Yüz Germe Ameliyatlarındaki Teknikler
Yüz Germe Ameliyatlarındaki Teknikler
Bizi Takip Et
Yüz germe ameliyatlı nedir, hangi bölgeleri kapsar? Bu operasyonlarla yüzdeki hangi sorunlar giderilir? Yüz bölgesinde sadece tek bir bölgeye işlem uygulanabilir mi; yoksa tüm yüzü kapsayan bir işlem midir? Yüz germe ameliyatları nasıl yapılır? Yüz estetiği ile kaç yaş gençleşmek mümkündür? Yüz estetiği sonrasında iz kalır mı? Yüz germe operasyonu ile ameliyatsız teknikler arasındaki fark nedir? Kimlere hangi yöntem uygulanır? Botoks, dolgu uygulamaları, lazerle yüzün soyulması ya da birtakım kimyasal maddelerle soyulması gibi yöntemler yüz germe ameliyatlarında kullanılır mı? Yapılan yüz germe ameliyatından 10 yıl sonra ikinci kez yüz germe ameliyatı yapılabilir mi? Karın germe ameliyatı nasıl yapılır?
Özel Ataköy Hastanesi Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Özgür Pilancı, yüz germe operasyonları ve karın germe ameliyatları hakkında merak edilenleri Sağlığım İçin Herşey’de anlattı.
YÜZ GERME AMELİYATLARI HANGİ BÖLGELERİ KAPSAR?
. Yüz germe ameliyatı nedir, hangi bölgeleri kapsar? Bu operasyonlarla yüzdeki hangi sorunlar giderilir?
“Yüz germe ameliyatları saçlı deriden başlayıp boyuna, dekolte bölgesine kadar inen alanı ilgilendiren ameliyatlardır. Bunların içinde göz ve alın bölgeleri işlemleri, boyun işlemleri ve orta yüz bölgesi işlerimi vardır. Buralarda cilde yönelik basit yüzeyel uygulamaların yanında cildin kemiğe kadar yapıştığı bağ doku yapılardan ayrılıp yeniden uygun alanlara taşınması ameliyatları da söz konusudur. Yüz iskeleti çok girintili çıkıntılı olduğundan çok komplike bir bağ dokusu yapısına sahiptir. Bağ dokularının anatomisini anlamak, hangi bağ dokunun ciltle beraber hangi yöne taşınacağını yapabilmek için çok önemlidir. Tabii burada hacimler de işin içine girer.”
. Yüz bölgesinde sadece tek bir bölgeye işlem uygulanabilir mi; yoksa tüm yüzü kapsayan bir işlem midir?
“Bazı anatomik alanlar birbiriyle ilişkilidir. Alın bölgesi bunlardan biridir. Üst göz kapağı estetiği için başvuran hastalarda, alın çok düşük ve çok kırışıksa sadece üst göz kapağının ifadesini değiştirerek bir gençleşme sağlanamaz. Aynı şekilde alt göz kapağı estetiğinde de, çok sarkmış bir yanak varsa bir harmoni yakalanamaz. Hastalara, anatomik alanlara yapılan estetik girişimlerin bir harmoni içerisinde yapılması gerektiği mutlaka anlatılmalıdır.”
YÜZ GERME AMELİYATLARINDAKİ TEKNİKLER
. Yüz germe ameliyatları nasıl yapılır?
“Alın bölgesi için hem kapalı hem açık cerrahiler yapılabilir. Alın germe işlemlerinde saçlı deri içerisinden endoskoplarla, kamera sistemleriyle girilerek alın ve kaş bölgesini yukarı doğru asma şeklinde yapılan işlemler vardır. Orta yüz bölgesinde ise yüzün altındaki ana bağ doku tabakası (SMAS), bütün kasların yapıştığı yerler ve sarkan elemanlar yukarı, uygun vektörlere asılarak açık yöntemle yapılır. Endoskopik yöntem, orta yüz bölgesi için de geliştirildi ama kişisel tercihim orta yüz bölgesi için daha çok klasik yöntemdir. Çünkü orta yüzde özellikle yanak bölgesindeki çizgiler, dudak köşelerinin sarkması daha kritik anatomilerdir. Endoskopik (kapalı) yöntem de aynı şekilde alın bölgesinden girilerek uygulanır. Teknik olarak kemiğe yapışan alanlardan ayrılarak yapılır. Bunun haricinde alt bölge yani çene ve boyun bölgesi için de uygulanır. Yüz germe işlemi yapılan alanda yani kulak önü ve arkasına devam eden alanda yapılan işlemlerde hem orta hem alt yüze o bölgeden erişim sağlanabilmektedir.”
