Yiyerek Zayıflayın!

Yiyerek Zayıflayın!

Yiyerek Zayıflayın!

Bizi Takip Et


Yiyerek zayıflamak mümkün mü? Karbonhidrat yerken bir yandan proteini nasıl tüketebiliriz? Hızla kısa zamanda verilen kilolar vücut sağlığını nasıl etkiler? Karbonhidrat tüketirken porsiyonumuzu nasıl ayarlamalıyız? Pirinç ve ekmek seçerken hangilerini tercih etmeliyiz? Limonu diyet yaparken su içerisinde veya yemeklerde kullanılmalı mı? Obez olan bir kişi için ayda 5 kilo ideal midir? Başta şok diyetler olmak üzere yaptığımız yanlışlar nelerdir? Nelerden uzak durulmalıdır? Beslenme ve Diyet Uzmanı Banu Kazanç bu soruların yanıtlarını Sağlığım İçin Herşey’de veriyor.

YOKSUNLUK SENDROMU ÇEKMEDEN DİYET YAPIN

. Yiyerek zayıflamak nasıl mümkün?
“Önemli olan yiyerek zayıflayabilmektir. Çünkü verilen kiloların kalıcı olabilmesi için yiyerek zayıflamak gerekir. Mide kapasitesi yavaş yavaş küçültülmelidir. Çünkü herkesin bir yeme potansiyeli vardır. O potansiyele göre kişinin sağlık durumu, herhangi bir yeme bozukluğunun varlığı, kaç öğün yediği gibi faktörler de değerlendirilip kişiye özel diyet ayarlanır. Mide istenildiği kadar genişletilip küçültülebilir. Bu nedenle diyet sırasında yemeye çok dikkat edilmelidir. Yoksunluk sendromu çekmeden diyet yapılmalıdır. Aşırı aç kalarak yapılan diyetlerde kişi diyeti bırakır. Eski beslenme alışkanlığına geri döner ve verdiğinden daha fazla kilo almaya başlar. Bunu hiçbir zaman yaşamamak için yiyerek zayıflanmalıdır.

Makarna, tatlı, ekmek, protein, yeterli miktarda karbonhidrat, sebze gibi birçok gıdayı yiyerek zayıflamak gerekir. Bunların hepsi bir porsiyon ölçüsünde yenmelidir. Bir makarna çiğ halde 100-125 gram arasında değişir. Makarna domates sosla pişirilerek ve o günkü karbonhidrat hakkı olarak yenmelidir. Genellikle öğle öğününde makarna, diğer öğünde sebze, et grubundan balık, hindi, et ve kuru baklagil grubu bir arada yenebilir. Sebze ile et karışık tüketilebilir. Bazı günlerde haftada maksimum iki olmak üzere 16.00-17 ara öğününde tatlı yenebilir. Ama karbonhidratı yerken yanında mutlaka protein olmalıdır. Protein sebzeyle karışık da tüketilebilir.”

‘‘TATLI İLE BİRLİKTE MUTLAKA SÜT TÜKETİLMELİ’’

. Karbonhidrat yerken bir yandan proteini nasıl tüketebiliriz?
“Diyeti ayarlarken kişinin yeme alışkanlığı, damak zevki, ne kadar karbonhidratlı yemek yediği, yaşam tarzı çok önemlidir. Bunlar değerlendirildiğinde diyetten ekmeğin ve karbonhidratın çıkarılması kişinin bir süre sonra yapılan diyette sıkıntı yaşamasına neden olur.  Verdiği kilonun daha fazlasını geri alır. Yedi günlük bir programda haftada iki gün öğle yemeğinde makarna, mantı ya da bulgur pilavı yenebilir. Ama mantı zaten proteinle karışık bir karbonhidrat olduğu için yağ kullanılmamalı, domates soslu tüketilmelidir. Diğer öğünlerde örneğin akşam öğününde sebze ile et karışık yenebilir. Aralarda meyve ile yoğurt tüketilebilir. İkinci gün bulgur pilavı seçildiyse yanında yoğurt ya da ayran olmalıdır. Bütün bunların yerine 4-5 dilim ekmek de öğünlere dağıtılabilir. Bir dilimi sabah, diğer öğünlerde de kalanı yenilir. O günkü karbonhidrat ihtiyacı da 4-5 dilim ekmek olur. Mantı yenildiği gün beş dilim ekmek yememelidir. Her şeyin ölçüsü vardır. Tatlı ile birlikte mutlaka süt tüketilmelidir. Böylece o günkü karbonhidrat hakkı tatlı olur. Süt tüketmedeki amaç şekeri birden bire yükseltmemektir. Her gün bir karbonhidrat hakkı vardır. Diğer öğünlerde de sağlıklı besinler seçilerek öğünler ayarlanır.”

