Yorgunluk Hastalık Habercisi Olabilir
Yorgunluk Hastalık Habercisi Olabilir
Bizi Takip Et
Metropol hayatının kaçınılmaz hissi yorgunluk, sayısız nedenle yüzünü gösteriyor. Yaşam kalitesini olumsuz etkileyen ve çoğu zaman dinlenerek geçirilmeye çalışılan yorgunluk, günlük tempoda hafife alınıyor ve nedenleri üzerine düşünülmüyor. Ancak bazen birkaç haftadan daha uzun süren ve gitgide artan yorgunluk hissi, bir hastalığın hatta sinsice gelişen bir kanserin habercisi olabiliyor.
Günümüzde aşırı çalışma, az dinlenme, gürültü, kirli hava, düzensiz yaşam, stres, endişe gibi nedenlerin yanı sıra beslenme bozukluğu nedeniyle gelişen kansızlık, vitamin azlığı gibi nedenler de kişiyi yorabiliyor. Enfeksiyonlar, kanda şeker ve üre yüksekliği, kalp hastalıkları, tiroid bezi başta olmak üzere salgı bezlerinin düzensiz çalışması da kişinin yorgun hissetmesine neden oluyor.
Neolife Tıp Merkezi Medikal Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Duygu Derin “İştahsızlık, kansızlık ve kilo kaybının yoğun yaşandığı kanser türlerinde yorgunluk daha belirgin şekilde hissediliyor. Yorgunluk; organları kısa zamanda saran kanserlerde, ani çıkıp hızlı ilerlerken, kalın bağırsak gibi daha yavaş ilerleyen kanserlerde ise kansızlık yaparak daha yavaş seyreden bir halsizlik olarak kendini hissettiriyor” diyor.
Doç. Dr. Derin, “Yorgunluk kansere bağlı ise, beraberinde iştahsızlık, kilo kaybı, ağrı, kabızlık, makattan kanama, boyun veya koltuk altı lenf bezlerinde şişme, gece terlemeleri, geçmeyen öksürük gibi belirtiler de olabilir” diyor.
Ancak, enfeksiyonların da başlı başına bir halsizlik nedeni olduğunun altını çiziyor. Kanser hastası olan kişilerde kansızlık, bağışıklık baskılanması gibi nedenlerle kişi enfeksiyonlara daha yatkın hale geliyor ve kanserle birlikte daha kolay gelişebilen enfeksiyonlar yorgunluğu da beraberinde getiriyor.
YORGUNLUK NE ZAMAN DİKKATE ALINMALI?
Yorgunluk dinlenme ile tam olarak geçmiyor; enfeksiyon, kansızlık, depresyon veya hipotiroidi gibi sıklıkla halsizlik yapan nedenler bertaraf edildikten sonra da devam ediyor, gitgide artıyor ve bu duruma iştahsızlık, kilo kaybı, ağrı, kabızlık, gece terlemeleri gibi şikayetlerden birkaçı ekleniyorsa, yorgunluğun altta yatan nedenleri ciddi olarak araştırılmalı, kişi kanser açısından da değerlendirilmeli.
Yorgunlukla baş edebilmek için, öncelikle kaynağının bulunarak uygun tedavinin planlanması gerekiyor. Dengeli ve sağlıklı beslenme, düzenli yaşam, kişiyi yoran işler için çevreden yardım almak, işleri güne yaymak ve günü iyi planlamak yorgunlukla baş edebilmenin önemli adımlarını oluşturuyor.
İçeriği Paylaşın