YÜZ ESTETİĞİYLE 10 YAŞ GENÇLEŞMEK MÜMKÜN
. Yüz estetiği ile kaç yaş gençleşmek mümkündür?
“Yüz estetiği ile ortalama 10 yaş gençleşmek mümkündür. Ancak hastada ağır cilt hasarı varsa; ciltte renklenmeler, değişiklikler, ufak bozulmalar gibi kalite değişiklikleri varsa o zaman farklı olur. Cildin kırışıklığının derecesi çok önemlidir. Orta düzeydeki kırışıklıklarda 5-10 yıl arası gibi bir yaş farkı olur.”
. Yüz estetiği sonrasında iz kalır mı?
“Klasik yöntemde izler olur ama bunları çok iyi noktalara saklamak plastik cerrahlarının işidir. Yanlış cerrahi teknikler, kişiye uygun olmayan fazla miktarda germeler veya hastanın çok ağır sigara içici olması gibi bazı durumlar haricinde hiçbir hastam yüz germeyle ilgili bir izden şikayetçi olmamıştır. Çünkü çok iyi noktalara saç çizgileri, favori kenarları, kulak önündeki kıvrımlara ve oradan kulak memesinden kulak arkasına kadar bir hat olur ama bu hattın belirgin bir görünürlüğü yoktur. Ancak bazen yüz germenin dönüm noktalarından biri olan kulak memesi bölgesinde yapılan germelerde kulak memesinde deformiteler olabilir. Bazı hastalar bunun düzeltilmesi için gelir. Bu bir iz değildir ama revizyon işlemleri yapılabilir. Kulak memesi tekrardan konumlandırılarak kulak memesine yapışık ve aşağı doğru çekik olan deformite düzeltilir.”
AMELİYATSIZ TEKNİKLER
. Yüz germe operasyonu ile ameliyatsız teknikler arasındaki fark nedir? Kimlere hangi yöntem uygulanır? Botoks, dolgu uygulamaları, lazerle yüzün soyulması ya da birtakım kimyasal maddelerle soyulması gibi yöntemler yüz germe ameliyatlarında kullanılır mı?
“Bu yöntemlerin hepsi elimizde ayrı birer enstrüman olarak bulunur. Plastik cerrahi uzmanlarının görevi bunları uygun dozlarla hastanın ihtiyacına göre uygulamaktır. 40’lı hatta 35’li yaşlarda oldukça sık botoks ve dolgu işlemleri yapılmaktadır. Ama yaş ilerledikçe kırışıklığın oranı veya yüzdeki yaşlanma miktarı arttıkça biraz daha minimal invaziv işlemler; ipler, lazer, radyo frekans iğne uygulamaları yapılır. Ama aşikar yaşlanma belirtileri olduğunda; mesela kıvrımların iyice belirginleşmesi, çene yanlarındaki alanlardaki sarkmaların iyice belirginleşmesi, çene hattının kaybolması, boyunda dalgalanmaların olması gibi durumlarda daha az girişimsel olarak adlandırılan minimal invaziv işlemler çok fazla etkili olmaz. Orta yaşlılıkta yapılan işlemlerden olan botoksun kimyasal etki süresi ortalama 5 aydır. İğneyle askılama işlemleri için de hastaya yaklaşık bir yıla kadar bir süre verilir. Yüz germe ameliyatının etki süresi ise 10 yıldır.”
ETKİ SÜRESİ 10 YIL
. Yapılan yüz germe ameliyatından 10 yıl sonra ikinci kez yüz germe ameliyatı yapılabilir mi?
“Yüz germe ameliyatından 10 yıl sonra ikinci kez yüz germe ameliyatı yapılabilir. Daha öncede yapılan teknik iyi dökümente edilmelidir. Hangi yöntemle yapıldığı, hangi yapıların ayrıldığı az çok muayeneyle anlaşılır. Ama bazı vakalarda 10 yıl beklenmez. Orta yüzü asılan ama dudak köşesinden memnun olmayan hastaya uygun işlemler daha önceden yapılır.’’
. Karın germe ameliyatı nasıl yapılır?
“Karın germe operasyonları, karın duvarındaki yağ dokusu tabakasının inceltilip karın duvarındaki sarkıklığı giderme ameliyatlarıdır. Kum saati şeklinde tabir edilen karın-bel hattını oluşturma ameliyatıdır. Lipoabdominoplasti, liposuction, karın duvarını şekillendirme ve fazla derinin giderildiği ameliyatlar uzun soluklu etkileri olan ameliyatlardır.’’
. Karın germe ameliyatı ne kadar sürer?
“Karın germe ameliyatı (lipoabdominoplasti) yaklaşık 2,5-3 saat sürer.”
İçeriği Paylaşın