Yürüme Problemleri

Yürüme Problemleri

Yürüme Problemleri

Bizi Takip Et


Pek çok anne ve baba çocuklarının yürürken içe bastığı ya da düztaban olduğu kuşkusunu taşır. Tıptaki gelişmeler sayesinde artık bu soru işaretleri çok kısa zamanda aydınlanıyor. Son teknolojiye sahip yürüme analizi sayesinde çocukların içe basma, dışa basma, taban düşüklüğü gibi ayak ve yürüme sorunlarına bilgisayar ortamında değerlendirilerek tanı konuluyor.

Yürüme analizinde hastamız bir platform üzerinde yürütülerek veriler bilgisayar ortamına aktarılır. Ayağın basış şeklinden ve ayak tabanına gelen basınçlardan yola çıkarak içe basma, dışa basma, ayak ucuna basma, düztabanlık büyük doğrulukla tanınabilir. Bu yöntemin ailelere sağladığı en önemli avantaj, görsel olarak doktorlar tarafından farklı değerlendirilebilen bir çocuğun verilerinin rakamsal olarak elde edilmesi ve ailelerin ayağın gelişimini bu verilerden faydalanarak takip edebilmesidir. Eğer tabanlık kullanılması gerekiyorsa elde edilen bilgisayar verilerinden faydalanılarak çocuğun ayağına özel tabanlıklar da yapılabilmektedir.

Yürüme analizi için çocuğun denilenleri yapacak yaşta olması gerekir
Yürüme analizinin en sık kullanıldığı alan düztabanlığın tanısının konulması ve yıllara göre değişiminin incelenmesidir. Bu nedenle çocuklarda ayak tabanının değerlendirmesi 4 yaş ve sonrasında yapılabilmektedir. Yürüme analizi için çocuğun denilenleri uygulayabilir durumda olması da önemlidir.

Bazen çocuklarda da normalde sorun yaratmayan ayak sorunları spor yaparken ortaya çıkabilir. Bu durum çocuklarda performansın azalmasına neden olabilir. Sporcu çocuklarda yürüme analizi yürüyüşü inceleyen bir kayıt sisteminin ayakkabı içerisine yerleştirilmesi ile yapılmakta ve yaklaşık 2 saatlik yürüyüş kaydedilmektedir. Bu kayıtların incelenmesi ile de özel ayakkabı ya da tabanlıklar önerilebilmektedir.

Yetişkinlere de uygulanıyor
Ayak basınç haritalarının çıkarılması yetişkin hastalarda da önemlidir.  Çok sık şikâyet konusu olan nasırlarımız ayağa basıncın çok geldiği bölgelerde oluşmaktadır. Ayak analizi ile basınç bölgeleri belirlenerek tedbir alınmakta ve nasır oluşumu azaltılabilmektedir. Nasır oluşumunun engellenmesi şeker hastalarında ayak yaralarının oluşmaması için çok önemlidir ve ayak analizinden faydalanılarak özel ayakkabılar üretilebilir.

Doç. Dr. Muharrem İnan
Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Bağdat Caddesi Polikliniği
Pediatrik Ortopedi ve Deformite Düzeltme Merkezi
www.yeditepehastanesi.com.tr


İçeriği Paylaşın