Yüz Estetiğinde Kullanılan Yöntemler Nelerdir?

Yüz Estetiğinde Kullanılan Yöntemler Nelerdir?

Yüz Estetiğinde Kullanılan Yöntemler Nelerdir?

Bizi Takip Et


Ameliyatsız yüz gençleştirme yöntemleri nelerdir? Botoks nedir? Yüzdeki hangi bölgelere uygulanabilir? Botoksun yan etkisi var mıdır? Ehil ellerde yapılmayan botoksun sonuçları ne olur? Botoks uygulaması kimler tarafından yapılmalıdır? Dolguyla ameliyatsız yüz gençleştirme nedir? Yüz gençleştirmek amacıyla kullanılan kaç çeşit dolgu vardır? Altın İğneli Radyofrekans Nedir?

Medikal Estetik Hekimi Dr. Sami Tan Sarıgül, ameliyatsız yüz gençleştirme yöntemlerini Sağlığım İçin Herşey’de anlattı.

AMELİYATSIZ YÜZ GENÇLEŞTİREN YÖNTEMLER

. Ameliyatsız yüz gençleştirme yöntemleri nelerdir?
“Teknolojik gelişmeler, insanları narkoz ve ameliyatla karşı karşıya bırakmadan hatta bir öğle arası yemek molasında bile yapılabilecek yöntemlere yöneltti. Bu yöntemler:

* Fokuslu ultrason: Bu yöntem, cildin alt planlarını perçinler. Kontrollü bir hasar verilip o bölge sıkıştırılmış olur.

* Altın iğneli radyofrekans: Cildin her planı farklı sıkıntıdadır. Planlar tasarlandıktan sonra her plana farklı miktarda ve derinlikte enerji verilir. 1,5 mm derinliğe kadar inilir. Bu radyofrekans enerjisi o bölgedeki elastin ve kolajen yapımını arttırır. Fibroblast aktivasyonunu arttırarak ciltte ciddi bir sıkılaşma, genç görünüm meydana getirir.

* İleri radyofrekans yöntemleri: Manyetik plus denilen yöntemler bir enerji vererek cildi belli planlarda gerginleştirir ve uzamış, incelmiş, elastini sıkılaştırır. Onun üzerindeki kolajen lifler daha iyi kendini gösterir. Daha da önemlisi oradaki elastin ve kolajen aktivitesinin oluşumunu vücut tarafından tetikleyerek buraya biraz daha yap dedirtir.”

YÜZ GENÇLEŞTİRMEDE BOTOKS YÖNTEMİ

. Botoks nedir?
“Yüzde çok sayıda kas vardır ve bu kaslar hareket ettiği zaman, gençlik yıllarında kolajen çok daha fazla ve hyalüronik asit bol olduğu için cilt daha gergindir. Ama belli bir yaştan sonra bunun üretimi azalır; hatta ileri yaşlarda neredeyse yok denecek kadar azaldığı için cilt çatlar; küçük küçük kırışmaya, kendini bırakmaya başlar. Botoks, mesela göz etrafındaki yuvarlak kasların geçici olarak felç olmasına neden olur. Botoks, denildiği gibi yılan zehrinden değil bir bakteriden elde edilen bir toksindir. Bu toksin verildiğinde, sinir iletisinin kasa ulaşmasını engelleyen yapıyı ortadan kaldırır. Kas kasılmayınca, kısmi olarak felç olunca üstündeki cilt de açılıp rahatlar ve kırışmaz.”

. Botoks yüzdeki hangi bölgelere uygulanabilir?
“Botoks genellikle orta yüz, alın, kaz ayakları, kaş arası ve dudak üstünde uygulanır. Burun kaldırmada bile botoks kullanılır. Konuşurken burun kıkırdağı hareket eder; oraya botoks yapıldığında artık o kaslar oraya hükmedemez ve burun bir tık kalkar. Masseter botoks ise çok diş gıcırdatan kişide çiğneme kasına yapılır. Botoks daha köşeli yüzlerde yapıldığı zaman yüz küçültülmüş olur. Bazı kişiler konuşurken ağlayan çocuk efekti verir; çenede büzüşmeler olur. Oradaki kaslara botoks yapıldığında 4-6 ay boyunca bir daha büzüşme olmaz.”

