destek veren geri ödemeli medikal beslenme ürünleridir. Şu an Türkiye’de sadece bu alanda faaliyet gösteriyoruz. Ürünlerimiz, beslenme desteği gereksinimi olan yaşlı bir hastadan pediyatrik bir hastaya, aynı zamanda yaşamsal anlamda kritik desteğe ihtiyacı olan bir kanser hastasından bir yoğun bakım hastasına kadar pek çok hastalığın yönetiminde tedavi bütününün bir parçasıdır. İkincisi, tüketici sağlığı ve tüketici bakımıdır. Burada daha çok korumaya yönelik ürünlerimiz var. Geri ödemesi olmayan ve daha çok eczanelerde satılan ürünlerdir. Üçüncüsü ise henüz araştırma aşamasında olan beslenme çözümlerdir. Burada doğrudan terapötik (tedavi edici) ürünleri geliştiriyoruz. Nestle Health Science hayatın her evresinde özel gereksinimleri olan tüketicilere, bilime dayanan beslenme ürünleri ve hizmetleriyle sağlık konusunda destek sağlayarak yaşam kalitesinin yükseltilmesine yardımcı olmaktadır” diyerek konuşmasını tamamladı.
İçeriği Paylaşın