Yüksek İhtisas Hastanesi’nde Nakil Mutluluğu
Yüksek İhtisas Hastanesi’nde Nakil Mutluluğu
Bizi Takip Et
Ankara Yüksek İhtisas Hastanesi’nde aynı anda üç nakil birden yapıldı. Ayrı ameliyathanelerde eş zamanlı olarak kalp, akciğer ve böbrek nakli yapılmasıyla üç hasta hayata tutundu.
Organ bekleyenlerin her geçen gün arttığı ülkemizde Ankara Yüksek İhtisas Hastanesi’nde önemli bir başarıya imza atıldı. Hayatta kalabilmek için organ naklinden başka umudu kalmayan üç kişi müjdeli haberi aynı anda aldı. Çok kısa sürede üç ayrı planlamayı yaparak nakilleri gerçekleştirdi..
Zamanla yarışan doktorlara, hava ambulanslı destek sağlandı. Kalp, karaciğer, böbrek ve akciğer nakli izninin verildiği Yüksek İhtisas Hastanesi’nde gerçekleştirilen nakiller başarılı geçti.
ANNESİ BÖBREĞİNİ VERDİ
Kahramanmaraş’tan getirilen kalp, Hastane Yöneticisi Prof. Dr. Mustafa Paç tarafından gerçekleştirilen ameliyatla Poyraz Çetin’e nakledildi. 37 yaşındaki Erkan Akkuş, annesi Zinnet Ergin’den alınan böbrekle hayata tutundu. Nakli, Op. Dr. Erkan Ölçücüoğlu gerçekleştirdi. 54 yaşındaki Engin Çoruk ise akciğer nakli oldu.
ORGAN NAKLİ YAPAN DOKTORLAR ANLATIYOR
Hastane Yöneticisi Prof. Dr. Mustafa Paç:
“Biz ‘trasnplant bayramı’ diyoruz bugüne. Bizim için büyük sevinç tabi. Organ naklinde bu kadar uzun bekleme listelerinin olduğu ülkemizde bizim için aynı anda üç trasnplant yapmak büyük onur.”
Anestezi ve Yoğun Bakım Uzmanı Doç. Dr. Sema Turan:
“Her organ gerçekten hayat demek. Halkımızı da bu konuda duyarlı olmaya davet ediyoruz. Bu hastalara yeni bir nefes veriyorsunuz.”
Op. Dr. Erkan Ölçücüoğlu:
“Ameliyat 3-4 saat sürdü. 2 gün içinde eve gönderiyoruz. Annesi biyolojik annesi ama resmiyette annesi değil. Yetki kurulu onayını bekledik.”
Böbrek Nakli Merkezi Sorumlu Hekimi Op. Dr. Şener Yıldız:
“Hastanemizde çok sayıda organ naklinin yapılması hem halkımıza hizmet olarak değerlendirmeli hem de ülke ekonomimize kazanç olarak değerlendirilmelidir.”
Kalp nakli olan hasta Zeki Dağlı: “Geçen sene bu zamanlar bana tüp taktılar. Yapay kalp takıldı. Kalp pili de takıldı. Ondan sonra tekrar buraya geldik. Kalp nakli oldum. Şimdi çok iyiyim, çok memnunum. Bütün hastaneye teşekkür ederim.”
ORGAN BEKLEYEN HASTALARIN SAYISI
Türkiye’de 25 binden fazla hasta organ nakli beklerken 2014 yılında sadece 4 bin 264 hastaya nakil gerçekleştirilebildi. Organ nakillerinde en büyük sorun organ bağışlarının yetersizliğinde.
Kadavradan bağış oranının azlığından dolayı ülkemizde canlı vericili nakiller ağırlıklı olarak yapılmakta. Ülkemizde yapılan nakillerin yüzde 75’ini canlı vericili nakiller oluşturmakta. Son yıllarda yapılan çalışmalar sonucu 2002 yılında 148 olan beyin ölümü tespit sayısı on kat artış göstererek 2014 yılı sonunda bin 810’a yükseldi. 2002 yılında 111 olan kadavra donör sayısı ise dört kat artış ile 2014 yılı sonunda 407’ye ulaştı.
Ancak tüm bu çalışmalara ve sağlanan artışa rağmen, kadavra organ bağışı oranları henüz istenilen düzeylerde değil. Avrupa’da yüzde 75 olan aile bağış oranı ne yazık ki ülkemizde yüzde 23 seviyesindedir.
Ülkemizdeki mevcut nakil merkezleri, organ bağışlarının artması halinde çok daha fazla sayıda nakil yapabilecek potansiyele ve donanıma sahip durumda.
BÖBREK BEKLEYEN HASTA SAYISI: 22 BİN
Ülkemizde Ekim 2015 itibariyle, yaşamsal öneme sahip organ bekleyen hastaların sayısı şöyle:
. 22 bin 157 Böbrek
. 2 bin 218 Karaciğer
. 621 Kalp
. 265 Pankreas
. 51 Akciğer
. 5 İnce Bağırsak
İçeriği Paylaşın