Dr. Sami Tan Sarigül

BOTOKS YAPTIRMAK İSTEYENLER DİKKAT!

. Botoksun yan etkisi var mıdır? Ehil ellerde yapılmayan botoksun sonuçları ne olur?
“Enjeksiyonla yapılabilecek her şeyin komplikasyonu olabilir. Botoksda da olur. Ehil ellerde olmayan uygulamalar sonrasında birçok yan etki görülür. En kötüsü de körlüktür. Gereksiz ve fazla uygulandığı zaman; örneğin dudak üstündeki smoker line denilen sigara çizgilerini yok etmek için çok miktarda verilirse konuşma bozukluğu, yiyeme, içememe, tükürüğüne hakim olamama, salya akması görülür. Yine dozu fazla kaçırılınca ya da yanlış bir yere yapılınca  pitozis denilen göz kapağı düşüklüğü olur. Ama pitozlar geçicidir. Botoks klinik ortamda olmalı; hekim olmayan birilerine bu tür uygulamalar asla yaptırılmamalıdır.”

KAÇ ÇEŞİT DOLGU VAR?

. Dolguyla ameliyatsız yüz gençleştirme nedir? Yüz gençleştirmek amacıyla kullanılan kaç çeşit dolgu vardır?
“Kalıcı dolgular vücutta devamlı kalan bir madde içerdiği için artık çok kullanılmamaktadır. Çünkü ileride herhangi bir sistemik hastalığa yakalanılmayacağının garantisi yoktur. Dolaşımla ilgili başka problemler olduğunda hücre hatta organ ölümlerine varan sıkıntılar olabilir. O nedenle daha çok ciltte var olan hyalüronik asit ile çalışılır. Yüzün her tarafına uygulanır. Mesela yüzdeki ön yağ yastıklarının, özellikle elmacık kemiklerinin üzerindeki yağ yastıklarının fazla kaybıyla birlikte yüz aşağıya inmişse oraya hyalüronik asit verildiğinde yüz 2-3 mm yukarı kaldırılmış olur. Onun dışında göz altı ışık dolgusu denilen nazolabial çizgilerdeki aşırı derinliklere uygulanır. Bunların çoğunun sebebi elmacık kemiğinin üstündeki yağ yastıklarının erimesi sonucu yüzün aşağıya doğru inmesidir. Buna rağmen bir sıkıntı varsa yine nazolabial çizgi denilen burun kenarından ağız kenarına gelen çizgilerde kullanılır. Küçük çenede, üzgün gösteren marionette denilen ağız kenarlarının aşağıya doğru baktığı olukları düzeltmede ve yüzde daha güzel bir yüz ovali elde etmede de kullanılır. En çok dudakta kullanılır.”

. Dudağa botoks nasıl yapılmalıdır?
“Yüzün şekline uyabilecek dudağı tasarlamak gerekir. Hastanın isteğiyle bunu harmanlayıp ona uygun dolgu seçilmelidir. Dolgunun kıvamı, yoğunluğu da önemlidir. Şimdi 6-13 ay arasında kalan dolgular vardır. Kişi biraz daha elastik olmasını isterse o zaman 6-8 ay sürecek dolgular kullanılır.”

DUDAK DOLGUSU HİS KAYBI YAPMAZ!

. Dudak dolgusunda his kaybı olur mu?
“Hyalüronik asit dolgularda his kaybı olmaz. İlk 1-2 gün orada bir ödem olabilir ama ondan sonra bir his kaybı asla olmaz.”

. Altın iğneli radyofrekans ve fokus ultrason kimlere, ne amaçla, kaç seans uygulanır?
“Altın iğneli radyofrekans ve fokus ultrason tamamen yüzün ihtiyacına göre yapılır. Kimine 2-4 seans uygulanır. Seans aralıkları 3- 4 haftadır. Fokuslu ultrason bir kere yapılır. Bazı özel durumlarda 6-8 ay; sonra ufak bir revizeyle bazı yerlerde istenilen sonucu alamamışsak veya hastanın ihtiyacına göre bir yıl sonra da uygulanabilir.’’


İçeriği Paylaşın