Yetersiz Florür Diş Çürüğü Nedeni

Yetersiz Florür Diş Çürüğü Nedeni

Yetersiz Florür Diş Çürüğü Nedeni

Bizi Takip Et


Diş çürükleri bütün dünyada olduğu gibi, ülkemizde de önemli bir sağlık sorunu. Ülkemizde yapılan çeşitli araştırmalarda, 5 yaş ve üzerindekilerde diş çürüğü sıklığının yüzde 80 ile yüzde 100 arasında değiştiği görülüyor. Diş çürükleri ağrı yapıp rahatsızlık vermesinin yanında, tüm vücudu etkileyen ciddi enfeksiyonlar için mikrop kaynağı olabilir. Bu nedenle çürüklerin oluşmasını engellemek gerekir. Amerikan Pediatri Akademisi`nin Ocak 2002 tarihli bülteninde konuya ilişkin olarak şu bilgilere yer veriliyor.

Diş çürükleri için risk faktörleri nelerdir?

  • Anne ve babanın ağız hijyenin kötü olması,
  • Uykuya dalmadan biberonla meyve suyu veya süt içmek,
  • 1 yaşını geçtikten sonra hala biberon veya anneyi emmek,
  • İçme sularında yetersiz florür olması,
  • 3 haftadan uzun süre ile şurup kullanmak,
  • Doğuştan veya sonradan olan diş yapısındaki bozukluklar,
  • Sık sık atıştırmak, abur cubur yemek,
  • Çok sık veya üst üste binmiş dişler,
  • 6 aylıktan erken diş çıkarmak.

Diş çürüklerini engellemek için ne yapmak gerekir? 
Diş çürükleri ağızda şeker artıkları kaldığında, diş yüzeyine çürük yapan mikropların yerleşip, orada asit yapması ile başlar. Bu asit de, dişin yapısına zarar verir, çürükler oluşur. Bu nedenle, öncelikle bu mikropların ağıza girmesini engellemek önemlidir. Doğduğunda vücudunda hiç mikrop olmayan bebeğin mikroplarla tanışması, anne-babayla ortak kaşık kullanımı, emziğin önce anne ağzına sonra bebeğe verilmesiyle olur. Henüz ağzında diş olmasa bile bu mikrop ağıza yerleşir ve diş çıktıktan sonra onu çürütür.
Bebeklerin dişlerini fırçalamaya hemen ilk diş çıktıktan sonra başlamak gerekir. Besledikten sonra, bir çocuk fırçası ile, macunsuz olarak (2 yaşına kadar macun kullanılmamalı, yutup flor fazlalığı oluşabilir), günde 2-3 kere dişleri fırçalamak yeterlidir.

Bebeklerde diş çürüğünün en önemli sebebi, biberon ile uykuya dalmaktır. Ağızda kalan şeker artıkları tüm gece boyunca dişlerin çürümesi için uygun ortam oluşturur. Bebeğinizin bu alışkanlığı edinmesini engelleyin. 
Bebeğiniz çok fazla ve özellikle şekerli şeyler atıştırmamalıdır. 
Eğer içme suyunda yeterli florür yoksa, 6 aydan itibaren doktor kontrolünde florür ilaçları verilmelidir.

Diş çürüklerini engelleyen florürü nasıl almalıyız? 
Vücuda alınan florürün en önemli kaynağı içme sularıdır. Amerika Birleşik Devletleri`nde, içme suları ihtiyaca göre florlanmaktadır. Türkiye`de bu uygulama mevcut değildir. İstanbul`da şebeke suyunda, şişelenmiş suların çoğunda ve Türkiye`nin büyük bir bölümünde içme sularında yeterli florür bulunmamaktadır. İçme sularında florür düzeyi optimal dozunun alt sınırı 0,6 ppm`dir. Aileler içme sularındaki florür düzeyini kontrol etmeli, bu sınırın altında ise, çocuğa 6 aylıktan itibaren doktor kontrolünde florür verilmelidir.

Fazla florürün zararı var mı? 
Fazla florürün vücuda bir zararı yoktur, fakat dişlerde kozmetik bir problem olan florozise sebep olur. Hafif floroziste, dişlerde tebeşir gibi görüntü, ağır floroziste ise kahverengi lekelenmeler görülür. Diş macunlarının hemen hepsinde florür bulunmaktadır. İki yaşından küçük çocuklarda yutma kontrolü henüz gelişmediği için yutulan diş macunları florozise neden olabilir. Bu nedenle iki yaşın altında diş macunu kullanılmamalı, 2 yaştan büyüklerde ise sadece bezelye kadar macun kullanılmalıdır.

Diş çürüğü tespit edildiğinde ne yapmalı? 
Vakit geçirmeden bir pedodontiste (çocuk diş uzmanı) başvurmalıdır

Kaynak: Amerikan Hastanesi web sitesi
(www.amerikanhastanesi.com.tr)


İçeriği Paylaşın