Banu Kazanc

Diyetisyen Banu Kazanç

“HIZLI KİLO VERME KALP KASINI BİLE ERİTİR”

. Hızla kısa zamanda verilen kilolar vücut sağlığını nasıl etkiler?
“Hızlı verilen kilolar hızlı bir şekilde geri döner. Çünkü bu tür diyetler beslenme alışkanlığı kazandırmaz. Standart, sürekli yapılan bir liste olur ve o liste ile belli bir noktaya kadar gelinir. Kalorisi, proteini, karbonhidratı az beslenildiği için verilen kilolar hızla geri alınır. Ayrıca vücudun ihtiyacı olan karbonhidrat sağlanmadığı için bu işi proteinler yapar. Bu sefer vücut için gerekli olan protein bulunamaz ve kaslar erimeye başlar. Yağlar yerinde kalır. Kalp kası dahil zayıflar. Bu da istenmeyen sonuçlar doğurur.”

. Karbonhidrat tüketirken porsiyonumuzu nasıl ayarlamalıyız? Pirinç ve ekmek seçerken hangilerini tercih etmeliyiz?
“Makarna 100-125 gram, bir paketin dörtte biri olacak şekilde tüketilmelidir. Ekmek günde 4-5 dilim yenebilir. Bulgur, kahverengi pirinç ve buğdayın tercih edilmesi önemlidir. Çünkü beyaz pirincin glisemik indeksi çok yüksektir; kan şekerini ani yükseltebilir. Bu da metabolizma ve şeker açısından istenilen bir durum değildir. Ne kadar yoğurtla karıştırılırsa da, en sağlıklısı B vitamini açısından da, pirincin dışında olan karbonhidratlardır. Patates de bir karbonhidrattır. Ancak patates proteinle birlikte, sebzeyle karışık hindili ya da balıklı tüketilmelidir. Püre olarak tüketildiğinde kan şekeri yine birden bire yükselir. Kan şekerini yükseltmemek için limon da konulabilir.”

DİYETTE LİMONUN ÖNEMİ

. Limonu diyet yaparken su içerisinde veya yemeklerde kullanmayı öneriyor musunuz?
“Sabah aç karnına limon tüketmek mide salgısını arttırır ve mideye zarar verebilir. Limonu salatalarda veya aralarda bir şey yedikten sonra tüketmekte fayda vardır. Günde bir limon mutlaka önerilir. Çünkü C vitamini açısından zengin, kış aylarında gribe karşı koruyucudur. Ayrıca C vitamini metabolizmayı hızlandıran bir vitamindir. Ancak tek başına değil bir yemekle birlikte ya da yemekten sonra tüketilmelidir.”

“VÜCUDU YIPRATMADAN ZAYIFLAMALI”

. Danışanlarınızın ne kadar sürede kaç kilo vermelerini hedefliyorsunuz?
“Verilen kiloların kalıcı olması için ayda 4-5 kilo verilmesi gerekir. Bundan daha hızlı verilen kilolar hızlı bir şekilde geri alınır ve sağlığı bozar. Kaslar erir, kilolar kalıcı olmaz. Ne kadar korunmaya geçilse de verilen kiloların hepsi geri alınır. Vücudu yıpratmadan zayıflamak gerekir. Şok diyetlerden, tek besine dayalı beslenmelerden tamamen uzak durulmalıdır. Ayrıca bıkkınlığa da neden olur.”

. Obez olan bir kişi için ayda 5 kilo ideal midir?
“Bu kişi ilk ayda yedi kilo verebilir. Zaten attığı iki kilo su, beş kilo da yağ olacaktır. Sonraki aylarda beş kilo, çok obez olursa beş-altı kiloya çıkabilir. Bunun üstüne çıkması son derece sakıncalıdır. Kalp kasını zayıflatabilir ve istenilmeyen durumlar ortaya çıkabilir.”

“TEK BESİNE DAYALI DİYETLERDEN UZAK DURULMALI”

. Başta şok diyetler olmak üzere yaptığımız yanlışlar nelerdir? Nelerden uzak durulmalıdır?
“Şok diyetlerden ve tek besine dayalı diyetlerden uzak durulmalıdır. Sadece protein, sadece sebze, sadece detoks diyetler kesinlikle yapılmamalıdır. Her şeyden belli ölçüde, bir porsiyonu geçmeyecek şekilde ve o porsiyonları gün içerisine dağıtarak tüketmek gerekir. Meyve dört porsiyon, ekmek 4-5 porsiyon, karbonhidratlı yiyecekler haftada iki gün ve diğer öğünlerde karbonhidrat yememek şartıyla etle karışık olarak tüketilmelidir. Öğünlerde miktarları aşmamak önemlidir. Birkaç porsiyon değil, her şey bir porsiyon ölçüsünde olmalıdır. Bir porsiyonun ölçüsü de genellikle restoranların ölçüleriyle bağdaşır. Bir porsiyon için beş köfte ya da bir levrek ya da ızgara köftede 100 gram, maksimum 150 gram yemek yeterlidir. Ama dağılıma dikkat edilmelidir. Haftada iki gün kırmızı et, haftada üç gün hindi veya balık, haftada iki gün de protein içerisine giren kuru baklagillerden 8-10 kaşık olacak şekilde yemek gerekir.”


İçeriği Paylaşın